Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tam, gdzie jeże mówią dobranoc.

Tam, gdzie jeże mówią dobranoc.

Filomena 11:02, 07 lis 2015

waldek727 napisał(a)

Witam Cię Filomeno w moich skromnych progach.
Te cechy płyną również w moich żyłach. Sporo zawdzięczam swoim dziadkom z Podlasia.
Każdy pobyt u nich był dla mnie lekcją życia. Lekcją którą przyszło mi teraz odrabiać w pojedynkę. Gdyby nie Oni, pewnie słowo ,,zaradność" nie byłoby mi aktualnie tak bliskie.
W długie jesienne wieczory posłuchajmy raz jeszcze Memories
Pozdrawiam.

Masz rację, zaradność bardzo pomaga także mi w życiu, a także wytrwałość i trwały kręgosłup moralny, choć miewam chwile zwątpienia, jak każdy chyba.
Muzyka cudowna słucham jej od wczorajszego popołudnia, odkąd się na Ciebie natknęłam, cały czas
MirellaB 12:55, 07 lis 2015

Waldku u Joli pisałeś o jucie ogrodniczej. Czyli reasumując ona nie jest szkodliwa dla roślin tak jak szmata mata ogrodnicza?

Myślę, że sadzenie też jest łatwiejsze, bo z tej juty tylko odgarnąć kamyczek, przeciąć ją i sadzić. U mnie koszmar z sadzeniem czegoś gdzie już kamyczek jest. On faktycznie bardzo się wbija w ziemię. Nie wiem czy to jest szkodliwe dla roślin?
AgataBC 13:28, 07 lis 2015

Waldku czy stosowałeś w tym sezonie preparaty z glistnika? bo to chyba o Tobie gdzieś w tej sprawie czytałam.. wiesz już jakie proporcje potrzebne, żeby nie było za mocne stężenie??
polinka 13:56, 07 lis 2015

waldek727 napisał(a)
Rosahumus nie jest nawozem, chociaż zawiera niewielką dawkę dobrze przyswajalnego przez rośliny potasu. Jeżeli będą utrzymywać się nadal dodatnie temperatury, to dbajmy już tylko o to, aby nie przesychała w ogrodzie gleba która i tak w tym roku dostatecznie ucierpiała z powodu suszy.
Z chwilą opadnięcia ostatnich liści brzóz sezon wegetacyjny dla wszystkich roślin poza zimozielonymi jest już zamknięty.
Pozdróweczka Paulinko.

Dzięki Waldek za cierpliwość.
Ogród podlewam raz w tygodniu, teraz skoncentruję się na zimozielonych. Smaragdy przed zimą dostaną konkretną dawkę wody. Muszę się pochwalić, że zauważyłam u siebie wzrost populacji dżdżownic, jest ich naprawdę o wiele więcej niż w poprzednim roku.
Widać, że gnojówki i kompost im służą

Pozdrawiam z Doliny Baryczy
Ewa777 14:47, 07 lis 2015

Waldku, powiem jedno - dobrze, że jesteś z nami
jazzy 18:41, 07 lis 2015

Waldi, na str.11 napisałeś:
waldek727 napisał(a)
... Rośliny które budowały do tej pory swoje struktury na bazie sztucznych nawozów, nie mogą raptem przejść tylko na nawożenie organiczne. To jest często wynikiem niepowodzeń i powrotu do chemii. Przez okres przynajmniej dwóch lat trzeba stopniowo ograniczać nawożenie mineralne zastępując je coraz to większymi dawkami nawozów organicznych.

A jak to się ma do roślin, które kupujemy w szkółkach? Może to głupie pytanie, ale przecież szkółki trzymają swoje rośliny przy życiu podając im różne nawozy chemiczne, więc kiedy zabieramy taką roślinę (czasem już spory okaz) z zamiarem posadzenia jej u siebie w ogrodzie w dobrej glebie z dodatkiem obornika i kompostu, bez nawożenia chemicznego - czy to też skończy się niepowodzeniem?

Natomiast biopreparaty zawierające pożyteczne bakterie i grzyby, powinny zagościć w ogrodzie w pierwszym roku przynajmniej sześć razy w trakcie całego sezonu wegetacyjnego roślin.

A jeśli nie zagościły? Czy to zwiększy ich podatność na choroby?
paula23 20:16, 07 lis 2015

Przybiegłam od Kamili jak zobaczyłam Twój "instruktaż" sadzenia bo się przeraziłam i mam pytanie w czerwcu mąż wsadził 2 śliwowiśnie na bank im nie ruszył korzeni a one nawet po 1 listku młodym listu nie wypuściły do tej pory, czy to "nie poruszenie" korzeni może być przyczyna? Czy powinnam je wykopać i rozruszać te korzenie?

Zawsze przy sadzeniu staram się rozczochrać korzenie ale nigdy tak hardkorowo, zawsze boję się żeby nie uszkodzić roślinki...
waldek727 21:09, 07 lis 2015

AsiaK_Z napisał(a)
Nowe informacje przyswoiłam. Pozdrowienia w zamian zostawię

Odwzajemniam pozdrowienia.
Zostawiłem Ci Asiu w piątkową noc Poznań spowity gęstą mgłą. Mam nadzieję, że dzisiaj świeciło już u Was słoneczko.
AsiaK_Z 21:15, 07 lis 2015

waldek727 napisał(a)

Odwzajemniam pozdrowienia.
Zostawiłem Ci Asiu w piątkową noc Poznań spowity gęstą mgłą. Mam nadzieję, że dzisiaj świeciło już u Was słoneczko.

A więc to była Twoja sprawka? niestety Waldku, dzisiaj było pochmurnie i deszczowo, ale bardzo ciepło jak na listopad.
Często bywasz w Poznaniu?
waldek727 21:39, 07 lis 2015

Filomena napisał(a)

Masz rację, zaradność bardzo pomaga także mi w życiu, a także wytrwałość i trwały kręgosłup moralny, choć miewam chwile zwątpienia, jak każdy chyba.
Muzyka cudowna słucham jej od wczorajszego popołudnia, odkąd się na Ciebie natknęłam, cały czas

Ja natomiast Filomeno staram się unikać w życiu nerwów i stresów. Niezależnie od tego co się w danej chwili wokół mnie dzieje. Uważam, że życie w harmonii samym z sobą jest bardzo ważne. Wyznaję również zasadę: Pokochaj najpierw siebie samego, zanim pokochasz drugiego człowieka. Może brzmi to górnolotnie, ale ile w tym jest prawdy.
Ja po pracy również lubię się zanurzyć w takie klimaty:
https://youtu.be/kJGj39Eyr2E