Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W zielonej aptece

W zielonej aptece

Filomena 09:04, 01 maj 2017

katel napisał(a)
Jak tam u Ciebie Filomeno obyło się bez strat? Judaszowiec wciąż czeka z kwitnieniem, niestety stracił połowę lub więcej pąków ale jak już raz zakwitł to mam nadzieję że teraz co roku bedzie powtarzał

Hej Kasiu
mam straty a i owszem, największe w różach i ogrodowych hortensjach - do przewidzenia, nie odbiły wcale brzoskwinie - ??? Po serii tych nocnych przymrozków opadły kwiaty na moreli i brzoskwiń.Dobrze, że mam borówki i porzeczki - będą jednak jakieś owoce.
Cieszę się, że twój judaszowiec ma się nieźle.
U mnie za to glicynia w pąkach - jakby był początek kwietnia nie maja.

Filomena 09:16, 01 maj 2017

07_Rene napisał(a)
Na jakim etapie wiosna u Ciebie? gdzie dokumentacja fotograficzna?
Wrażliwe rośliny jak maja6dobrze dobrane miejsce to i bez okrycia sobie poradzą. Ja chyba ogranicze byliny na rzecz krzewów bo nie wyrabiam....

Oj Renatko u mnie początek kwietnia nie maja! Na matury nie zakwitną kasztany - coś dziwnego dzieje się z tą naszą przyrodą.
Masz rację, dobre miejsce to podstawa. Moja magnolia stellata już przekwita, ale nie ucierpiała jak w innych ogrodach - wszyscy po kolei mają na magnoliach czarne kwiaty - ja na szczęście nie!

Co do bylin to ja mam odwrotnie - dokładam byliny do ogrodu.
Filomena 09:38, 01 maj 2017

Rosa napisał(a)
Witaj Filomeno
Zwiedzam Twój ogród powoli a właściwie ja nim się delektuję i dawkuję sobie tę przyjemność, by trwała jak najdłużej. Bo niewiele jest takich ogrodów, których nie chce się opuszczać . To prawda co napisały dziewczyny. Jest dojrzały, tajemniczy, zaskakuje uroczymi zakątkami i ma swój niepowtarzalny klimat. Nie pędzi za modą i trendami. Jest taki naturalny i emanuuje spokojem, jednym słowem ogród dla "wrażliwców". Mnie w takich ogrodach cudnie się odpoczywa.
Idę na spacer .

Roso
to bardzo przyjemne co piszesz, tworzę swój ogród właśnie taki i cieszę się, ze to widać. Daje mi to ogromną satysfakcję choć wiele niedociągnięć u mnie jeszcze.
Jest ona tym większa, że na początku swojej drogi oglądając zdjęcia, literaturę czy prasę ogrodniczą wydawało mi się, że stworzenie ogrodu na moją miarę będzie niemożliwe.

Nawiązując do najnowszego artykułu Danusi
Filomena 09:40, 01 maj 2017

vita napisał(a)

Potwierdzam, siewki od L. annua var. albiflora. Ach, ta pamięć

Dzisiejsza prezentacja, mam nadzieję na zasiedlenie się u mnie na stałe tej piękności
Filomena 09:50, 01 maj 2017

Mój ogród przypomina początek kwietnia choć to 01 maja

Odnajdując dobre strony tego stanu rzeczy - jest ogromne prawdopodobieństwo, że mnożone hortensje Annabell i Strong Annabell przyjmą się w całości
mirkaka 06:14, 03 maj 2017

Początek maja, roślinki trochę spóźnione ale jak się wreszcie ociepli to nadrobią.
Glicynia przetrwała przymrozki, będzie kwitła?
Moje hortensje ogrodowe jeszcze nigdy nie były tak sponiewierane przez przymrozki ja w tym roku, czy zakwitną ?, a to były pewniaki, nie bały się mrozu.
Marga 22:16, 03 maj 2017

Jak cudnie zielono! Ech, zazdraszczam Ci tego leśnego poszycia
mira 00:25, 04 maj 2017

Piękne to Twoje poszycie leśne, właśnie szukam albo już mam część pod świerki bo po podcięciu dolnych gałęzi wyszło miejsce wolne.

U mnie też wszystko później niż w poprzednich latach - ale co tam jest już zielono i to jest fajne żeby tylko po tych deszczach jakieś zarazy nie nastały.

pozdrawiam
07_Rene 11:18, 04 maj 2017

Leśna odsłona ogrodu bardzo mi się podoba. Lubię takie klimaty.
U mnie też rośliny się zatrzymały, nie rosną. Do tego bardzo mokro, ciężko plewić, a co dopiero ściągać darń...
Dziękuję za ofertę bluszczową, w razie braków będę się do Ciebie zwracać
Jana 22:59, 04 maj 2017

fajnie wygląda ten bluszcz na ziemi, skopiuję pogoda nas nie rozpieszcza, kiedy to wszystko urośnie?