Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

_Martini_ 08:32, 13 mar 2018

Śliczne kolorki pokazały się u Ciebie w ogrodzie

Czy po cięciu traw odkurzałaś kamyczki? Porządeczek masz psze pani, że ho ho! Ja co prawda mam lawendę w kamieniu i po cięciu niezły sajgon się zrobił. Chyba czas pomyśleć o jakiejś dmuchawie.
Kawa 08:43, 13 mar 2018

No porządek jak się patrzy
krokusy śliczne bardzo mi się te ciemne podobają i padające przez nie słonko robi z nich ślicznosci
Gruszka_na_w... 14:07, 13 mar 2018

lindsay80 napisał(a)

No teraz to ja już wszystko rozumiem
A umiałabyś Haniu określić czy da się po jakichś parametrach urzadzenia rozpoznać czy będzie sobie radziło z szatkowaniem takich zasuszonych traw?
Jednym słowem na co zwrócić uwagę przy wyborze rozdrabniarki?

Napisałam na priv.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
kwartet 17:51, 13 mar 2018

Witam się i przyznaję do czytania cichcem.
Ścinane trawy używam do przekładania trawy z koszenia trawnika.Jest to u mnie proces mozolny(składam trawy z cięcia wiosennego w jedno miesce- powstaje góra a potem co koszenie trawy tnę na kawaleczki i przekladam zkoszoną,gdzieś w okolicach lipca wszystko pocięte)
Z mojego poszukiwania wynikło, że z tym szatkowaniem to radzi sobie taka sieczkarka starego typu,tylko to wielkie i potencjalnie niebezpieczne.
U Hani już jeczałam na ten temat.
Jeśli znalazłabyś jakieś sensowne rozwiązanie bardzo proszę o informację.
Pomocnicy ogrodowi bardzo wytrwali,moim starcza chęci na krótko.

Magleska 19:43, 13 mar 2018

jak już skusisz się na jakiś konkretny model ,to proszę Cię -podziel się informacją jaki zakupiłaś ......jest to moje kolejne chciejstwo ogrodowe .....
Gruszka_na_w... 21:12, 13 mar 2018

Trudno utrafić na sprzęt, który będzie jednocześnie dobrze rozdrabniał gałęzie i siekał liście oraz miękkie trawy, a dodatkowo będzie miał akceptowaną cenę.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
lindsay80 23:23, 13 mar 2018

Iwk4 napisał(a)
Edytka, czy zwirek od razu po cięciu odkurzałaś? Masz tak czyściutko...

Tak, eM odkurzał zaraz po cięciu.
lindsay80 23:27, 13 mar 2018

eee_taam napisał(a)

to jest duzy kłopot jak nie ma gdzie oddawać odpadów zielonych warto do gminy iśc i znimi rozmawiać.

U nas gmina ustawia kontenery na zielone odpady (nie ma dodatkowej oplaty bo ona zawarta jest w oplacie za komunalne i segregowane) i można wrzucać do woli a odbieaja jak tylko jest pełny ) tyle że teraz jest mały kłopot bo one stoja przez cały sezon od 1.04 do 31.10 więc zbieram teraz swoje suchelce do worków a dwa worki mi zajeły raptem 3 hortki

ja wczoraj kupiłam 10 worków takich na zboże bo u nas po 1zł/ szt są i cos mi sie wydaje ze mi zabraknie pewnie druga dyszkę dokupię bo wertykulacja przed nami a siana wtedy ogrom jest

U nas można niby zawieźć samemu nadmiar do punktu odbioru, jest jakiś limit roczny, ale jeszcze nie było potrzeby korzystać, więc nie jestem dokładnie zorientowana.
lindsay80 23:28, 13 mar 2018

leon60 napisał(a)
W takich sytuacjach jak sprzątanie wiosenne itp. cieszę się że mam ogrodzenie z tyłu nie w granicy jakoś nie wyobrażam sobie pakowania takiej ilości miskantów do worków

to faktycznie jest kłopotliwe.
lindsay80 23:30, 13 mar 2018

Ewik napisał(a)
Krokusy śliczne, U nas dopiero gramolą się z ziemi A teraz znów ma przymrozic i trzeba czekać i czekać.

U nas też ma przymrozić, na razie te prognozy wyglądają nieciekawie, bo nawet -10C w dwie noce ma być - może się nie sprawdzi.