Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

lindsay80 19:55, 02 cze 2018

Toszka napisał(a)

Przyjrzyj się zdjęciu, zwłaszcza w głąb krzaka. Obawiam się, że to jeszcze skutki odchorowywania przenosin. Młode przyrosty zakryły problem wewnatrz.
Radzę opryskać 2-3 krotnie, stosując przemiennie preparaty: Mirage 450 EC, Sportak 450 EC albo Biosept 33 SL i Topsin M 500.

Toszka, to moje najstarsze cisy, kupione już uformowane w doniczkach jesienią 2015, ale faktycznie coś im zawsze dolegało. Młode przyrosty pewnie zakryły problem, a ja się łudziłam, że wreszcie ozdrowiały.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4999-tu-ma-byc-ogrod?page=201

Pryskałam je z miesiąc temu Topsinem, potem Gwarantem, Mirage też mam więc w przyszłym tygodniu zrobię oprysk.
lindsay80 20:00, 02 cze 2018

Toszka napisał(a)

Powiem szczerze, że nie lubię tych nozyc co pokazałaś. Jak dla mnie są źle wyważone, a to przekłada się na technikę i czystość cięcia. Używam tylko do cisów nożyc Freund1954 i jestem nimi zachwycona. Dodatkowo łatwo je oczyścić i mają doskonałą stal, która nie szczerbi się na twardszych gałązkach. W razie czego pytaj Anbu o kontakt na sklep. Żywopłot tnę nożycami elektrycznymi.

A te powyżej tylko do cisów. I zawsze po pracy odkażam. Odkażam też po każdym cięciu jesli mam tylko wątpliwości co do zdrowotności jakiejś rośliny.
Do odkażania sprzętu używam INCIDIN Liquid Spray, który jest odkażalnikiem medycznym, o szerokim spektrum działania i - co ważne - nie niszczy stalowych/metalowych narzędzi.

Mam już około 40 cisowych topiarów i zanosi się na więcej, to dobre nożyce się przydadzą, będę Ani pytać - dzięki

A to ich falowane wyprofilowanie to jakie ma znaczenie przy cięciu?

Przyznam szczerze, że do tej pory nie bardzo się przykładałam do odkażania, a jak już to mydłem potasowym z czosnkiem przemyłam.
Ten Incidin dostanę w aptece, tak?
lindsay80 20:04, 02 cze 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Też. Grube gałęzie tnie drobniej. U mnie jest sporo krzewów, są drzewa w sadzie, podkrzesuję też drzewka w ogrodzie i na zapłociu, więc i grubasów jest więcej. Tę ściółkę wykorzystuję w mniej eksponowanych miejscach (pod krzakami, w pobliżu płotu). U Ciebie ogród jest bardziej formalny, więc takich miejsc masz pewnie mniej, ale można tych zrębków używać w kompostowniku do rozluźnienia i napowietrzania materii. Ten model rozdrabniacza tnie, a nie mieli. Widać na zdjęciu, że najdłuższe kawałki są z tych najcieńszych gałązek.
Aż "wzdychnęłam" do tej rabaty przy płocie. Majsterszczyk!

Właśnie do kompostu będę to dorzucać, a dłuższe gałązki odłożę i jeszcze raz przepuszczę przez maszynę.

Rabata dziękuje
lindsay80 20:06, 02 cze 2018

mirela napisał(a)

w zeszłym tygodniu rozmawiałam z Smalem na temat nasadzeń pod brzozami. Polecał trawy które im mają gorzej tym dla nich lepiej czyli trzcinniki, stipy, prosta. Wiec nie powinno być problemu.

No i to są dobre wiadomości, myślałam o sesleriach, a na tyły dałabym ten trzcinnik, bo jest wyższy i fajnie by wystawał zza selerii jesiennej.

Twoje hakonki już dotarły?
lindsay80 20:09, 02 cze 2018

eee_taam napisał(a)

Edytko czekam na deszcz to co u mnie od wczoraj pada ...to nawet kurzu nie zmywa ....takie mżawki kilkuminutowe przechodza ...ale przynajmniej słońce dzisiaj nie pali to rośliny żywotniejsze są

U nas dziś praktycznie cały dzień ciapało, lało, padało - domoczyło konkretnie

Eden Rose leży na tarasie po tym deszczu.

lindsay80 20:11, 02 cze 2018

eee_taam napisał(a)

Toszko jaki model nożyc elektrycznych uzywasz ? abo które konkretnie bys poleciła? ...bo takiech akurat jeszcze nie mam a myslimy zakupić ...bo ciecie grabów z drabiny przy uzyciu nozyc ręcznych jest juz za duża ekwilibrystyką )

my też musimy zakup porządnych nożyc elektrycznych zaplanować na przyszły rok.
Serby, szmaragdy, graby za jakiś czas trzeba będzie ciąć i ręcznymi nie da rady.
lindsay80 20:13, 02 cze 2018

Toszka napisał(a)
Justynko, elektryczne mam Gard... i na razie te mi wystarczają. Kupione były dawno i póki pracują to ich uzywam. Przy sprzęcie zawsze biorę do reki, czasem chodzę po sklepie by poczuć czy dobrze mi się je trzyma i...czy ręce nie będą mdleć. Drugi czynnik to serwis - łatwy dostęp. Wtopę miałam tylko z nozycami elekt. na wysięgniku ... nie znoszę ich, w pracy ręce mdleją, są źle wyważone, ale tego zakupu nie robiłam sama, bo to był prezent.
Te, jak to nazwałaś "pofalowane" nozyce swoim kształtem lepiej podbierają gałązki, które podczas cięcia nie ślizgają się, a dzięki temu cięcie jest czyste bez haratania.

A myślisz, że z każdymi na wysięgniku będzie taki problem?

Acha, więc o to chodzi z tym pofalowaniem, w sumie wydaje się to logiczne.
lindsay80 20:14, 02 cze 2018

effka napisał(a)
Oj ale masz pięknie. Nie wiadomo na co patrzeć. Jarzmianki, trzcinniki rewelacja.

Roślinki są dorodne, rozrośnięte bo mają 2 - 3 lata.
Toszka 20:15, 02 cze 2018

lindsay80 napisał(a)

Mam już około 40 cisowych topiarów i zanosi się na więcej, to dobre nożyce się przydadzą, będę Ani pytać - dzięki

A to ich falowane wyprofilowanie to jakie ma znaczenie przy cięciu?

Przyznam szczerze, że do tej pory nie bardzo się przykładałam do odkażania, a jak już to mydłem potasowym z czosnkiem przemyłam.
Ten Incidin dostanę w aptece, tak?

Kształt ostrza, nożyc ułatwia czyste cięcie, bo gałązki nie ślizgają się.

Opryski na grzyba muszą być systematyczne i bardzo dobrym opryskiwaczem o mocy końcówki ok 3 bary - środek musi być "wpryskany" w roślinę, tak by dostał się i mógł zadziałać. Moc opryskiwacza to gwarancja dokładności.
Do oprysków tych cisów dołącz jeszcze np. Mospilan. Te jasne kropki na igłach wygladaja jak po ssąco-gryzących.

Odkażalnik wygoogluj, bo on zazwyczaj dostępny jest w sklepach medycznych lub takichże hurtowniach. Odkażanie czymkolwiek innym to jak przecieranie wodą utlenioną...poprawia humor i daje złudne uczucie satysfakcji
Przy m.in. buksach, różach, hostach odkażenie zapobiega przenoszeniu patogenów.
Toszka 20:18, 02 cze 2018

lindsay80 napisał(a)

A myślisz, że z każdymi na wysięgniku będzie taki problem?

Acha, więc o to chodzi z tym pofalowaniem, w sumie wydaje się to logiczne.

Zazwyczaj nozyce elektryczne motor mają na górze wysięgnika, czyli musisz precyzyjnie machać i ostrzem i silnikiem. Dla mnie to porażka.

Wiem, że spalinowe mają silnik na dole wysięgnika, pod rączką i wyważenie jest już inne.