Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród wyrozumiały

Ogród wyrozumiały

ewalm 00:24, 04 lis 2014

ok rozumiem.
Okazało się, że założenia się zmieniły , jak to w życiu bywa.

Mnie się to półkole wydaje ciekawe - można fajnie wykorzystać. Można w nim zrobić przejście i wstawić w nie pergolę, albo przeciągnąć je w falę odgradzająca część ogrodu,a za nia zrobić taki bardziej tajemniczy ogród, z drzewami widocznymi góra ponad żywotnikami albo dorobić mu drugie po przeciwnej stronie i zamknąć nimi koło z trawnika a do środka przesunąć plac zabaw, albo zakończyć je drzewem o kulistej koronie posadzonym trawami,albo podsadzić całe pólkole trzmieliną biało-zieloną, żeby nawiązywała kolorem do dereni, jeśli wylądują na rabacie z domkiem i serbami, itd, itp

To wracając do skarpy można wykorzystać te jałowce które już masz i troszkę je przesunąć tylko, żeby uzyskać takie kulki w płaskim plus kulka na pniu przy schodach. Kulki na przykład sosnowe. Raczej z zielonej sosny niż żółtej, bo jałowce są żółte. Za to jałowce będą płaskie nawet bez strzyżenia, w odróżnieniu od trzmieliny (zielone kulki na żółtym jałowcu są na zdjęciach od Ani Małej Mi). A dalej posadzić skosem pas z tawuły japońskiej 'Little princess', a na samym rogu berberysy 'Red carpet' za zakrętem analogicznie tawuły i jałowce z kulkami lub bez. Albo z małymi czerwonymi berberysami jako kulki, jak 'Bagatelle' czy 'Atropurpurea nana'/ Wady ma takie to rozwiązanie, że berberysy kłują a tawuły dobrze jest wiosna przyciąć na krótko, choć jak tego nie zrobisz to nic strasznego się od razu nie stanie, zwłaszcza jeśli już będą trochę rozrośnięte i gęste.
Olili 11:32, 04 lis 2014

Oj ,jak u mnie pięknie na skarpie - DZIĘKUJĘ

Obleciałam pobliskie szkółki i nie mają berberysa red carpet, tylko green carpet no i dylemat....bo teraz (jesienią) ten green carpet jest czerwony ale czy wiosną gdy będzie zielony to nie zleje mi się kolorystycznie z tymi jałowcami...???? bo jałowce dokupiłam..tawuła little princess w lokalnej szkółce jest, ale jeszcze jej nie nabyłam,bo tak mślę że ona ma pokrój płasko kulisty czyli nie całkiem zadarniający..no i wtedy pielenie ..ale ładna jest....była też tawuła dreem carpet (zadarniająca )ale zielona.......
Hmmm.. a może w tych jałowcach dać kulki berberysa admiration..nie no choinka jasna bie wiem..
A może ten red carpet zamówić przez alle..??
Olili 11:34, 04 lis 2014

i jeszcze mi się pomyślało ,że np. zamienić miejscami berberys z tawułą i wtedy dać tę tawułę zadarniającą??? Tylko ta little jest pewnie ładniejsza??
Olili 12:12, 04 lis 2014

A to moje dzisiejsze zakupy :

Jałowce golden carpet - na skarpę

Derenie Spaethii

Chciałam kupić jeszcze wiśnię royal burgundy ,ale były szczepione na wysokości ok.150cm i nie wiem czy mogą takie być, czy powinny być wyżej zasczepione,powiem,że kusiły mnie baaardzo
Olili 12:13, 04 lis 2014

Derenie i wiśnie na rabatę z serbami miałyby być
Olili 13:47, 04 lis 2014

Wiecie,co? chyba się pochlastam..Wyszłam przed tę moją skarpę,dostawiłam jałowce płożące ,popatrzyłam i...wydaje mi się że przy schodkach(na prawo od nich) powinno rosnąć coś ciut wyższego.........(nie wydaje mi się żeby nawet kulki sosny w jałowcu tę sprawę załatwiły)
Chyba lepiej by było gdyby najpierw rósł berberys red carpet, on mimo,że jest płożący to nieco się unosi,tyle,że nie wiem jak z tymi kolcami czy faktycznie będą przeszkadzać przy schodkach(w końcu można go przycinać by nie właził zbytnio na nie,co? )
wkleję jeszcze widok na wprost tych schodków (za rozgardiasz na tarasie sorki)

Z nieśmiałością upraszam o jakieś głosy...od WAS
ewalm 14:10, 04 lis 2014

Olili napisał(a)
Oj ,jak u mnie pięknie na skarpie - DZIĘKUJĘ

Obleciałam pobliskie szkółki i nie mają berberysa red carpet, tylko green carpet no i dylemat....bo teraz (jesienią) ten green carpet jest czerwony ale czy wiosną gdy będzie zielony to nie zleje mi się kolorystycznie z tymi jałowcami...???? bo jałowce dokupiłam..tawuła little princess w lokalnej szkółce jest, ale jeszcze jej nie nabyłam,bo tak mślę że ona ma pokrój płasko kulisty czyli nie całkiem zadarniający..no i wtedy pielenie ..ale ładna jest....była też tawuła dreem carpet (zadarniająca )ale zielona.......
Hmmm.. a może w tych jałowcach dać kulki berberysa admiration..nie no choinka jasna bie wiem..
A może ten red carpet zamówić przez alle..??

Na pewno różne żółcie i zielenie bardziej się ze sobą zleją niż z czerwonym. To już kwestia tego czy chcesz mieć bardziej kolorowo czy mniej. Jałowiec jest bardzo płaski i żółto zielony a berberysy różnią się od niego znacząco pokrojem, więc będą widoczne ale mniej kolorowe.

'Little princess' można stosować jako okrywową, trzeba ją po prostu odpowiednio blisko siebie posadzić, tak żeby kępy zachodziły lekko na siebie (po rozrośnięciu oczywiście, nie przy sadzeniu)i da zwartą okrywę. Nie znam osobiście akurat 'Dream carpet', ale myślę, że te typowo okrywowe tawuły są jeszcze troszkę niższe i mają bardziej spłaszczony kształt. Mnie się podobają takie kopuły koło siebie z posadzonych blisko 'Little princess', bo jest bardziej nierówno. Generalnie sens był taki, żeby kolejne plamy kolorów różniły się też nieco wysokością, bo jest szansa, że z kolei berberys 'Red carpet' wyjdzie troszkę wyższy niż tawuła 'Lp' i z tego względu zaproponowałam taką akurat kolejność. Wydaje mi się że zamiana kolejności tawuł i berberysów to nie bardzo się ułoży. Ale można oczywiście użyć innej tawuły niż 'Lp'. Lubie ją bo jest gęściutka i ma taki bylinowy wygląd jak kwitnie.
Olili 14:20, 04 lis 2014

ewalm napisał(a)

Na pewno różne żółcie i zielenie bardziej się ze sobą zleją niż z czerwonym. To już kwestia tego czy chcesz mieć bardziej kolorowo czy mniej. Jałowiec jest bardzo płaski i żółto zielony a berberysy różnią się od niego znacząco pokrojem, więc będą widoczne ale mniej kolorowe.

'Little princess' można stosować jako okrywową, trzeba ją po prostu odpowiednio blisko siebie posadzić

co do klorów to po prostu nie chcialabym "masła maślanego"
a tak by pewnie wyszło z zieleniami....

A jak blisko posadzić little princess?
Olili 14:21, 04 lis 2014

A jak by dać berberysy,tawuły Lp, jałowce,tawuły Lp,berberysy..??
ewalm 14:21, 04 lis 2014

Olili, zobacz sobie na tej stronie na zdjęciu jak wyglądają koło siebie niektóre krzewy okrywowe. Tak w ogóle a nie a propos skarpy.

http://www.administrator24.info/artykul/id5105,tam-gdzie-nie-rosnie-trawnik...

A na stronie zszp przy opisie tawuły Lp jest takie zdjęcie, które przedstawia ją koło niskiego jałowca, trochę mało widać, ale może da Ci jakieś wyobrażenie o różnicy wysokości.

http://www.zszp.pl/?id=207&rco=Spiraea%20japonica%20%27Little%20Princess%27&lang=1