Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Mirelli

Ogród Mirelli

Mixtoorka 09:52, 11 paź 2017

MirellaB napisał(a)
Angelika dla Ciebie fotka - sama oceń. Przed hacone mam jeszcze przesadzone żurawki Zipper. Gdzieś musiałam je upchnąć. Czytałam u Ciebie, że Ty takiego zestawienia unikasz hi hi

Mirellko będzie super. Już mi się bardzo podoba. Ja uwielbiam hakone Z hakone porosną Ci piękne poduchy. Ona wysuwa się do przodu i z czasem dojedzie do żurawek. Ale spokojnie żurwaki będą cieszyć zanim hakone urośnie, a trochę jej to czasu zabiera.
U mnie aureola jest zupełnie zielona w głębokim cieniu pod Witoldem, żółciutkie są te części, do których dociera słońce.

Zrobiłam zdjęcia postaram się dziś je wrzucić
Pszczelarnia 10:33, 11 paź 2017

A jakie cisy rosną na tej ładnej rabacie koło miskantów?
AngelikaX 11:35, 11 paź 2017

Mirella dobrze ta rabata wygląda z hakone weź pod uwage, że masz tam ciemne podłoże więc rozjaśnienie dobrze jej zrobiło rozchodniki i zippery ładnie się z wszystkim zgrywają.

U mnie prócz jasnego żwirku, srebrne ML bordowe żurawki, ciemne cisy - żółty u mnie nie nadawał by się... u Ciebie wpasował się super
sylwia_slomc... 12:38, 11 paź 2017

MirellaB napisał(a)
Kasia miałam posadzone przy budlei. Chodziło mi o zrobienie takiego zestawienia jak w inspiracji

Nie wyszło, bo u mnie budleja to duże drzewo. W konsekwencji budleja została wycięta, a rozchodniki zostały na obwódce i mnie teraz denerwują. Nie dość, że przekwitnięte to jeszcze przysłaniają kulki bukszpanowe
Chyba je zetnę.

Żeby budleja nie była ogromna na wiosnę tnij na 20 cm wysokości, bardzo szybko rosną, gęste krzewy. Moje są mojego wzrostu na koniec sezonu przy takim cięciu
patrycja 15:22, 11 paź 2017

Rozchodników Ci zazdroszczę, piękne są.
U Ciebie we wątku dowiaduję się że rozchodniki się tnie- nie wiedziałam.
Koniecznie muszę doczytać na ten temat
MirellaB 22:17, 11 paź 2017

Asia taki przybrudzony, ciemniejszy róż. W realu mają ładniejszy kolor

Kasia spore rosną - taka odmiana. U nikogo takich wysokich nie widziałam. Jak roślinki przed nimi podrosną to będzie lepszy efekt

Wiunia może i masz rację. Przesadzać nie będę, bo nie mam gdzie
A jak wygląda Twój klonik? Choruje czy co?

Iwonka też tak myślałam, że zielone by nie były odpowiednie dlatego kupiłam All Gold, żeby się odznaczały. Zaczynam już się przyzwyczajać do tego koloru.
W drugim ogrodzie mam inne jeszcze rozchodniki i tak myślę, że może gałązki potnę i posadzę przed vanilkami. Tylko czy nie będzie zbyt wiśniowo jesienią?

Terenia zaczynam się przekonywać do tego zestawienia Od jutra zapowiadają ładną pogodę. Może cebulowe posadzę
MirellaB 22:38, 11 paź 2017

Karolka pewnie z trzy lata potrwa zanim hacone się rozrośnie. Wiesz u mnie to wszystko w ścisku i jedno na drugie wejdzie, ale to tak jak piszesz nie od razu

Ewa nie pamiętam jaka to odmiana cisów. Jak będę w szkółce to zapytam. Te przy hortkach są jeszcze małe. Na rabacie igiełkowej też mam takie same tylko starsze - dużo wyższe. Fajne one są, bo takie wąskie, a strzeliste

Angelika to jest jedyna rabata w moim ogrodzie gdzie nie mam kamyczka i nie będę go wysypywała. Dużo pozytywnych komentarzy odnośnie tego zestawienia, więc pewnie macie racje, że będzie ok

Sylwia moje drzewo budlei już zlikwidowałam. Świadomie prowadziliśmy ją na drzewo, a nie krzew. Gdyby rosła gdzieś na tyłach rabaty to ok, ale miałam na samym przodzie. Wszystko mi zasłaniała

Patrycja można je ciąć
Basilikum 15:43, 12 paź 2017

Mirellko ale piekna ta rozchodnikowa rabata hakone super ja rozjasnia a ze rozchodniki podwiazane w zyciu bym nie zgadla.
AnnaCh 18:21, 12 paź 2017

Też mi się bardzo podoba połączenie kulek tujkowych z hacone Super efekt robi, taka żaróweczka limonkowa Rabatę z cisami też widziałam i przyszłam pochwalić
Podczytuję ostatnio Mirelko po cichu, bo mam bardzo mało czasu, ale Ciebie czytam zawsze
szemusia 18:29, 12 paź 2017

Na hacone i ja się skusiłam
Dlugo rozmyślałam, czy all gold, czy jednak zwykłaą aureola. Padło na aureola. Ale też mnie nie zachwyca na razie, pewnie dlatego, ze nie są to ogromne, wylewające się z rabat kępy. Więc myślę, ze trzeba dać im czas Urosną i będą zachwycać.

Padło pytanie o cięcie rozchodników - ja jakoś specjalnie nie patrzę na terminy, tnę, kiedy trochę urosną, ale zanim wypuszczą kwiaty. Rozchodniki bardzo szybko się regenarują. Nawet teraz (jakiś miesiąc temu) ułamane przez kota już ładnie się na nowo pozbierały i rozkrzewiły. One są bezproblemowe