Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

oliwka 19:22, 12 mar 2017

Zagajanka napisał(a)

Wstawie wieczorkiem pare fot jak opiolilam i zakulkowalam niektore roze.
Na razie padlam i leze - piec godzin w ogrodzie dzisiaj pozbawilo mnie sil na jakikolwiek ruch, oprocz klikania paluszkiem po literkach
Ale skonczylam ciecie roz, traw i popryskalam miedzianem. Rano tez pikowalam tojesc. Moze jeszcze wieczorkiem wysieje pomidorki? Czy to juz bedzie przesada?

Janka podziwiam Cię, tyle godzin na tej zimnic Dziś było naprawdę nieprzyjemnie.
Dziś na działce przycięłam 2 trzcinniki, 1 cis, 2 wrzosy i już miałam dosyć . Wiechę trzcinnika pocięłam na kawałeczki i ościółkowałam nim krzak magnolii. Chyba dobrze zrobiłam?
_Martini_ 19:28, 12 mar 2017

Pracowita niedziela

Wracając do drzew, znam wszystkie, szczególnie podoba mi się wiąz. Kiku z kolei wiosną zachwyca. Mnie chodzi najbardziej o zgrabny pokrój korony, nie za szeroki, ale pendule chyba wszystkie tak mają z czasem? Sąsiad ma właśnie Kiku, kwitnienie cudne, ale ta korona jakaś taka poczachrana. Wiem, wiem, wybrzydzam. Może na tym placyku wcale nie powinna być pendula.
z tych cebulowych, które masz, ja tylko sadzę mieczyki abisyńskie. Reszty jeszcze nie ogarniam
Zagajanka 19:58, 12 mar 2017

oliwka napisał(a)

Janka podziwiam Cię, tyle godzin na tej zimnic Dziś było naprawdę nieprzyjemnie.
Dziś na działce przycięłam 2 trzcinniki, 1 cis, 2 wrzosy i już miałam dosyć . Wiechę trzcinnika pocięłam na kawałeczki i ościółkowałam nim krzak magnolii. Chyba dobrze zrobiłam?

jak nie teraz, to nie ma kiedy. Musialam troche cieplej sie ubrac i do boju
Magnolie lubia ziemie lekko kwaśna, wiec sciolkowanie jak najbardziej, ale np korą. Pamietaj o nawożeniu specjalistycznym nawozem, by ladnie kwitła. Sciolka ze slomy bedzie troche w tym przeszkadzac. Kore latwiej odgarnac i przykryc z powrotem. Slome mozna dawac pod truskawki albo pod zywoplot lisciasty.
Zagajanka 20:03, 12 mar 2017

_Martini_ napisał(a)
Pracowita niedziela

Wracając do drzew, znam wszystkie, szczególnie podoba mi się wiąz. Kiku z kolei wiosną zachwyca. Mnie chodzi najbardziej o zgrabny pokrój korony, nie za szeroki, ale pendule chyba wszystkie tak mają z czasem? Sąsiad ma właśnie Kiku, kwitnienie cudne, ale ta korona jakaś taka poczachrana. Wiem, wiem, wybrzydzam. Może na tym placyku wcale nie powinna być pendula.
z tych cebulowych, które masz, ja tylko sadzę mieczyki abisyńskie. Reszty jeszcze nie ogarniam

Moge sie wypowiadac na razie tylko w sprawie tych penduli co mam
Jak chcesz zgrabna parasolowata korone, to moze szczepiony formowany platan? Z niego robia bardzo fajne parasole. Można go spokojnie przycinać i ładnie ksztaltowac
_Martini_ 20:24, 12 mar 2017

To już drugi głos na platana ☺
KasiaWB 20:59, 12 mar 2017

Janka, po weekendzie spędzonym wirtualnie z różami, w tym z Twoimi mam pewien plan i proszę o Twoje zdanie jeśli można trudno było się zdecydować na odmiany, ale przyjęłam pewne kryteria doboru m.in. powtarzalność kwitnienia, zapach, kolor, kształt itd. Mam zamiar posadzić róże od strony samego południa, przed dużym oknem, w prostokątnej ramie bukszpanowej o długości ok. 3 m, głębokość ok.1,5 m. Od strony elewacji chyba bukszpanu sadzić nie będę, bo będzie tam opaska. Elewacja jest biała. I na tym tle mają być oczywiście te róże. Całkiem białe nie mogą być, bo będą się zlewać. Od przodu Herzogin Christiana w jednym rządku, a od strony elewacji czyli od tyłu chcę dać 2-3 krzaczki Geoffa Hamiltona oraz w prawym górnym rogu jeden jakiś mocniejszy kolorek i pasujący do całości jako "kroplę", może krzaczasta wzrostem podobna do Geoffa albo może pnącą? ale nie wiem która będzie najlepsza do całości, może któraś z tych np. Munstead Wood, Nahema, Leonardo da Vinci, Old Port, Wiliam Shakespeare 2000, Royal Jubilee, a może Alchymist? a może coś innego...
Co o tym myślisz?
Z góry dziękuję za odpowiedź w wolnej chwili
polinka 21:29, 12 mar 2017

Zagajanka napisał(a)
Poli, kupilam agapanty, dalie, ostrozki, maki, lilie, piwonie, jaskry i mieczyki.
Lilie, jaskry i mieczyki na pewno w tym roku juz zakwitna (sadzilam, wiem), dalie, ostrozki i maki raczej tez (bede po raz pierszy sadzic, ale u innych kwitly juz w pierwszym roku).
Na agapanty (posadzilam w donicach) i piwonie chyba bede musiala poczekac rok-dwa.

Bardzo dziękuję Muszę pomyśleć i chyba na coś się zdecyduje.
Buziaki i mam nadzieję, ze do zobaczenia
Zagajanka 22:12, 12 mar 2017

KasiaWB napisał(a)
Janka, po weekendzie spędzonym wirtualnie z różami, w tym z Twoimi mam pewien plan i proszę o Twoje zdanie jeśli można trudno było się zdecydować na odmiany, ale przyjęłam pewne kryteria doboru m.in. powtarzalność kwitnienia, zapach, kolor, kształt itd. Mam zamiar posadzić róże od strony samego południa, przed dużym oknem, w prostokątnej ramie bukszpanowej o długości ok. 3 m, głębokość ok.1,5 m. Od strony elewacji chyba bukszpanu sadzić nie będę, bo będzie tam opaska. Elewacja jest biała. I na tym tle mają być oczywiście te róże. Całkiem białe nie mogą być, bo będą się zlewać. Od przodu Herzogin Christiana w jednym rządku, a od strony elewacji czyli od tyłu chcę dać 2-3 krzaczki Geoffa Hamiltona oraz w prawym górnym rogu jeden jakiś mocniejszy kolorek i pasujący do całości jako "kroplę", może krzaczasta wzrostem podobna do Geoffa albo może pnącą? ale nie wiem która będzie najlepsza do całości, może któraś z tych np. Munstead Wood, Nahema, Leonardo da Vinci, Old Port, Wiliam Shakespeare 2000, Royal Jubilee, a może Alchymist? a może coś innego...
Co o tym myślisz?
Z góry dziękuję za odpowiedź w wolnej chwili

Napisałam, Kasiu, u Ciebie.
Zagajanka 22:14, 12 mar 2017

polinka napisał(a)

Bardzo dziękuję Muszę pomyśleć i chyba na coś się zdecyduje.
Buziaki i mam nadzieję, ze do zobaczenia

tez mam nadzieję, że do zobaczenia.
Ciekawa jestem co wybierzesz
Zagajanka 22:26, 12 mar 2017

A więc zapowiadane fotki z cięcia różyc.

Roberto Capucci - niby mieszaniec herbatni, ale wygląda u mnie jak parkowa (wysokosci miała z 150 cm), więc potraktowałam ją w tym roku oszczednie - będzie więcej kwiatów, ale mniejsze:

Przed:

Po: