Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tam, gdzie jeże mówią dobranoc.

Tam, gdzie jeże mówią dobranoc.

waldek727 00:38, 08 lis 2015

babka napisał(a)
A propo's dżdżownic, pewnie nieźle się narażę ale mnie trochę te istoty wnerwiają. W trawniku mam ich od groma, trawa nie zdążyła się mocno rozkrzewić a te małpy wywalają mi kopczyki ziemi. Trawnik wygląda jak zaminowane pole

Przez to wygląda jak trawnik, a nie pole po żniwach.
Piorunek 07:12, 08 lis 2015

Witaj! Czy ogród można utrzymać bez nawozów sztucznych? W jaki sposób to osiągnąć aby rośliny pięknie i zdrowo rosły? Co stosować? Gnojówki roślinne i kompost wystarczą? Czy ściółkowanie korą zapewnia jakies składniki pokarmowe?
AsiaK_Z 09:05, 08 lis 2015

waldek727 napisał(a)

Częściej niż w Warszawie.
Tam mam swój drugi dom.

To miłe. A może masz tu drugi ogród? Miałabym bliżej na praktyki z zakresu zdrowego ogrodniczkowania
Miłej niedzieli
Rumianka 10:13, 08 lis 2015

waldek727 napisał(a)

Nie, nie jest szkodliwa ponieważ jest wykonana w 100% z naturalnych włókien. W taką samą jutę owijane są korzenie roślin sprzedawane wprost z gruntu. Trzeba liczyć się tylko z tym, że po kilku latach juta zacznie się trwale rozkładać. Przypuszczam, że w tym czasie również rozłożony na rabatach żwir będzie wymagał pewnych zabiegów pielęgnacyjnych.
Nie będę linkować, wystarczy wpisać w przeglądarce JUTA OGRODNICZA lub TKANINA JUTOWA.

Witam się Waldku w Twoim, jakże ciekawym i pełnym mądrości fachowej, wątku. Zainteresowała mnie sprawa tej juty, gdyż u siebie pod kamyczki dawałam gazety, ale już się rozłożyły i gdy cokolwiek robię na rabacie , to poprostu szlag mnie trafia jak kamyczki mieszają się z ziemią. A z taką jutą mogłoby być wygodniej...prawda?
Filomena 10:43, 08 lis 2015

waldek727 napisał(a)

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5264-zdrowe-rosliny-alkaloidy

Pozwoliłam sobie na drobne wtrącenia do powyższego tematu. Mam nadzieję, że Ciebie to zainteresuje
waldek727 18:38, 08 lis 2015

AsiaK_Z napisał(a)

To miłe. A może masz tu drugi ogród? Miałabym bliżej na praktyki z zakresu zdrowego ogrodniczkowania
Miłej niedzieli

Asiu.
W Poznaniu jestem częściej, ale tylko przebywam.
W Warszawie mieszkam na stałe.
Co do ,,zdrowego ogrodniczkowania" to i tak jestem pod ogromnym wrażeniem, że tyle osób zainteresowało się tym tematem. Ja wiem, że od uprawy i prowadzenia ogrodu w sposób niekonwencjonalny nie ma odwrotu. To wszystko jest tylko kwestią czasu.
AgataBC 18:48, 08 lis 2015

waldek727 napisał(a)

Tak. Dwa razy.
Nie zauważyłem żadnych skutków ubocznych, a o chorobach grzybowych roślin czytam tylko w książkach i stąd wiem, że takie istnieją. Moje doświadczenia zastosowania oprysków sporządzonych na bazie wywaru z jaskółczego ziela nie są miarodajne, ponieważ na przemian stosuję od lat opryski z ANHK które również zapobiegają rozwojowi wszelkich patogenów.

Stosowałem takie same proporcje jak przy sporządzaniu wywarów z pokrzywy.

Tak wygląda u mnie jaskółcze ziele przygotowane do sporządzania z niego roślinnych preparatów.

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź-będę stosować i ciekawam efektów
waldek727 18:58, 08 lis 2015

Rumianka napisał(a)

Witam się Waldku w Twoim, jakże ciekawym i pełnym mądrości fachowej, wątku. Zainteresowała mnie sprawa tej juty, gdyż u siebie pod kamyczki dawałam gazety, ale już się rozłożyły i gdy cokolwiek robię na rabacie , to poprostu szlag mnie trafia jak kamyczki mieszają się z ziemią. A z taką jutą mogłoby być wygodniej...prawda?

Eliso.
Miło mi, że pospacerowałaś sobie po moim wątku.
Gazetami zasłania się promienie słoneczne, a więc dostęp światła na rabatach które pokrywane są następnie korą. Pod żwir lepszym rozwiązaniem będzie rozłożenie kartonów lub juty. Z tym, że podkreślam. Jest to rozwiązanie doraźne, ponieważ wcześniej czy później oba te materiały będą stopniowo ulegać rozkładowi i wejdą w skład próchnicy glebowej. Ponowne oddzielenie żwiru od gleby będzie już czynnością bardzo pracochłonną, ale przy niewielkich powierzchniach i na to są sposoby.
waldek727 19:08, 08 lis 2015

Filomena napisał(a)

Pozwoliłam sobie na drobne wtrącenia do powyższego tematu. Mam nadzieję, że Ciebie to zainteresuje

Filomeno.
Każda merytoryczna wypowiedź użytkowników forum jest bardzo cenna. Ja nie mam monopolu na ogrody które żyją w zgodzie z naturą, i sam z miłą chęcią czytam o tym jak inni podchodzą do tego tematu. Bardzo cenne dla mnie są przekazy Toszki która znając problematykę zagadnień, stara się je przedstawiać w miarę prosty i czytelny sposób.
waldek727 19:21, 08 lis 2015

Agcia napisał(a)

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź-będę stosować i ciekawam efektów

Jaskółcze ziele to bardzo ciekawa i cenna roślina z ogrodniczego punktu widzenia.
Posiada w sobie bardzo rzadko spotykane alkaloidy które wpływają destrukcyjnie przede wszystkim na patogenne grzyby. Z ciekawości można przyjrzeć się tej roślinie w porze kwitnienia. Raz, że nie znosi znamion żadnych chorób, a dwa to jej kwiecie omijają wszystkie owady, zmieniając raptem tor swojego lotu. Jak widać natura jest nieomylna i w drodze obserwacji wiele może nas nauczyć z korzyścią dla ogrodu.