Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Komendówka

Komendówka

roma2 18:18, 20 lis 2016

Potrzebuję pomocy. W zamyśle męża, miał powstać mur. Pomysł podobał mi się o tyle, że od strony sąsiadów, zabudowania gospodarcze wygladają przepięknie, bo zbudowane z cegły (zabudowania stare). Widziałam w tym sens, dopóki mur miał nawiazywać wyglądem do tych zabudowań. Cena powaliła nas na kolana (delikatnie mówiąc). Mąż zaczął się łamać, ale wstałam z kolan i potupałam głośno nogami, bo albo dobrze, albo wcale. Zaczęły się bowiem budowlano-cenowe kompromisy w stylu otynkowany tańszy mur. Tupałam dość głośno i będzie zwykła siatka z podmurówką. Potrzebuję jednakowoż żywopłotu . To strona, gdzie słonko operuje cały dzień.
Zdjęć poszukuję, a dziwnym stanem rzeczy, okazuje się, że jak ognia unikałam robienia zdjęc temu fragmentowi. Dobra, spróbuję z tym, co mam

Widać stodołę sasiada:

roma2 18:23, 20 lis 2016

cd.
nie patrzcie na basen proszę

To ok. 20m, od pola do domu, dalej nie, bo roboty budowlane będą. Ale to co zaznaczyłam, mogę już, niech rośnie

AnnaCh 18:28, 20 lis 2016

Graby?
roma2 18:33, 20 lis 2016

No tak kombinuję z grabami Aniu . Taka była pierwsza moja myśl. Teraz mi się irga błyszcząca przyplątała
roma2 18:37, 20 lis 2016

Niezaleznie od decyzji "nasadzeniowej", w przyszły piatek przyjeżdża pan z kopareczką zebrać humus i zrobic miejsce na płot. Jeśli nie będzie dzikiej zimnej zimy, powstanie płot. A, no i przyjedzie w sobotę tona gówienka .
AnnaCh 18:43, 20 lis 2016

Tej irgi nie znam, nie wiem Graby bardzo mi się podobają, ale zrezygnowałam z nich u siebie, bo nie dam rady, żeby tak pięknie ciągle wyglądały, chyba z cisami będzie mi łatwiej.
Wygooglowałam sobie tę irgę i fajnie się przebarwia, ale ciekawe jak szybko rośnie?

Zimy ma nie być na razie, prace można prowadzić
roma2 18:53, 20 lis 2016

Z tym "rośnięciem" Aniu, to zagadka o tyle, że czytam dość różniące się informacje. I dotyczące grabów (żywopłotu) i irgi. Myślę, że jednak decydują warunki glebowe, i co tam dobrego mają pod korzonkami. Toteż nauczona smutnym doświadczeniem, nie zamierzam sadzić "już". Przygotuję glebę (na tyle, na ile się da) i jesienią w przyszłym roku zamierzam sadzić to coś żywopłotowe .
AnnaCh 19:20, 20 lis 2016

No te jeszcze masz czas do namysłu i pewnie dobrze wybierzesz
Gruszka_na_w... 19:44, 20 lis 2016

Graby zrzucają liście na zimę- żywopłot wygląda wtedy tak zdjęcie z listopada

Buki trzymają liście aż do momentu, kiedy wypuszczają nowe. Wyglada to tak. zdjęcia ze stycznia i kwietnia

Obie rośliny wymagają podobnych warunków siedliskowych. Buk jest wrażliwy na podtopienia.Przy sadzeniu najtańszych sadzonek, jaki taki efekt jest po 4-5 latach.

Żywopłotów z irgi nie widziałam. O jakiej myślałaś?
Edit: Doczytałam, że błyszcząca. Ona szybko rośnie, ale bardziej na boki niż w górę. U mnie ma po 4 latach 2 metry wysokości i ze 3 średnicy.

Viva (ogród na piasku) ma u siebie żywopłot z berberysu .
A teraz napiszę pragmatycznie.
Tam można spokojnie posadzić też żywopłot ze zwykłego ligustru lub śnieguliczki. Odpowiednio cięty będzie bardzo fajnie wyglądał. Znając Ciebie, z pewnością będziesz tam robić rabatę. Będzie zielone tło bez nadmiernych kosztów.
Podczas budowy, mimo ostrego pilnowania budżetu, kosztorys rozminął się nam z rzeczywistością o jakieś 20%.
Przyszedł mi do głowy jeszcze jeden pomysł.
A może by tak dać tam żywopłot nieformowany, czyli niecięty z posadzonych grupami krzewów i niewielkich drzewek? Będzie pasował do okolicy i do stylu zagospodarowania działki.
Jeśli masz ochotę to poczytaj. Bardzo sobie ceniłam to, co pisała Elfir.
Żywopłot nieformowany

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
roma2 20:06, 20 lis 2016

Dziękuję Haniu. Masz rację, to ma być li i tylko żywopłot, a przed nim rabaty. Bukowy wykluczyłam, czytając wątek o żywopłotach lisciastych, bo ma wieksze wymagania jednak. Choc żadne zalewanie u mnie mu nie grozi. I grabowy i bukowy potrzebują czasu, a ja go mam coraz mniej, jakby nie patrzeć .
O ligstrze starałam się zapomnieć w sensie szlachetno-ogrodowym . I chciałam szlachetnie. Ale przyznaję bez bicia, że o nim tez myślałam. Co prawda widzę wszędzie koszmarki żywopłotowo-ligustrowe, ale ostatnio widziałam cięty i pilnowany i wygląda naprawdę dobrze.