Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

lindsay80 13:05, 02 cze 2018

Toszka napisał(a)

Zawsze ucięta gałązka troszkę przyschnie. to normalne. Dlatego wczesniej pisałam o ostrych, dobrych nozycach - czym czystsze cięcie tym mniejsza ranka. Ja nigdy po cięciu cisa nie pryskałam. I nigdy nie było potrzeby.
Czym cięłaś?

Może rzeczywiście nożyce nie są już wystarczająco ostre... musze to sprawdzić, bo ostatnio eM zajmował się cięciem buksów i cisów.

Tniemy takimi nożycami

Poprawki robimy tymi

Ale czytałam, że Ty polecasz cięcie zwykłymi domowymi nożyczkami - muszę spróbować.
lindsay80 13:09, 02 cze 2018

A to zdjęcia cisa po cięciu przeprowadzonym kilka tygodni temu.

Przed cięciem był cudnie zielony, w 100% zdrowiutki.

lindsay80 13:13, 02 cze 2018

Monia81 napisał(a)

Tak, bawiliśmy się super Właśnie wróciłam, posadziłam wszystko U mnie bez wody z nieba niestety, podlewałam, ale coś się u nas błyska, może co spadnie, przydało by się... buźka i spokojnej nocki

U nas dziś znowu padało, już 2 razy - gorąco, parno i deszcz - już wiem czym to się skończy, zaraz będzie trzeba pryskać na grzyba.
lindsay80 13:19, 02 cze 2018

eee_taam napisał(a)
jednak szklarnia to szklarnia ...na moje będe jeszcze trochę czekać

z Giardiną się w tym roku przeprosiłam ....tak mnie ta róza rok temu sie nie podobała i ciągle jej cos dolegało ...a w tym roku mnie zachwyca

To fakt, pomidory będą pewnie o miesiąc wcześniej niż gruntowe.

Moje Giardiny też się zabrały, ale nadal poniżej moich oczekiwań, przecież mam je już 3 lata.
Albo sadzonki były kiepskie, albo mają zbyt ciężko pomiędzy grackami.
lindsay80 13:25, 02 cze 2018

Kasya napisał(a)
Chyba mozna cie nazwac jarzmiankowa krolową
ale roze tez masz przesliczne pieknie rosną i kwitną

Jarzmianki u mnie dobrze się czują, czasami myślę, że aż za bardzo

Róże mogły by zostać takie do końca sezonu, ale już widzę, że Artemis coś bierze, na innych koronki w liściach wygryzione przez opuchlaki, nie ma chwili spokoju, wrrr...
lindsay80 13:26, 02 cze 2018

paulina_ns napisał(a)
Piękne zdjęcia obejrzałam, oczy nacieszyłam ciekawa jestem jak tam moje różyczki, dzisiaj wracam do domu i się już doczekać nie mogę

O na pewno zastaniesz sporo kwitnących, ogród się teraz zmienia z dnia na dzień.
lindsay80 13:31, 02 cze 2018

polinka napisał(a)

Mimo, że ja nieróżana to uwielbiam tą Twoją rabatę!
Mistrzostwo Edytko

ale mi przyjemność tą opinią zrobiłaś
Zaplanowałam jeszcze ujednolicenie tej rabaty w przestrzeniach przed różami, taki krok na pewno Ci się spodoba

A dziś w deszczu, od frontu tak się prezentuje.

lindsay80 13:37, 02 cze 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Te tańsze rozdrabniacze mają niestety tę wadę, że nie tną miękkich odpadów typu liście rozplenic, miękkie i cieniutkie gałązki, suche byliny. Pokrętło docisku mam ustawione z reguły maksymalnie. Podczas pracy trzeba je kontrolować, bo pod wpływem wstrząsów urządzenia, czasem docisk się luzuje. Dobrze zdrewniały materiał rozdrabnia bez zarzutu.

mas rację Haniu, ale świadomie kupowaliśmy z tej półki cenowej, bo uznaliśmy, że na dużo większy wydatek za to urządzenie nie ma sensu się szarpać, nie mamy aż tyle materiału do przerobienia.
Spodziewałam się, że po zmieleniu, te kawałki będą drobniejsze, a jest tak - u Ciebie też tak to wygląda?

lindsay80 13:38, 02 cze 2018

ren133 napisał(a)

Śliczne te naparstnice Lubię jak rosną tak grzecznie pionowo

PS Pasowałby mi taki kolor no i oczywiście biały tez by się nadał

Ten kolor jest śliczny, jak gdzieś spotkam taką malinową to na pewno sobie kupię
lindsay80 13:46, 02 cze 2018

ren133 napisał(a)
Edyta moje ŚŚ chyba złapaly mączniaka czym pryskałaś swoje i co im ostatecznie było?

Renia, obstawiam brunatną zgniliznę drzew pestkowych - choć nikt mi tego nie potwierdził, ale był taki wątek o chorobach moreli i u mnie na świdośliwach wyglądało to właśnie tak jak w tym przypadku.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/8325-zamieranie-pedow-na-moralach-w-calym-rodo?page=1#post_2

Zaschnięte gałęzie wycięłam, zasmarowałam maścią ogrodniczą, zrobiłam oprysk Topsinem, a po 2 tygodniach Gwarantem - choroba się zatrzymała, ale wycięcie niektórych gałęzi sprawiło, że drzewka straciły na urodzie.

Mączniaka miałam na miodunkach i oprysk Gwarantem u mnie pomógł.