Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Mirelli

Ogród Mirelli

Tess 16:36, 20 lut 2015

Wyjaśnię dwie kwestie:

pokost, to jest ścięta trawa. Trawę z trawnika, ściętą kosiarką, rozsypujesz na rabatki. Pomiędzy roślinki.
Takie ściółkowanie trawą zapobiega wysuszaniu gleby, nie rosną tak szybko chwasty.
Mało osób to stosuje, albo mało się przyznaje
Większość stosuje do wysypywania rabat korę. Taką ze sklepu ogrodniczego.

Ja nie lubię kory, uważam też, że szkoda kasy skoro tę samą funkcję spełnia trawa.
Ściółkuję trawą rabaty na zarówno na wsi, jak również i w miejskim ogródku.
Są dwie szkoły sypania - jedni sypią wprost na glebę, cieniutką warstwą. Inni - rozkładają gazety (niekolorowe), polewają wodą, by były mokre i na to dopiero rozsypują trawę. Gazeta utrudnia kiełkowanie chwastom.

Czy nawóz zielony się kupuje? No tak Bo musisz kupić nasiona.
I nie Bo tego, co masz przekopać - czyli roślinną masę zieloną - nie kupujesz, sama u Ciebie urośnie.
Poczytaj:
http://www.pzd.pl/artykuly/5234/135/Nawozy-zielone-w-uprawie-warzyw.html
Tess 16:37, 20 lut 2015

Resztki z wertykulacji trawnika tylko i wyłącznie do wora na śmieci. W takich suchych, zbutwiałych po zimie resztkach mogą znajdować się różne szkodliwe patogeny.
MirellaB 16:43, 20 lut 2015

Tess napisał(a)
Idąc tropem cisa, pomyślałam, że kolumnowy też zasłoni okno, jak urośnie.

Ale gdyby tak ekranik z cisów zrobić w tej części cofniętej?

Byłby ładnym tłem dla hortek, no i zimozielony zimą.
Można go prowadzić wąsko i tylko na taka wysokość, jaka się chce.

Mirella, co jest dalej po prawej? Daj fotkę.

Ja bym ten cis cięła, żeby nie był taki wysoki.
A co to znaczy ekranik z cisa?

Mam posadzone takie dwie rośliny i myślałam, że może któraś z nich? Bym odkupiła.
Zobacz - ta by była większa

Ale tą można ciąć w cieńki słupek

to zdjęcia o które pytasz co jest dalej

Tess 16:57, 20 lut 2015

Ekran z cisa to taki żywopłocik, zobacz tu
https://www.ogrodowisko.pl/watek/556-zywoploty-strzyzone-z-cisa
Ten pierwszy by się nadał, drugi za wąski, z niego ekranu nie zrobisz.
Najlepsze byłyby zwykłe taxus baccata, ale hilli i hiksi też są dobre.

Ale gdybyś chciała pozostać przy jednym egzemplarzu - tak jak było w pierwszej czyjejś propozycji - to w zasadzie oba by się nadawały. Bo wprawdzie ten pierwszy trzeba by pewnie ciąć na wysokości okna, ale drugi mógłby sobie rosnąć w wysokość, bo on raczej z tych chudych, wiele chyba nie zasłoni.

Mało tam jest miejsca, chyba jednak lepsza koncepcja z jednym cisem. Ekranik nie będzie pasował w tym miejscu.
Albo po prostu kolejna tujka na pniu.
MirellaB 17:22, 20 lut 2015

Masz rację tam jest mało miejsca. Te ekrany ładne, ale tam się nie zmieszczą. Mi też się wydaje, że najlepiej by pasował ten wąski. W szkółce gdzie kupowałam były takie piękne równiutkie
andziurex 21:19, 20 lut 2015

MirellaB napisał(a)
Aniu i Asiu dziękuję Wam za wyjaśnienie. Reasumując przekopać między moimi roślinami z odbiornikiem i kompostem. I teraz pytanie można to dostać kupić?
A ten zielony nawóz też można kupić?
Nie rozumię z trawą pokost tj. ścięta trawa?
I co z tą trawą przekopać z ziemią na rabatach?
Dzisiaj zgrabiłam trochę trawnik i trawa poszła do wora na odpady zielone.
I jeszcze czegoś nie pojmuję. Przykład: Będę robiła rabatę z hortensjami i wrzosami, będą tam również trawy, żurawki i inne. Jak tam zaprawić ziemię? Kompostem i odbiornikiem na całości, a potem kwaśnym torfem, ale tylko pod te rośliny co lubią kwaśne podłoże?
Nie śmiejecie się proszę z moich pytań.
Dla Was to pewnie oczywiste.

Użyźnienie ziemi, poprawienie jej struktury i odchwaszczenie to jedna sprawa, a zaprawianie dołków pod nasadzenia to druga sprawa. Pod rośliny kopiesz dołek i wypełniasz go mieszanką ziemi wybranej z dołka + żyzna ziemia ogrodnicza z worka/dla kwaśnolubnych torf/ + nawóz. No ja przynajmniej tak robię. Jeżeli daję w dołek obornik to nigdy bezpośrednio pod korzeń, żeby nie spalić rośliny. Ja mieszkam na wsi to obornik od sąsiadów brałam.
Ja zrobiłam tak, ze na wiosnę wytyczyłam nowe linie rabat, to co mi było zbędne wywaliłam z rabat i przemieliłam wszystko glebogryzarką. Kiedy po dwóch dniach mogłam się już ruszyć rozsypałam obornik i przekopałam szpadlem. Delikatnie wszystko przegrabilam i tak zostawiłam. Przez całe lato waliłam na te rabaty skoszoną trawę, no rozsypywałam grubszą warstwą i raz na jakiś czas podlewałam żeby sobie przegniła, usuwałam też chwasty, które wyrastały. Pod koniec lata dosypałam kilka taczek dobrej ziemi, przemieliłam rabaty dokładnie glebogryzarką, wygrabiłam, wyczyściłam i ponasadzałam zgodnie z projektem przenosząc roślinki z przechowalnika. Nowe mam zamiar kupować i sadzić teraz na wiosnę.
Skoro nie masz dostępu do obornika to może użyj granulowanego. A może zmiel wszystko, wygrab i posiej facelię, gorczycę czy inny zielony nawóz.
Dużo lepsze zdjęcia wkleiłaś, nareszcie coś więcej widać. Zastanawia mnie tylko co to za krawężnik na końcu wykuszu w poprzek do siatki z ziemi wystaje i co on tam robi?
MirellaB 21:42, 20 lut 2015

Aniu dziękuję za informacje. Też tak będę robić z koszoną trawą. Skoro Twój sposób jest wypróbowany to tak zrobię.
Posadzę dodatkowo ten zielony nawóz co pisała Asia.
Tej tylnej rabaty w tym roku nie będę obsadzała, więc niech trawa tam sobie leżakuje i poprawia strukturę.
Muszę wyciągnąć glebogryzarkę i zobacze czy dam radę jeździć po tej rabacie między roślinami czy zostaje tylko łopata.
Ty jesteś niesamowita, nic Ci nie umknie. Ten krawężnik jest do usunięcia, jest już nie potrzebny. Dokładnie nawet nie wiem po co tam był. Jak nic nie było zrobione, to zatrzymywał trochę wodę podczas opadów. Teraz nie jest potrzebny i zniknie ☺
Iwk4 22:35, 20 lut 2015

MirellaB napisał(a)
A mój dereń nie ma starych brązowych gałęzi, a ma 5 lat.
Pozwól Iwonko, że wkleję zdjęcie, a Ty usuń.
Podpowiedzcie mi jak go ciąć, a może nie ciąć?

Może tak? Co myślicie?

Iwk4 23:46, 20 lut 2015

Toszka napisał(a)
Derenia możesz tak nisko uciąć i dodatkowo wytnij te wszystkie drobne, cienki gałązki, cienki gałązki odrastające przy ziemi i gałązki rosnące do wewnątrz krzaka (potraktuj to jako trening przed cięciem hortek
MirellaB 08:49, 21 lut 2015

Dziękuję Wam bardzo za informację