Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Madzenka 22:58, 06 lis 2016

Piekne zakupy rozane, za rok urządzimy chyba u Ciebie Świeto Róż
Ile juz masz róź?
Zagajanka 19:50, 07 lis 2016

No po tych moich roszadach tegorocznych (prawie wszystkie róże z rabaty pod Kiku zmieniły swoje miejsce) to chyba jeszcze roczek trzeba by poczekać do Święta Róż u mnie

A i wcale duzo ich nie mam: po ostatniej w tym roku dostawie będę miałą 114 róż w 108 gatunkach. I na razie miejsce pozostało na jakieś 4-5 sztuk, chyba że jakimś cudem wymyślę gdzieś jeszcze dodatkową rabatę różaną
bleebla 21:43, 07 lis 2016

Zagajanka napisał(a)

Moze to zalezy od odmiany? Moja już drugi rok robi się taka właśnie różowa i trzyma się do wiosny, potem stopniowo nabiera żółto-zielonego kolorku i tak się trzyma do kolejnej jesieni.

Muszę mojego oblookać, może tej jesieni zmieni kolory

Miło zobaczyć Twój ogród w szerszej perspektywie
Danucha 14:45, 08 lis 2016

Przyszłam się przywitać. Śliczny ogród i dużo tu pięknych różyczek. Mam pytanie dot. Cherzogin H. U mnie ta róża wypuszcza w trakcie sezonu po 2-3 pędy o wys. ok. 180 cm. Czy to jest normalne?. Twoja też tak ma? Ucinasz te pędy?
Ewik 21:47, 08 lis 2016

Zagajanka napisał(a)
Właśnie odczytałam wiadomosć z różanej szkółki, że w przyszłym tygodniu wysyłają moje ostatnie w tym sezonie róże. A że jest ich aż 8, dobrze by było jak przyjdą przed 11.11 - będzie czas na ich posadzenie

W sumie tej jesieni przyjechało do mnie lub jest w drodze - niewiele, tylko 13 sztuk Będą to:
Vesalius
Pashmina (drugi krzaczek, bo jeden już mam)
Heathcliff
Purple lodge
Maid Marion
Escimo FC
Ancient Mariner (drugi krzaczek, bo jeden już mam)
She loves you
Pilgrim
Elvis
Pink Piano
Jubilee Celebration
Souvenir du D.Jamain (poszła za płot)

Pilgrim jest pierwszą żółtą różą w moim ogrodzie, nijako eskperyment. Pójdzie na rabatę biało-zieloną z rodkami i postaram się ją prowadzić wachlarzowo, by trochę zasłonić siatkę.

Aha, no i sąsiadce zamówiłam i posadziłam parę róż (za porozumieniem stron, oczywiscie ) Będę u niej obserwować: Voyage, Boscobel i Lady of Megginch.

Z mojego ogrodu ostatecznie wydałam za płot Mme Hardy, w jej miejsce powędrowała LO.
Do wywalenia z przedniej rabaty jest Swany, jej miejsce zajmie nowa i mało znana różyczka Elvis.
Sąsiadka dostała też jedną moją Cinderellę - to jest prawdziwy potwór i nie chciała już się u mnie mieścić. Druga ma więcej miejca, więc zostaje i znowu będzie cieszyć oko obfitością kwitnienia i jabłkowym aromatem.
Wyjechały tez dwie moje LFC i Larissa FC - mam nadzieje, ze będą dobrze rosnąć w nowym miejscu Nie polubiłyśmy się ze zwględu na ich kolor.
Jedna Ballerina, Wisley 2008, Mme Figaro, Sebastian Kneipp, J.Strauss pojechały do koleżanki i zrobiły miejsca właśnie na to co będę miała do posadzenia za tydzień

Oj bedzie sie działo
Ciekawe panny zamówiłaś , będę podglądać .
Na boscobel sie czaje drugi sezon ...
Maid Marion i Lady of Megginch mam od wiosny , startowały bardzo z opóznieniem ,coś tam pokwitły , zobaczymy co pokażą w następnym sezonie .
Też czekam na róże z tej samej szkółki, aż 3 sztuki

Twoje /moje circusy mam nadzieje, ze sie zadomowią i spodoba im sie u mnie . Lavender FC poszły na rabatę biało-fioletową , a Larissa FC do towarzystwa drugiej Larissy w towarzystwie niebieskich dzwonków . Raz jeszcze dziekuje
Zagajanka 23:04, 08 lis 2016

bleebla napisał(a)

Muszę mojego oblookać, może tej jesieni zmieni kolory

Miło zobaczyć Twój ogród w szerszej perspektywie

nie ma róż (prawie), to są szersze kadry, heh
Zagajanka 23:23, 08 lis 2016

Danucha napisał(a)
Przyszłam się przywitać. Śliczny ogród i dużo tu pięknych różyczek. Mam pytanie dot. Cherzogin H. U mnie ta róża wypuszcza w trakcie sezonu po 2-3 pędy o wys. ok. 180 cm. Czy to jest normalne?. Twoja też tak ma? Ucinasz te pędy?

Danusiu, witaj u mnie i dziękuję za miłe słowo
Herzogin Christiana w tym sezonie i u mnie wypuszczałą baty na 160 cm. Czy to jest normalne? Podejrzewam, ze nie do końca, bo wg Kordesa, to ona powinna mieć do 70 cm, ale ten rok nie był łaskawy dla róż. Dlatego tłumaczę tę anomalię warunkami pogodowymi - zimną wiosną, suchym i chłodnym latem, upałami i suszą w sierpniu-wrześniu... Gdzieś czytałam, że róża moze wyrzucać takie długie "wędki", kiedy brakuje jej wilgoci, moze w przypadku Christiany też tak się stało?
Nie ucinałam pędów, bo ładnie na nich kwitła, a że nie rosnie u mnie na przodzie rabaty, to mnie to nie denerwowało.
Zobaczymy, co będzie w przyszłym roku.
Tak dla odmiany, Constanze Mozart, która też należy do tej samej serii Kordesa Parfuma, była w tym sezonie normalnych rozmiarów - osiągnęła max 100 cm.
Zagajanka 23:32, 08 lis 2016

Ewik napisał(a)

Oj bedzie sie działo
Ciekawe panny zamówiłaś , będę podglądać .
Na boscobel sie czaje drugi sezon ...
Maid Marion i Lady of Megginch mam od wiosny , startowały bardzo z opóznieniem ,coś tam pokwitły , zobaczymy co pokażą w następnym sezonie .
Też czekam na róże z tej samej szkółki, aż 3 sztuki

Twoje /moje circusy mam nadzieje, ze sie zadomowią i spodoba im sie u mnie . Lavender FC poszły na rabatę biało-fioletową , a Larissa FC do towarzystwa drugiej Larissy w towarzystwie niebieskich dzwonków . Raz jeszcze dziekuje

Będzie, będzie się działo, będzie zabawa
Oczywiście, nie wymagajmy cudów od Angielek - trza będzie poczekać rok-dwa, by zobaczyć czy będą z nich ludzie
-2C w tej chwili u nas. Mam nadzieje, ze zanim te moje rózyce do mnie dotrą, to ziemia jeszcze nie zamarznie, bo w innym razie rzeczywiscie bedę musiała je zadołować do odwilży czy anwet wiosny.

Niech Circusy Ci dobrze rosną! u mnie z tej serii teraz będą 2 Pashminy, Patricia, Jasmina i Escimo. Poobserwuję w necie, czy ktoś zamówił Foxy i co z niej taka za jedna jak łądna, to może będzie powód, by ją też dokupić, heh
Zagajanka 11:35, 10 lis 2016

Dzisiejszy poranek przywital nas bialym pudrem:

UrsaMaior 11:52, 10 lis 2016

Mmm Janka, jakie klimaty U mnie dla odmiany słońce, ciekawe kiedy szron się pojawi...