Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

ivo 07:49, 20 kwi 2016

ren133 napisał(a)
A dzisiejsze popołudnie spędziłam na dosadzaniu runianki na rabacie bukszpanowej
Wszystko byłoby fajnie gdyby nie żwirek rozsypany kilka tygodni wcześniej
Znam wiele przyjemniejszych zajęć ale cóż
A może doradzicie mi co zrobić żeby runianka zachowała swą zieleń a nie przybierała żółtawy kolor?

Reniu odnośnie runianki mam ten sam problem. Dostałam ładne duże zieloniutkie kępy które poprzednio rosły w cieniu. Ja posadziłam na słońcu i w niektórych miejscach żółkną. Z tego co doczytałam to ona potrzebuje dużo wody. Zobaczę w tym sezonie bo przesadzam wszystką runinkę w jedno miejsce na rabate półcienistą i będę widzieć czy zzielenieje czy nie.
nawigatorka 08:15, 20 kwi 2016

Moja runianka rosnie na sporym bo1,5metra podwyzszeniu,pod okapem domu,bez nawadniania i zielonoutka jest.mysle ze.jednak cien odgrywa kluczowa role
ivo 08:18, 20 kwi 2016

nawigatorka napisał(a)
Moja runianka rosnie na sporym bo1,5metra podwyzszeniu,pod okapem domu,bez nawadniania i zielonoutka jest.mysle ze.jednak cien odgrywa kluczowa role

Fakt Asiu wszędzie pisze że jest cieniolubna Nie mogę się nadziwić że jesttaka ładna u Madzenki w tym słońcu albo u Any .
inag 11:44, 20 kwi 2016

ren133 napisał(a)

A to,że Ty Ilonko po wątkach biegasz po północy to mnie już nie dziwi
Miło mi, że podoba Ci się moja rzeka Nijak się ma oczywiście do Twojej ale mnie i tak cieszy Muszę luknąć czy Twoja już w pełnej okazołości

PS Werbenka dotarła Oczywiście bardzo dobrze zabezpieczona Powinnam od razu pikować czy poczekać jeszcze troszkę?
PS Masz piękny charakter pisma

Ale ja nie mam rzeki a to w takiem rozmieszczeniu właśnie najbardziej mi się tulipany podobają U mnie jeszcze dosyć zamknięte bo zimo okrutnie.. Wczoraj sadziłam bukszpany na obwodkę i po skończeniu ręce miałam dosłownie zziębnięte.

Baaaaaardzo się cieszę że dotarła żywa bo się martwiłam o nią Nie mam doświadczenia w przesyłaniu roślin i zawsze główkuję jak je zabezpieczyć. Ja bym pikowała od razu bo i tak korzonki są już naruszone więc po co później ma dwa razy odchorowywać. Poza tym jest w pojemniczku bez dziurek a mocno ją podlałam na drogę więc to kolejny powód do szybszego pikowania w doniczki

(Runiankę mam w cieniu i jest całkowicie zielona więc to chyba rzeczywiście klucz do zieloności)
jankosia 11:53, 20 kwi 2016

ren133 napisał(a)
I kolejne Exotic Emperor w trochę poźniejszym stadium skomponowane ze zwykłymi białymi (ale chyba się nie zgrają)

Ktoś powinien wziąć to na siebie i mniej więcej co dziesięć stron zacytować zdjęcia które pokazujesz bo przecież cholera jasna ile się człowiek musi cofać żeby obejrzeć co tam teraz się u ciebie dzieje
Tulipki czad! Robią wrażenie
A ty wiesz że moje narcyzy to porażka? Ależ jestem wściekła. Poszły setki cebul i tylko gdzieniegdzie coś wyszło A kwitną tylko te które dokupiłam w ostatnim momencie, takie ładniejsze cebule. Miał być efekt wow a wyszło byle jak. Pamiętasz jak ci mówiłam że się martwię że za plytko posadziłam w tym pośpiechu? Ale wtedy te większe droższe cebule też by nie wyszły nie? Tak na logikę... Już nie będę kupować cebul na kilogramy Zawiodłam się strasznie
Troszkę mi ten smutek twoje tulipanowe łany łagodzą, ale tylko troszkę
Iwk4 12:18, 20 kwi 2016

Zamiast cytować, Reniu zrób im następne fotki. Pokaż proszę ten łan z dalszej perspektywy. I pytanie. Co tam jest, jak one przekwitną?
Co jest pomiędzy tulipanami? Zawsze mam problem z sadzeniem cebul - gdzie sadzić...
Runiankę mam na słońcu i w cieniu. W cieniu bardziej zielona.
Pluszakowa 13:10, 20 kwi 2016

Cudownie tulipany. Napawam oczy.
lindsay80 13:16, 20 kwi 2016

Twoje evergoldy o niebo ładniejsze od moich, postanowiłaś tylko te brzydkie ździbła wyskubać?
Czy ciachniesz po całości?

Ja całkiem obciełam, czekam czy ruszą, bo podgnite były.
popcorn 14:21, 20 kwi 2016

hej!
jedziemy w sobotę do Opatówka. PO zapraszam na kawę i ciasto.
Dajcie znać (u mnie) kto będzie, czy krzesła muszę pożyczać od sąsiadów
MirellaB 17:25, 20 kwi 2016

Pięknie tulipany wyglądają

Moje Evergoldy wszystkie obcięte i kiepsko odbijają po zimie, ale jeszcze jest czas