Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród wyrozumiały

Ogród wyrozumiały

Edyta10 18:35, 25 mar 2015

Iza a jaką masz glebę?
Olili 20:29, 25 mar 2015

Edyta10 napisał(a)
Iza a jaką masz glebę?

Przeciętna nie ciężka, nie piasek,pH coś koło 6 jak dobrze pamiętam
szemusia 21:58, 25 mar 2015

Planowanie u Ciebie pełną parą idzie

Ja ostatnio też zakochałam się w klonach. Mam crimson sentry, ale niestety zakupiłam go jesienią, czyli już bez liści. Ja mam formę szczepioną, ale u Ciebie miejsca sporo, więc możesz poszaleć z drzewkiem.

Myślę, ze Ania dobrze radzi - masz już tło. Tuje urosną szybko, ani się obejrzysz, a zasłonią Cię od drogi i sąsiadów. Teraz więc trzeba niższe piętro dać...
Tam masz cały dzień słońce? Myslę o tych hortensjach...
A trawy? Miskanty na przykład są wysokie i można by je zaraz przed tujami wsadzić. Gracimilus do 2 matrów urośnie, więc chwilowo robil by za tło. Tylko, że trawy musisz wiosną ściąć... Poza tym - bezobsługowe
Olili 08:51, 26 mar 2015

Szemusia - mi klony też podobają się szalenie i jakiś na pewno będzie..
wczoraj wieczorem(jak już słońca nie było) poszłam na tę rabatę i sądzę,że tam jest miejsca na trzy drzewa,na zdjęciu tego tak nie widać..
Myślę o dwóch bukach i klonie właśnie,tylko nie chciałabym ,żeby były ogroomne a jak czytam w necie o wzroście poszczególnych drzew to informacje są tak sprzeczne,że nadal głupia jestem.
Mala_Mi - pisała o klonie red sunset(piękny),czytam ,że do 15m rośnie, patrzę Crimson jest też świetny i piszą,że do 10m rośnie,myślę to może ten,a Mała_Mi mówi,że trzeba by go ciąć by wielki nie urósł..,bo sama ma go siebie i wie.

Słońce jest tam cały dzień.Trawy chciałabym ale boję się..kto wie co ze mną będzie na wiosnę, boję się,że nie będę na tyle silna by podołać ich ścinaniu, zwłaszcza, że ponoć do lekkich robótek to nie należy
Edyta10 10:47, 26 mar 2015

Iza ja mam glebę gliniastą, hortensje dały radę niepodlewane, nawet jedna na słońcu rośnie i chyba najładniej kwitła..
z trawami to nie wiem, jeśli będzie ich dużo to rzeczywiście sporo czasu zajmie Ci ich przycinanie.
a i jeszcze te brzozy, mam jedną szczepioną na pniu, nazwy nie było ale na moje oko jest to BRZOZA BRODAWKOWATA - BETULA PENDULA odm. 'Youngii' i jest bezobsługowa, tworzy ładny parasol, nie wymaga cięcia, chyba że pędy dotykają ziemi,co u mnie się nie zdarza, mam ją kilka lat(chyba 3) i jestem zadowolona
ewalm 11:36, 26 mar 2015

Olili,

tam ładnie by wyglądały drzewa o kulistych koronach niższe niż brzozy. Ja w rogu proponowałabym coś o jasnej zieleni albo żółto-zielonego. Klon polny 'Postelense'? potem może klon red sunset albo coś co cały sezon ma czerwone liście. 'Śliwa 'Nigra'? Buka może spróbować posadzić na skraju przed brzozami?

Nie bój się dużych roślin, masz duży ogród - obejrzałam plan z początku wątku: od wykuszu 20 metrów ?- w takim ogrodzie drzewka 2-3 metry na obrzeżach są za małe. Drezwo, które za 10 czy 20 lat osiągnie 10 metrów naprawdę nie jest zbyt wysokie do Twojego ogrodu. I trzeba się pogodzić z tym, ze rośliny rosną i z czasem ogród się zmienia w bardziej dojrzały a obszar krzaczkowo-bylinowy przemieszcza się bardziej do środka. W ogrodzie nie da się ustawić roślinek i utrzymać ich w identycznym rozmiarze przez lata, jeżeli nie jest to ogród strzyżony.

Rabata, która ma 5 m szerokości jest za szeroka, żeby zastosować tam wyłącznie krzewy wysokości hortensji - potrzebujesz wyższych, masywniejszych roślin bliżej płotu, a takich wielkości hortensji i mniejszych na pasie od strony trawnika o szerokości powiedzmy 2 - 2,5 m.

Pod brzozami dają sobie czasem radę bergenie albo konwalie.

Podasz mi na priv jakiegoś maila? chciałam Ci cos pokazać, ale zdjęcia nie mogę zamieścić tutaj.

katiaxx 11:53, 26 mar 2015

Mala_Mi napisał(a)
Iza. mam pranie mózgu w robocie i trudno mi się skupić nad czymś innym.. myślę cały czas o twojej rabacie..

Padło dobre pytanie.. jakie masz brzozy??

Brzozy urosną wielkie... drobnych liści do sprzątania moc. Pod brzozami nic nie chce rosnąć, bo brzoza wypije wodę. Posadziłam trawki pod brzozą i niestety nie dają rady.

Masz już tło z tujek które urosną i odsłonią od drogi... ja bym poszła już w coś niższego. Mogą być drzewka ale takie mniej obsługowe i mniej dorodne..

.

Mała Mi - a jakie masz trawki pod brzozami - bo ja myśle o śmiałku goldtau ale mnie zmartwiłas że nie chce rosnąć ...
katiaxx 11:56, 26 mar 2015

możesz szeroka rabate wypłenić kalinami - jest sporo ciekawych odmian np onondaga , czy elegancka roseum.
Olili 13:57, 26 mar 2015

katiax a Ty nie masz nawadniania??
Olili 14:06, 26 mar 2015

ewalm napisał(a)
Olili,

Rabata, która ma 5 m szerokości jest za szeroka, żeby zastosować tam wyłącznie krzewy wysokości hortensji - potrzebujesz wyższych, masywniejszych roślin bliżej płotu, a takich wielkości hortensji i mniejszych na pasie od strony trawnika o szerokości powiedzmy 2 - 2,5 m.

Też tak właśnie myślę..tylko co pęcherznice ,perukowce,kaliny o których pisze katiax??