Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

lindsay80 22:59, 18 maj 2016

nawigatorka napisał(a)
wiem ze z troski bo Ty dobra dusza jestes
Najlepsza bylaby skoszona trawa wczesniej rozlozona ale ja ja sypie pod zywoplot,pod swidosliwy,pod brzozy, pewnie trafi tez pod molinie juz posadzone i choc rawytrawy mam duzo to i tak za malo.druga opcja to rozlozenie czarnej foli na zime w miejscach pasow...ale M by tego widoku nie przezyl...

No patrz, zapotrzebowanie na skoszoną trawę w Twoim ogrodzie, przekracza jej zasoby
u nas w zeszłym roku, nawet część oddawaliśmy jako bioodpady, a teraz ją daję za żywopłot grabowy, a nadwyżki za płot gdzie jest nieużytek i ciągle mi giga chwasty stamtad przerastają, tylko pokrzywom przepuszczę, bo na nie akurat mam plany
lindsay80 23:03, 18 maj 2016

Marta napisał(a)

Sama bym oblała taki wyczyn, choć mało piję Powodzenia w dzieleniu, sama jak wpadłam niedawno w szał dzielenia to z jednej rozplenicy, jednej hosty, brunnery, rozchodnika i 1 hakone zrobiłam multum sadzonek, tak więc żadnych bylin nie musiałam jeszcze w tym roku kupować, a 4 rabaty zostały obsadzone

ja dzielić się odważyłam już na jesieni, zaczynałam od brunery i rozchodników, a tej wiosny pod nóż poszły już jeżówki, szałwie, seslerie i za chwilę miskanty - wszystko na razie żyje i rośnie, a satysfakcja z pozyskania bezpłatnie kolejnych roślin bezcenna
nawigatorka 23:03, 18 maj 2016

lindsay80 napisał(a)

No patrz, zapotrzebowanie na skoszoną trawę w Twoim ogrodzie, przekracza jej zasoby
u nas w zeszłym roku, nawet część oddawaliśmy jako bioodpady, a teraz ją daję za żywopłot grabowy, a nadwyżki za płot gdzie jest nieużytek i ciągle mi giga chwasty stamtad przerastają, tylko pokrzywom przepuszczę, bo na nie akurat mam plany
u mnie dzis cale przyplocie dostalo jak co roku twarda chemie.pryskamy za zgodą wlascicieli 50cm z naszej strony plotu i z drugiej. Inaczej opanowac sie tego nie da a podmurowki niestety nie mamy.
My kiedys trawe koniom w sasiedztwie wywozilismy
Madzenka 07:02, 19 maj 2016

Edyta przedpłacie wzbudziło mój ubranymi szacunek, taki areał obrobić to wyczyn!!! A juz latem będzie pięknie!

I koniecznie oświetlenie , ja mam tylko diwę lampy orzy gabionach od strony ulicy a efekt wow! Moze kiedyś znajdę kolejne lampy aby podświetlić graby ale nigdzie takich do łączenie szeregowych nie moge znależć
nawigatorka 07:24, 19 maj 2016

Dopiero do zdjec przedplocia sie dokopalam.pieona robota.a mieliscie tam.dobra ziemie.czy musieliscie nawiezc?
lindsay80 08:50, 19 maj 2016

nawigatorka napisał(a)
u mnie dzis cale przyplocie dostalo jak co roku twarda chemie.pryskamy za zgodą wlascicieli 50cm z naszej strony plotu i z drugiej. Inaczej opanowac sie tego nie da a podmurowki niestety nie mamy.
My kiedys trawe koniom w sasiedztwie wywozilismy

jakbym nie miała tej skoszonej trawy w nadmiarze to też pewnie bym spryskała, bo działka ma niby właściciela, ale co z tego skoro on nie widzi potrzeby, żeby to skosić.
Poza chwastami to jeszcze martwię się, że Mała może tam kleszcza złapać, bo jest to trasa przelotowa okolicznych dzieciaków i często sobie jakieś ścieżki tamtędy wydeptują.
lindsay80 08:52, 19 maj 2016

Madzenka napisał(a)
Edyta przedpłacie wzbudziło mój ubranymi szacunek, taki areał obrobić to wyczyn!!! A juz latem będzie pięknie!

I koniecznie oświetlenie , ja mam tylko diwę lampy orzy gabionach od strony ulicy a efekt wow! Moze kiedyś znajdę kolejne lampy aby podświetlić graby ale nigdzie takich do łączenie szeregowych nie moge znależć

Cieszą mnie Twoje słowa, eMa muszę przypilnować, żeby plany oświetleniowe wcielił w życie.
lindsay80 08:54, 19 maj 2016

nawigatorka napisał(a)
Dopiero do zdjec przedplocia sie dokopalam.pieona robota.a mieliscie tam.dobra ziemie.czy musieliscie nawiezc?

Tym razem to nawet trzeba było trochę ziemi z tego miejsca przewieźć w inne, bo było jej za dużo i był taki garb. Ziemia tam taka sobie, ale seslerie ponoć wolą przeciętną glebę, więc im nic nie zmieniałam, a miskantom i szałwii mieszałam z dużą ilością kompostu.
Konieczki 09:14, 19 maj 2016

No i co dzielisz miskanta?

Super masz w ogrodzie i na przedogródku
Iwk4 09:29, 19 maj 2016

lindsay80 napisał(a)

Dobrze, że jest miejsce gdzie możemy się wygadać, jakie rzeczy nam się marzą i jeszcze inni pieją z zachwytu mimo, że to takie mało kobiece

Ostatnio taki tekst usłyszałam w rodzinie: po co ci tyle krawężników? I ty ciągle w tym ogrodzie siedzisz. To za jakąś karę tak masz?
Nie ma to , jak zrozumienie