Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

tulucy 19:26, 08 mar 2017

Dzięki a konwalniki nie są złe może jutro zrobię zdjęcia moim, okazuje się, że zaliczyłam je kołami samochodu, jak mi się stoczył.
_Martini_ 16:52, 10 mar 2017

Janko, ja znów z pytaniem o róże i prośbą o doradzenie czy dobrze myślę.
Chciałam na jednej rabacie posadzić takie oto towarzystwo: z tyłu od lewej Melina Starlet, Louis Odier, Spirit of Freedom, a pod nimi od lewej Szekspir i ... No właśnie, po pierwsze nie wiem czy te wszystkie kolory dobrze zgrają i nie będzie za ciemno? I co posadzić obok Szekspira, a pod Spirit? Coś jaśniejszego? Mogę nieco rozjaśnić tę rabatę, bo mam też zamówione jaśniejsze różowe. Proszę o radę, bo stoję w miejscu z planowaniem kolejnej rabaty.
Zagajanka 21:43, 10 mar 2017

margaretka3 napisał(a)

Janko, a to miałaś swoją? Nie wierzyłaś w swoje nasionka, że dokupiłaś? Pokazywałaś w sezonie, jak kwitła?
Ale duża różnica we wschodach. Mi już na szczęście skiełkowała.

Miałam swoją - dwa krzaczki, kupione w maju u nas na targach pod Iglicą. Posadziłam je w tawułach japońskich, ale te za bardzo się rozrosły i nie dały tojeści dobrze kwitnąć. Przetrzymałam pędy z nasionami do jesieni, po czym ścięłam i przechowałam w pomieszczeniu gospodarczym, po Nowym roku schowałam na miesiac do lodówki. Z all trzymałąm cały czas w lodówce - i taka oto różnica, ale i tak starczy

Tak moja tojeść się prezentowała w sezonie i po przekwitnieniu:

Tojeść wczoraj:

Zagajanka 21:45, 10 mar 2017

AniMa napisał(a)
Aaaaachaaaa to w sumie moje mogą być podobne...Też mam 2 kolorowe...już się wychyliły z ziemi ale jeszcze za mało...

W końcu doczekałam się też fioletowych - schowały się wśród lawendy

A tu widać, ze te jasne są niebieskie

Zagajanka 21:48, 10 mar 2017

inka74 napisał(a)
piękne iryski, moje dopiero na 2 cm wychodzą z ziemi. Piękny prezent na dzień kobiet sprawiły

One strasznie szybko rozkwitają, za chwilę pewnie otworzą sie również i u Ciebie

Anda napisał(a)
Jakie milutkie te iryski Dziękuję

Szkoda tylko, że tak krótko kwitną
Zagajanka 21:49, 10 mar 2017

tulucy napisał(a)
Dzięki a konwalniki nie są złe może jutro zrobię zdjęcia moim, okazuje się, że zaliczyłam je kołami samochodu, jak mi się stoczył.

Żyja u Ciebie te konwalniki, sprawdziłaś?
Zagajanka 22:23, 10 mar 2017

_Martini_ napisał(a)
Janko, ja znów z pytaniem o róże i prośbą o doradzenie czy dobrze myślę.
Chciałam na jednej rabacie posadzić takie oto towarzystwo: z tyłu od lewej Melina Starlet, Louis Odier, Spirit of Freedom, a pod nimi od lewej Szekspir i ... No właśnie, po pierwsze nie wiem czy te wszystkie kolory dobrze zgrają i nie będzie za ciemno? I co posadzić obok Szekspira, a pod Spirit? Coś jaśniejszego? Mogę nieco rozjaśnić tę rabatę, bo mam też zamówione jaśniejsze różowe. Proszę o radę, bo stoję w miejscu z planowaniem kolejnej rabaty.

Martynko, myślę, że Melina Starlet, Louis Odier, Spirit of Freedom to ten sam odcień zimnego różu z nutką fioletu w różnych nasyceniach, więc trio dobrze dobrane
William Sh. kolorystycznie pasuje, tyle że na jego spektakl to poczekasz ze trzy latka - rośnie powoli, krzaczek na początku ponoć się rozwala, kwiatki (chociaż wielkie i pachnace) patrzą w dół.
Jeżeli nie chcesz by było za ciemno w przypadku gdy dodasz kolejną purpurową rózę, pomyśl moze o bladym zimnym różu, np kulistej Herzogin Cristiana (po przekatnej od Spirit of F), albo cudownej rozetowej Souvenir de la Malmaison.
Albo zupełnie niespodziewanie: coś z mieszańców piżmowych? - np Lavender Dream, Alden Biesen, czy Bouquet Parfait?
Zagajanka 22:27, 10 mar 2017

A ja sobie poszalałam wczoraj trochę w ogrodniczym i kupiłam pierwsze kwiotki na taras :

Przyjechała pierwsza dostawa z roslinkami - czeka na cieplejszą aurę na wsadzenie:

i wiosenne cebulki dojechały:

jolanka 22:50, 10 mar 2017

Fiu, fiu Robótka będzie Przyjemnie wiosenna
_Martini_ 23:36, 10 mar 2017

Zagajanka napisał(a)

Martynko, myślę, że Melina Starlet, Louis Odier, Spirit of Freedom to ten sam odcień zimnego różu z nutką fioletu w różnych nasyceniach, więc trio dobrze dobrane

Bingo! Pękam z dumy Rozwiałaś moje wątpliwości, bardzo dziękuję!
Na Szekspira poczekam, za bardzo mi się podoba, żeby zrezygnować. Dosadzę tam jakieś byliny, żeby nie było łyso. Poza tym, jest już zamówiony Zatem pomyślę jeszcze nad tym bladym różem.
Christiana jest w planach. Jest tak cudna, że najprawdopodobniej będzie zdobić rabatę frontową w ilości 2 sztuki.