Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w duszy mi gra...

Ogród w duszy mi gra...

gardney 09:45, 13 paź 2014

Witaj Marto! tak, powiem szczerze że staram się brać z Ciebie przykład, wiem co po kolei robić. Już teraz wyszło że kilka zakupów w tym roku było nieprzemyślanych i teraz znów będę się zastanawiać gdzie to dać...
No właśnie drzewa na pierwszy ogień chciałam u siebie wcisnąć 5 brzóz doorenbos a później jakoś tak mi opadł zachwyt i teraz tego nie widzę u siebie...
Teraz powolutku folder mi się zapelnia, kombinuję jak to zrobić żeby ogród o każdej porze roku ładnie się prezentował a to już sztuka.
W ogrodzie postanowiłam wreszcie zabrać się za porządki pochować tysiące niepotrzebnych rzeczy, muszę wkopać kawałek rury doprowadzającej wodę do linii kroplującej, załatać darnią dziury jakie powstały podczas prac w trawniku, wytyczę tą linię rabat, bo w przyszłym roku na bank nie będę miała czasu rwać trawy, a długo nad nią myślałam i przede wszystkim mój M. zaakceptowal taki układ. Muszę z takich bardziej absorbujących rzeczy zrobić jeszcze teraz jak najwięcej.
Obiecałam mężowi że w tym roku nie kupię już żadnej roślinki do ogrodu, chcąc nie chcąc muszę dotrzymać obietnicy, mimo że kuszą niezłe ceny teraz i promocje.
Marta rozmnażasz hortki czytałam, powiedz czy można robić teraz odkłady i zostawić takie przygięte gałązki żeby się ukorzeniły na zimę, czy zaszkodzę tym sposobem hortkom? moje dwie hortensje limelight są kupowane na początku tego lata i mają po 3-4 gałązki a będę miała szpaler w jednym miejscu i sporo ich potrzebuję - tak z 10 sztuk na pewno. Jak myśliszz?
Marta jeszcze jedno - przypomnę się, pomyśl o rozliczeniu truskawy się przyjęły, wszystie wyglądają bardzo dorodnie i ładnie.
a dzieci - moje wszystkie sztuki dwie też chore... syn już dochodzi w miarę do siebie ale mała ząbkuje - w zeszłym tyg wyszedł jeden, wczoraj następny, i wybija się jeszcze jeden (szok) i oczywiście od razu na tą okazję ma katar i kaszzle, chociaż póki co zapalenia oskrzeli nie ma.
Życzę dzieciom zdrówka!
Zielona 16:34, 14 paź 2014

Byłam wczoraj, przeczytałam i... zapomniałam odpisać!

Hortki: rozmnożyłam limki z wiosennych patyków i taki sposób polecam. Jesienny odkład możesz zrobić, jeśli masz ochotę. Nie wiem, czy zdąży się ukorzenić jesienią, ale jeśli nie, to może wiosną ruszy. Zegnij gałązkę, ale nie łam jej. Dociśnij, albo przypnij takim odwróconym "U" robionym z drutu.

Drzewa, krzewy, promocje - czasami mam wrażenie, że takie zakupy tylko wpędzają nas w dodatkowe koszty... Dlatego kupuję teraz tylko to, co absolutnie wiem, gdzie posadzę. Rośliny to nie kolekcje ubrań, które znikną po sezonie. Za rok będą te same. A może nawet ładniejsze egzemplarze

Truskawki - na zdrowie! Wiosną pogadamy. Może akurat będę potrzebowała czegoś, co będzie dostępne u Ciebie i wykorzystam zaległą przesyłkę Na razie nie zaprzątaj sobie tym głowy. Będziemy w kontakcie

Pozdrawiam i... zdrówka dla Dzieci!
popcorn 16:36, 14 paź 2014

Zaglądam, pozdrawiam!
gardney 18:51, 14 paź 2014

Marta jasne jak będziesz czegoś potrzebować pisz śmiało co do roślin spróbuje tak robić
Karolina witaj! Ja cały czas twój wątek podczytuje podziwiam twoje niespozyte siły
gardney 18:51, 14 paź 2014

Marta jasne jak będziesz czegoś potrzebować pisz śmiało co do roślin spróbuje tak robić
Karolina witaj! Ja cały czas twój wątek podczytuje podziwiam twoje niespozyte siły
popcorn 19:07, 14 paź 2014

19:53, 14 paź 2014
Danusia ostatnio napisała fajny artykuł o hortensjach. O rozmnażaniu przez odkłady też było cyt. "Odkłady poziome można robić o każdej porze, pod warunkiem, że ziemia nie jest zmarznięta. Teraz też jest dobrze, ale na wiosnę jeszcze nie będzie ich można odciąć, dopiero latem."
Olili 11:44, 16 paź 2014

Zielona napisał(a)
Hej, Magda. Nadrobiłam i powiem Tobie, że na początku prowadzenia wątku na takim forum każdy przeżywa wielką chęć zrobienia wszystkiego "już-teraz". Ja też tak miałam Ale potem doceniłam to, że forum to przede wszystkim źródło wiedzy, inspiracji i kopalnia nietuzinkowych pomysłów. Całą zimę ubiegłego roku wertowałam, zapisywałam fotki, nazwy roślin, ich połączenia. Taką bazę każdy robi według własnych preferencji i na tej podstawie fajnie się komponuje swój ogród. Gdybym trafiając na Ogrodowisko miała nieograniczony budżet, dzisiaj żałowałabym większości decyzji, bo podjęłabym je w ferworze zachwytów nad ogrodami Innych. Teraz wiem, ze spokojne działanie daje lepsze efekty. A rośliny przecież urosną. Za rok i dwa tez będą w sklepach. Dlatego teraz mam tak: zdecydowałam, jakie drzewa mają rosnąć przy moim wjeździe, dumałam, zastanawiałam się i niby mogłam je kupić, ale... nie zrobiłam tego... Pokazałam Mężowi dorosłe egzemplarze i... zapytał, czy mam inne opcje... Zasiał we mnie niepewność i... zmieniłam decyzję!!! Jak dobrze, że nie kupiłam tych dużych drzew... bo będą jednak inne

Święta prawda ,czasem wolniej znaczy lepiej .Ja Martę też podglądam .

Zaintrygowałaś mnie tym " niedaleko mamy do siebie" - a tak coś dokładniej w tym temacie..?
gardney 11:58, 16 paź 2014

Olesno

gardney 12:00, 16 paź 2014

Gdzieś wpadło mi w oko ze jestes z Wielunia znaczy się spod