Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

nawigatorka 15:12, 18 lip 2015

A o jakim temacie przewodnim mowa bo chyba nie zarejstrowalam.
popcorn 15:16, 18 lip 2015

cudne edenki pozdrawiam!
lindsay80 17:16, 18 lip 2015

nawigatorka napisał(a)
A o jakim temacie przewodnim mowa bo chyba nie zarejstrowalam.

Asia, po prostu ogród.
Jakoś mnie dopadł pesymistyczny nastrój, że wszystko źle, nie tak, zły dobór roślin, za wolno itp...
Wiem, każdy tak co jakiś czas ma - przejdzie mi.
Tylko, że teraz nawet wyjazd z domu na kilka dni jest stresujący, bo się człowiek martwi o te wszystkie rośliny, przede wszystkim czy nie uschną....
nawigatorka 18:27, 18 lip 2015

lindsay80 napisał(a)

Asia, po prostu ogród.
Jakoś mnie dopadł pesymistyczny nastrój, że wszystko źle, nie tak, zły dobór roślin, za wolno itp...
Wiem, każdy tak co jakiś czas ma - przejdzie mi.
Tylko, że teraz nawet wyjazd z domu na kilka dni jest stresujący, bo się człowiek martwi o te wszystkie rośliny, przede wszystkim czy nie uschną....

Wiesz wydaje mi się ze to moze wynikać z tego, ze praca w ogrodzie jest zmienna, raz się dużo kupuje i sadzi, a raz grzebie w ziemi, pieli albo nie robi nic bo się np nie chce. A uczestnicząc w "zyciu'" wielu ogrodów wydaje się ze zawsze ktoś działa aktywnie i my tez tak powinnismy. I to co raz nas motywuje do działania innym razem podcina skrzydła i sprawia, ze myślimy a u mnie nic się nie dzieje. Obserwuje to często w wypowiedziach wielu forumowiczów. Wiem, ze Ci przejdzie tym bardziej, ze nie masz sobie na prawdę nic do zarzucenia: kupujesz i sadzisz przemyslanie, zgodnie ze swoją wizja i wiedza i widać w tym zaangażowanie.

Ale się wymadrzylam-
Takie filozoficzne myśli mnie naszły po kolejnych przekonanych z darni metrach- M stwierdził ze jestem chora robiąc to w taki upał ale nawet taczki pomógł wywozić dobrowolnie.
butterfly 18:30, 18 lip 2015

lindsay, u mnie największe baty przy Edence maja nawet 2,5 m dziś mierzyłam i sama byłam zdziwiona
Gabrysia_ 19:01, 18 lip 2015

Za dobrze tej kory nie widać.
Nie dzieliłam jeżówek,gdzieś własnie wyczytałam o tym sposobie, ale nie próbowałam,więc nie mam doświadczenia w tym temacie
Ja kupiłam 6szt jeżówek w tej cenie co pisałam,te różowe u pani Ani kupowałam też w zeszłym roku,ale te już tańsze były jak dobrze pamiętam po 8zł/szt
Toszka 19:16, 18 lip 2015

W drugiej połowie czerwca przesadzałam i przy okazji podzieliłam jeżówkę Hot Lava - przesadzałam, bo inaczej zginęła by doszczętnie w ślimaczych przewodach pokarmowych. Jeżówka ma takie śmieszne korzonki jak pietruszki. Małe pietruszki. Dzieli się łatwo. Ponieważ dość późno podjęłam decyzję to spektakularnego efektu w kwitnieniu nie ma, ale po jednym kwiatku będzie. Myślę, że bez problemu można dzielić na początku maja, lub jak tylko na wiosnę ożyje.
waldek727 19:40, 18 lip 2015

lindsay80 napisał(a)

Waldek, zaintrygowałeś mnie tym przepisem, morelki też mam u rodziców więc napisz jak się robi ten syropik?
A w ogóle to jestem pełna podziwu, mężczyzna robiący domowe przetwory? - ja jeszcze takiego nie spotkałam w swoim 35 letnim życiu

To dzięki babci i mamie nie błądzę w kuchni jak dziecko we mgle. Lubię zarówno kuchnię śródziemnomorską jak i tę z Podlasia.
Po wyjęciu pestek układam połówki moreli dosyć luźno w słojach z klamerką i całość zalewam gorącym wcześniej przygotowanym syropem:

Ok 1 kg moreli
2 l wody
1 kg cukru
1 niezbyt gruba laska cynamonu
5-6 goździków
ziarenka z połowy małego strąka wanilii.

Moreli z syropu używam do deserów i serników na zimno.
Kacha123 21:33, 18 lip 2015

Taki cudny ogród i doła łapiesz? Nie wolno! Każdy mam lepsze i gorsze dni, ale dołom mówimy NIE!
nawigatorka 23:04, 21 lip 2015

Edyta urlopujesz się czy korą Cie przysypała