Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W zielonej aptece

W zielonej aptece

Ensata 08:54, 21 kwi 2017

Jola, ładnie tak wiek wypominasz, nie panienka...wstydz sięIdę furtki szukać. A dylematy nierozwiązane nadal:_)
Filomena 08:56, 22 kwi 2017

margaretka3 napisał(a)
W tym gąszczu to ja gaury nawet nie widzę. Szybciutko pikuj. Pogoda do siedzenia i pikowania w domu odpowiednia.
W tamtym roku wschodziła mi dość nieregularnie, w tym roku jak żołnierze na paradzie równiutko i bez ociągania się.
Jak chcesz więcej - siej. Jak wyjdzie za dużo - rozdasz
Ogórki nie lubią za mokro, nasiona szybko gniją - to z moich obserwacji.

Gosiu
a jakbym np. sadziła do gruntu po kilka sadzonek razem to będę miała gęstą roślinkę ( przetacznik, ożankę) czy może te słabsze wypadną bo mocniejsze je zdominują? Tylko się nie śmiejcie z mojego pytania, proszę. To efekt niecierpliwości - chciałoby się już mieć gęsto i bujnie
Filomena 09:05, 22 kwi 2017

Justyna napisał(a)
Hej Filomeno, witam się w Twoim klimatycznym ogrodzie.
A propos zielonej apteki, od tygodnia piję sobie przed śniadaniem herbatę z pokrzywy
Roślina od Vity wygląda na srebrniki Judasza, czyli miesięcznice, tylko w jakiejś wyfikanej odmianie.

Justynko - herbata pokrzywowa działa cuda na odtoksycznienie, odkwaszenie organizmu, poprawia się skóra i włosy, pęcherz moczowy też będzie zdrowy - dobrze robisz, pij!
Modny ostatnio też jest czystek - to szczególnie dla tych co im "brudy" organizm wyrzuca na twarz.
Jest tylko jedna zasada najważniejsza- efekt jest odroczony w czasie więc najlepiej zrezygnować ze zwykłej herbaty i po prostu przerzucić się na herbatki ziołowe.

Czekam na potwierdzenie Vity w sprawie uroczej rośliny. Mówiła co to jak dawała, ale pamięć ulotna...
Filomena 09:26, 22 kwi 2017

Ensata napisał(a)
Jola, ładnie tak wiek wypominasz, nie panienka...wstydz sięIdę furtki szukać. A dylematy nierozwiązane nadal:_)

Dylematy - jak i u mnie.
Ja swoją jedną furtkę znalazłam na złomowisku, niemniej jednak wiele furek w głowie mam do pootwierania lub pozamykania
Szukajcie a znajdziecie
Filomena 09:31, 22 kwi 2017

eee_taam napisał(a)

do siewów tez ???

ja podlewałam tym powojniki rok temu ...w tym roku bede powtarzać ...niby uwiądu maja nie mieć ....zobaczymy

• 1 pałka czosnku,
• 8 tabletek nadmanganianu potasu
• 5-7 l wody,
czosnek miażdżymy, tabletki rozgniatamy (będzie szybciej ) i mieszamy z wodą,
odczekać 2-3 godz. i podlać obficie na wiosnę clematisy.
można powtórzyć na początku sierpnia

Justynko!
przeklejam Twój post do siebie - dzięki
katel 15:14, 23 kwi 2017

Jak tam u Ciebie Filomeno obyło się bez strat? Judaszowiec wciąż czeka z kwitnieniem, niestety stracił połowę lub więcej pąków ale jak już raz zakwitł to mam nadzieję że teraz co roku bedzie powtarzał
07_Rene 15:47, 23 kwi 2017

Na jakim etapie wiosna u Ciebie? gdzie dokumentacja fotograficzna?
Wrażliwe rośliny jak maja6dobrze dobrane miejsce to i bez okrycia sobie poradzą. Ja chyba ogranicze byliny na rzecz krzewów bo nie wyrabiam....
Rosa 13:12, 28 kwi 2017

Witaj Filomeno
Zwiedzam Twój ogród powoli a właściwie ja nim się delektuję i dawkuję sobie tę przyjemność, by trwała jak najdłużej. Bo niewiele jest takich ogrodów, których nie chce się opuszczać . To prawda co napisały dziewczyny. Jest dojrzały, tajemniczy, zaskakuje uroczymi zakątkami i ma swój niepowtarzalny klimat. Nie pędzi za modą i trendami. Jest taki naturalny i emanuuje spokojem, jednym słowem ogród dla "wrażliwców". Mnie w takich ogrodach cudnie się odpoczywa.
Idę na spacer .
vita 11:25, 29 kwi 2017

Filomena napisał(a)
Czekam na potwierdzenie Vity w sprawie uroczej rośliny. Mówiła co to jak dawała, ale pamięć ulotna...

Potwierdzam, siewki od L. annua var. albiflora. Ach, ta pamięć
vita 11:28, 29 kwi 2017

Idę z tobą Może nie po drodze