Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród wyrozumiały

Ogród wyrozumiały

Olili 18:26, 02 paź 2015

Ensata - dzięki

Loosiuu - fajnie,że zaglądasz i zabierasz głos

Toszka - ubawiłaś mnie indiańcem swoim . A pokazałabyś ??

Może się pokuszę o jakiś ogranicznik dla niego..
LewOgrodowy 18:48, 02 paź 2015

Plama i reszta w bukszpanach. Świetny pomysł.
Mala_Mi 18:56, 02 paź 2015

Głos za plamą
Trawki w upały podlejesz.. jak brozy się rozrosną i będą zagłuszać to trawy przesadzisz.. i tak raz na kilka lat pasuje je odmładzać. I będzie nowa aranżacja bo stara się opatrzy

A może w środek plamy z red baronem jedna wielka kula??? Wtedy plama może być wieksa i nie będzie pusto zimą?

Tak sobie głośno myślę..
Olili 19:41, 02 paź 2015

LewOgrodowy napisał(a)
Plama i reszta w bukszpanach. Świetny pomysł.

Dzięki za opinię i za to,że zaglądasz

P.S.
Podeślij jakieś fotki z Twojego ogrodu.
Olili 19:44, 02 paź 2015

Mala_Mi napisał(a)
Głos za plamą
Trawki w upały podlejesz.. jak brozy się rozrosną i będą zagłuszać to trawy przesadzisz.. i tak raz na kilka lat pasuje je odmładzać. I będzie nowa aranżacja bo stara się opatrzy

A może w środek plamy z red baronem jedna wielka kula??? Wtedy plama może być wieksa i nie będzie pusto zimą?

Tak sobie głośno myślę..

Głos dodany -)

..że wsród red Barona wielka kula a poza nim tak jak narysowane kulki różnej wielkości??

Myślę,że to fajnie by wyglądało ale Toszka pisała ,że Red Baron w bukszpany włazi...hmm
Malgosik 19:57, 02 paź 2015

Jak zobaczyłam szerokość brzozowej rabaty, to przyszło mi do głowy, ze można poprowadzić wewnątrz rabaty ścieżkę do ławeczki czy hamaka. Mi podobają się takie na wpół ukryte, tajemnicze zakątki. Brzozy można podkrzesać, by nie zaczepiać o nie głową, a latem cień jest bardzo porządany. Tam gdzie kora mogą leżeć płyty kamienne, a ławeczkę nawet na żwirku można umieść. Kącik nieco przesłonić trawami, by było intymnie. Dzieciaki lubią takie kryjówki.
Dlatego obydwie wersje RB mi się podobają, bo jak posadzi się go kreską, podkreśla się granice łezki baronowo-buksowej, a ścieżkę można poprowadzić za i wzdłuż imperaty.
Oczywiście trzeba pilnować rozrastania się RB i co jakiś czas ciachnąć odrosty i wyrwać.
Ścieżki/rzeki z tej trawy wyglądają bardzo efektownie.
Olili 21:15, 02 paź 2015

Malgosik napisał(a)
Jak zobaczyłam szerokość brzozowej rabaty, to przyszło mi do głowy, ze można poprowadzić wewnątrz rabaty ścieżkę do ławeczki czy hamaka. Mi podobają się takie na wpół ukryte, tajemnicze zakątki. Brzozy można podkrzesać, by nie zaczepiać o nie głową, a latem cień jest bardzo porządany. Tam gdzie kora mogą leżeć płyty kamienne, a ławeczkę nawet na żwirku można umieść. Kącik nieco przesłonić trawami, by było intymnie. Dzieciaki lubią takie kryjówki.
Dlatego obydwie wersje RB mi się podobają, bo jak posadzi się go kreską, podkreśla się granice łezki baronowo-buksowej, a ścieżkę można poprowadzić za i wzdłuż imperaty.
Oczywiście trzeba pilnować rozrastania się RB i co jakiś czas ciachnąć odrosty i wyrwać.
Ścieżki/rzeki z tej trawy wyglądają bardzo efektownie.

Malgosik "choruję" na ścieżkę z ławeczka w tamtym miejscu,tylko nie potrafie dobrze tego ugryźć i nawet nie poruszałam tego tematu...Odpuściłam ,licząc,że i córka zapomni ..,że kiedyś to jej nawet to obiecałam..
Ja jeszcze muszę cały czas pamietać o tym,by ten ogród nie był zbyt pracochłonny ...i sama nie wiem....
Przemyślę jeszcze dokładnie to jak Ty napisałas,teraz muszę zmykać ,dziecko wzywa.

Dzięki
Malgosik 21:49, 02 paź 2015

ścieżka podzieliłaby tą szeroka rabatę na wzdłuż
miskanty można dać wtedy luźno rozłożone, ale bardziej z tyłu
pod samymi brzozami gdzie żwirek brak nasadzeń, by można było dojść do ławeczki/hamaka, a lekka przesłona wyjdzie z innych drzew które rosną, Red Barona, buksów
trzeba tylko ustalić z której strony wejście na rabatę i dostosować nasadzenia
także do ścieżki
Mala_Mi 22:32, 02 paź 2015

Malgosik napisał(a)
ścieżka podzieliłaby tą szeroka rabatę na wzdłuż
miskanty można dać wtedy luźno rozłożone, ale bardziej z tyłu
pod samymi brzozami gdzie żwirek brak nasadzeń, by można było dojść do ławeczki/hamaka, a lekka przesłona wyjdzie z innych drzew które rosną, Red Barona, buksów
trzeba tylko ustalić z której strony wejście na rabatę i dostosować nasadzenia
także do ścieżki

To mi się podoba..
Ale Red baron w łezkę.. łatwiej go upilnować niż w rzędzie.. jak będzie właził w bukszpana to go wypielisz.. nie jest tak inwazyjny jak perz Mam od początku ogrodu.. daje sie go kontrolować
ewalm 00:29, 03 paź 2015

Pomysł Małgosik jest b. fajny . Tak można:

Ania - Mała Mi, co racja to racja, to może ML spróbować między brzozą krzywą a platanem a resztę między jodłę i świerki na przykład? Póki drzewa są małe a trawy w razie potrzeby podlewane, zmieszczą się. A kiedyś będzie trzeba przesadzić.