Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tam, gdzie jeże mówią dobranoc.

Tam, gdzie jeże mówią dobranoc.

Warmia 17:39, 15 gru 2015

Macham wieczorową porą.
Rumianka 18:40, 15 gru 2015

Warmia 20:14, 15 gru 2015

Rumianka napisał(a)

No Ty jak się uśmiechniesz to, aż na sercu weselej.
AsiaK_Z 08:22, 19 gru 2015

Jak tam Pomocniku Świętego Mikołaja? Dajesz radę? Sama też dołożyłam Ci pracy, ale tylko trochę
waldek727 00:12, 20 gru 2015

Chyba się dziś pójdę upić i bynajmniej nie za muzykę z tamtych lat.
Już nie wiem czy jestem zmęczony, głodny, czy śpiący.
Dalej bawię się w Mikołaja i nie wiem o której zawitam dziś do domu.
mirkaka 11:19, 20 gru 2015

Waldek, czy możesz podać stronę sklepu gdzie można kupić złocień dalmatyński suszony. Pisałeś o nim w dziale opuchlaki .Przeszukałam już chyba cały internet i nigdzie nie mogę znaleźć suszonych ziół. Chciałabym zrobić z niego oprysk na opuchlaki. Znalazłam tylko nasiona.
waldek727 17:14, 20 gru 2015

Mirko.
Najlepszym i najtańszym sposobem pozyskania ziela (suszu) złocienia maruna byłby kontakt z osobami które tę roślinę uprawiają na potrzeby sklepów zielarskich. Susz przygotowywany do jego wewnętrznego zastosowania sprzedawany jest w małych opakowaniach, i jak na potrzeby ogrodnictwa uważam, że jest zbyt drogi.
Alternatywą dla złocienia dalmatyńskiego może być zwykły wrotycz, piołun lub ziele jaskółcze (glistnik). Alkaloidy zawarte w tych roślinach również wywierają negatywny wpływ na procesy metaboliczne owadów żerujących w glebie.
Złocień maruna-susz.
mirkaka 10:10, 21 gru 2015

Waldek, tylko ja poszukuję złocienia dalmatyńskiego a nie maruny. Ich właściwości są inne, najwięcej perytryny zawiera złocień dalmatyński, a po nim kaukaski. Z kaukaskiego też można robić opryski.
Wiem, że najlepszym sposobem jest wejście w kontakt z osobami które tę roślinę uprawiają, tylko nie wiem jak? Z.dalmatyński w naszych warunkach klimatyczny podczas mroźnej zimy wymarza, kaukaski podobno nie.
Możesz mi napisać jakie właściwości ma wrotycz? Robiłam z niego wyciągi i opryskiwałam rośliny, nie widziałam żadnego efektu owadobójczego. Robiłam też doświadczenia w słoiku, opuchlaki żyły, nic im nie było
Gdzieś kiedyś wyczytałam że wrotycz upośledza cykl dojrzewania do postaci imago, ale nie mogę teraz tego nigdzie znaleźć i nie wiem czy to prawda czy coś mi się pomyliło. Masz może wiedzę na ten temat?
Dorota123 19:41, 21 gru 2015

Waldku wyszłam właśnie od Przemka, Twoją wypowiedź przeczytałam. Myślę, że się nie gniewasz, ale nastraszyłeś mnie tym "niekwitnięciem". Chętnie poszerzam wiedzę o roślinach, tę od Ciebie też sobie przyswoiłam, ja specjalnie czekałam na obniżkę cen czosnków i byłam świadoma zagrożenia. U nas czosnki są znacznie droższe ok. 8ł za sztukę i nie ma żadnego wyboru.

Jeśli masz wiedzę o wyhodowaniu jodeł koreańskich z nasionek to proszę o instrukcje. Mam własne nasionka, próbowałam od 3 lat uzyskać własne pikówki, ale bez powodzenia. Co prawda mam własne jodełki na choinki bożonarodzeniowe jeszcze na kilka lat, ale trzeba pomyśleć o nowych nasadzeniach.
AsiaK_Z 10:54, 23 gru 2015

W każdej chwili, zawsze, wszędzie,
niech Ci w życiu dobrze będzie!
Niech Cię dobry los obdarzy
wszystkim, o czym tylko marzysz!
Wesołych Świąt!