Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

lindsay80 17:26, 23 mar 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Też nie okrywam. Nie wyobrażam sobie biegania po ogrodzie z przykrywkami. Co ma być, to będzie.
U siebie mamy podobny problem z drogą. Miasto nie chce jej przejąć, bo obawia się konieczności ponoszenia kosztów. Złożyliśmy się na wybranie humusu ze środkowej części (5 m), utwardzenia gruzem i żużlem. Pobocza są w gestii sąsiadujących z danym fragmentem drogi. Mam narożną działkę, więc trochę tego mam. Na części wysiałam trawę- łatwiej kosić kosiarką niż kosą i wsadziłam drzewa alejowe (jarząby, klony tatarskie, oliwniki), a w okolicach domu zrobiłam rabaty. Część sąsiadów stosuje randaup, a innym zwisa. Swojsko jest.

Temat dróg dojazdowych jest ciężki, u nas tez sytuacja jest skomplikowana - sąsiedzi wola mieć syf, niż się dogadać I wspólnie coś zrobić żeby dojeżdżać było lepiej I żeby to wyglądało jakoś przyzwoiciej....
lindsay80 17:29, 23 mar 2018

kasja83 napisał(a)

U mnie nawet nie tyle sam mróz-co wiatr dawał popalić!Przeszywający do kości. Wiosno przybywaj!

Ten tydzień stracony dla ogrodu, myślałam, że może dziś po pracy wyskoczę podzialac, ale zimno, deszczyk kropi - może jutro da się coś zrobic
_Martini_ 17:31, 23 mar 2018

lindsay80 napisał(a)

Ten tydzień stracony dla ogrodu, myślałam, że może dziś po pracy wyskoczę podzialac, ale zimno, deszczyk kropi - może jutro da się coś zrobic

Edyta, ja tak codziennie mówię "może jutro da się coś zrobić", i codziennie zawód. Ta pogoda mnie dobija na maksa.
lindsay80 17:33, 23 mar 2018

Patrzę na Wasze wysiewy I stwierdzam, że minimalistka ze mnie - 12 pomidorów i 4 papryki

W zeszłym roku miałam po kilka sztuk więcej I to było dla nas za dużo, więc teraz stwierdziłam, że w szklarni musi być luźniej

z
anna_t 17:34, 23 mar 2018

A jakie odmiany wybrałaś?
lindsay80 17:35, 23 mar 2018

_Martini_ napisał(a)

Edyta, ja tak codziennie mówię "może jutro da się coś zrobić", i codziennie zawód. Ta pogoda mnie dobija na maksa.

Można się wykończyć, marzec na finiszu A tu taka zimnica.
W przyszłym tygodniu coś trzeba będzie do świąt przygotować I znowu ogród pójdzie w odstawkę.
lindsay80 17:39, 23 mar 2018

anna_t napisał(a)
A jakie odmiany wybrałaś?

Ja miałam nadwyżki nasionek kupowanych w ubiegłym roku w pomidorlandii - w każdej doniczce inne odmiana, bo wszystkie nam smakowaly

Tutaj podawałam rok temu jakie odmiany kupiłam

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4999-tu-ma-byc-ogrod?page=1368
asiak 19:10, 23 mar 2018

Ja co prawda nie wysiewam, ale też miałam za gęsto wsadzone pomidory i w tym roku 12 to max plus dwa ogórki
ren133 22:28, 27 mar 2018

lindsay80 napisał(a)

Ilość słońca docierającego do warzywnika nie jest zagrożona jak pojawią się drzewa, także idę w to

Zmiany: od domu do brzozowej ma iść ścieżka, przed brzozową będzie koliste miejsce na huśtawkę.
Przy kostce rabata.

Ścianka ma być, tylko jak na razie zmuszona jestem przekładać termin prac.
Byłam już umówiona z fachowcem na koniec marca, ale pogoda pokrzyżowała plany i przesunęłam to na 2 tydzień kwietnia.

No to czekam z niecierpliwością na zmiany
14:36, 28 mar 2018
lindsay80 napisał(a)
Patrzę na Wasze wysiewy I stwierdzam, że minimalistka ze mnie - 12 pomidorów i 4 papryki

W zeszłym roku miałam po kilka sztuk więcej I to było dla nas za dużo, więc teraz stwierdziłam, że w szklarni musi być luźniej

z

ja planuje 20-25 krzaków) 24 posadziałam w zeszłym roku w poprzednich miałam 15 i to było za mało bo ja jednak lubię przecier własnej roboty własnie zużyłam dwa ostatnie słoiki

i jak czytam 4 papryki to rzeczywiście minimalizm u ciebie mocny)) bo zazwyczaj miedzy 10-15 krzaków.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies