Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród wyrozumiały

Ogród wyrozumiały

Olili 14:25, 04 lis 2014

ok zaraz będę patrzeć ,ale jeszcze pomyśląłam gdyby zostawić ten układ ,który narysowałaś ale zamiast kulek ssny szczepionego modrzewia płaczącego....??????
Olili 14:28, 04 lis 2014

I tak wogóle Ewalm - dziękuję
Olili 14:30, 04 lis 2014

a jakby posadzić berberysy i tawuły Lp tylko bez tych jałowców???
ewalm 14:40, 04 lis 2014

Lp. co jakieś 50 cm.
Mnie się układ wyższe w środku a niski rozlewający się jałowiec na skrajach podoba bardziej. Wtedy rośliny otulają taras a przy wejściach jest płasko i zapraszająco. Jakiś akcent wysoki można w tym płaskim posadzić: szczepiona sosna albo jałowiec na pniu, chociaż ja bym chętnie jakąś trawę tam posadziła na przykład, albo bylinę. I rozszerzyłabym chętnie rabatę tak aby 'spływała' z tymi jałowcami poniżej skarpy .
Na odwrót powstaje taka niecka otoczona wyższymi roślinami. I berberys przy przejściu to tak sobie.
ewalm 14:47, 04 lis 2014

Olili napisał(a)
a jakby posadzić berberysy i tawuły Lp tylko bez tych jałowców???

Wtedy zimą są same gałązki i jakby nieco monotonnie się robi.

Mam mieszane uczucia co do modrzewi w ogóle to się może nie wypowiem. I nie miałam własnego, więc może popytaj na forum jak sobie radzą. Ja jednego widuje z okna i właśnie schodzi śmiercią naturalną. Choć na działeczkach ROD widuję też bardzo ładne egzemplarze. No i zimą jest łysy. Jakbym miała tam sobie coś posadzić takiego spływającego i niezimozielonego to szybciej wybrałabym szczepioną karaganę.

cała przyjemność po mojej stronie
Olili 16:04, 04 lis 2014

Całkowita racja z tym otulaniem tarasu a tym,że jak zrobi się odwrotnie to niecka powstaje i to źle wygląda..
Co do modrzewi to u mnie jeden rośnie tylko taki powykręcany w górę (w narożniku z brzózkami) - radzi sobie idealnie bez mojej pomocy,zimą faktycznie łysy,ale wiosną miękki zielony a jesienią rudo-złoty
Karagana - nie bardzo mi się widzi ze względu na żółte kwitnienie

A jakby tam świerk Inversa są chyba takie małe...??

Ewalm a co ze Zduńską Wolą ?
ewalm 16:57, 04 lis 2014

Próbuje się przemóc, ale może w przyszłym tygodniu pojadę. Bardzo nie lubię takich urzędowych wizyt. W tym tygodniu mam dużo pracy w pracy, a do Zd.W to muszę w dzień roboczy - w tym tygodniu nie da rady.

Świerk 'Inversa'? To jest całkiem duży świerk. Nie miniaturka. Przy paliku trzeba prowadzić, żeby nie leżał całkiem. To już chyba raczej u podnóża skarpy na poszerzonej rabacie..
Jeśli lubisz modrzewie i ładnie rośnie u Ciebie - próbuj.

A czy na skarpę może zimą lecieć śnieg z zadaszenia tarasu? Jak było w poprzednich latach?
lojalna_ 17:21, 04 lis 2014

Witaj kibicuje Ci bardzo zagladajac czasami ale sama zielona kobitka jestem co pomocy potrzebuje wiec powiem tylko słuchaj sie doswiadczonych buzka
Loosiuu 18:42, 04 lis 2014

Te wiśnie szczepione na 1,5 m mogą być, bo mają dosyć wąski pokrój od dołu. Rosną na kształt odwróconego trójkąta W górę i tak pójdą, a będą po prostu niżej troszkę rozgałęzione Jak są ładne to możesz nawet wsadzić dodatkowo jedną zamiast tej śliwy wiśniowej 'Nigra' co pisałem i będą trzy w rzędzie
Olili 18:43, 04 lis 2014

lojalna_ - dzięki,ze wpadasz czasem

Ewalm - czyli świerk odpada(powiedzieli mi kiedyś w szkołce,że on wyżej niż 1,5m nie rośnie ) , a śnieg z dachu.. nie ,nie spada na skarpę ląduje za nią

Czyli wiesz, gdybyś miała natchnienie przy okazji tej Zduńskiej to drzwi otworem stoją