Toszka, to moje najstarsze cisy, kupione już uformowane w doniczkach jesienią 2015, ale faktycznie coś im zawsze dolegało. Młode przyrosty pewnie zakryły problem, a ja się łudziłam, że wreszcie ozdrowiały.
Mam już około 40 cisowych topiarów i zanosi się na więcej, to dobre nożyce się przydadzą, będę Ani pytać - dzięki
A to ich falowane wyprofilowanie to jakie ma znaczenie przy cięciu?
Przyznam szczerze, że do tej pory nie bardzo się przykładałam do odkażania, a jak już to mydłem potasowym z czosnkiem przemyłam.
Ten Incidin dostanę w aptece, tak?
my też musimy zakup porządnych nożyc elektrycznych zaplanować na przyszły rok.
Serby, szmaragdy, graby za jakiś czas trzeba będzie ciąć i ręcznymi nie da rady.
Kształt ostrza, nożyc ułatwia czyste cięcie, bo gałązki nie ślizgają się.
Opryski na grzyba muszą być systematyczne i bardzo dobrym opryskiwaczem o mocy końcówki ok 3 bary - środek musi być "wpryskany" w roślinę, tak by dostał się i mógł zadziałać. Moc opryskiwacza to gwarancja dokładności.
Do oprysków tych cisów dołącz jeszcze np. Mospilan. Te jasne kropki na igłach wygladaja jak po ssąco-gryzących.
Odkażalnik wygoogluj, bo on zazwyczaj dostępny jest w sklepach medycznych lub takichże hurtowniach. Odkażanie czymkolwiek innym to jak przecieranie wodą utlenioną...poprawia humor i daje złudne uczucie satysfakcji
Przy m.in. buksach, różach, hostach odkażenie zapobiega przenoszeniu patogenów.