Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Zagajanka 08:02, 20 maj 2017

Kasia_CS napisał(a)
I mnie do kwitnienia daleko, ale dwie różyczki mam ładnie zapączkowane. Tak się się zastanawiam, że na różance kroluje obecnie, a ja w sumie nie wiem, czy te nowe róże z nią zagrają mam nadzieję, że obejdzie się bez przesadzania

A okrąglaczsk prezentuje się bardzo zacnie

cos od czasu moich ostatnich zdjec, pomimo upalu, roze nie chca ruszyć. Tak i stają w pąkach, chociaż codziennie łażę do nich i podglądam.dzisiaj muszę dobrze podlać ogrod po tygodniu suszy, moze to pomoze...
Zagajanka 08:07, 20 maj 2017

inka74 napisał(a)
Jejku u ciebie róże wielkości słonia. U mnie ledwo przy ziemi. A już pąki tej wielkości to za miesiąc może będą. Śliczne masz te rabaty. Grabów zazdroszczę.

Janka czy ty masz może bez Krasawica Moskwy?

Iwonko, u nas troche cieplej bylo niz u was, nawet bez przymrozkow. Moze dlatego?

Bez Krasawice Moskwy mam, cudowna jest i przyjemnie pachnie:

inka74 08:14, 20 maj 2017

Ja też mam Krasawicę ale nie kwitnie. W ubiegłym roku 2 kwiaty. W tym zero. Stąd moje pytanie. Czy ty swoją tniesz czy zostawiasz samopas? Ja muszę ciąć i chyba robię to źle w sensie za późno lub akurat ten model cięcia nie lubi. Czy możesz zerknąć u siebie czy ona pąki kwiatowe ma na starych czy nowych gałązkach?
Zagajanka 08:29, 20 maj 2017

Pączki zobacze, ale od razu Ci powiem, ze u mnie bylo bardzo podobnie: w 2015 r latem podcielam jej pedy by sie zageszczala i w zeszlym roku zobaczylam 1 czy 2 kwiatki. Odpuscilam jej zatem zeszloroczne ciecie, wiec w tym roku ladnie kwitnie.
Tak ze wydaje sie, ze ten typ tak ma: albo nowe pedy, albo kwiatki

Edit: pędy z kwiatostanami rosną z końcówek zdrewniałych pędów. Prawdopodobnie jest, jak już wspomniałam: podcinajac latem pędy, pozbawiamy ten lilak pakow kwiatowych na rok przyszly, zamiast tego on zagęszcza sie i wypuszcza pedy z liscmi.
_Martini_ 17:18, 20 maj 2017

Czy Krasawica jest różowa? Szukam różowego lilaka.
Zagajanka 18:48, 20 maj 2017

Krasawica jest najbardziej rozowa z tych co znam. Przynajmniej rozowe ma pąki, kwiaty są bladorozowe.
_Martini_ 23:45, 20 maj 2017

W takim razie biorę ją pod uwagę fioletowych mam już kilka, a biały jest kiepski od kilku sezonów.
Madzenka 10:01, 21 maj 2017

Lilaki można ciąć wyłącznie po kwitnieniu, zatem najlepiej w czerwcu. Rzekomo od sierpnia zawiązują juz nowe paki na nastepny sezon. Obejrzyjcie tez czy nie macie pordzewiaczy na bzach ( w srodku lata spód lisci jest srebrzysty a wierzch lisci wyglada na lekko brązowy) . u mnie atakowały mocno i wtedy było słabe kwitnienie. Gdy je wytępiłam bez kwitł tak obficie, ze to było az niewiarygodnie. Ale to doswiadczenia z poprzedniego ogrodu... Teraz mam tylko palibina a ponieważ ten kwitnie dwukrotnie to tne go po drugim kwitnieniu.
Zagajanka 14:51, 21 maj 2017

_Martini_ napisał(a)
W takim razie biorę ją pod uwagę fioletowych mam już kilka, a biały jest kiepski od kilku sezonów.

Bardziej rozowa będzie jeszcze Marechal Foch:

Zagajanka 14:54, 21 maj 2017

Madzenka napisał(a)
Lilaki można ciąć wyłącznie po kwitnieniu, zatem najlepiej w czerwcu. Rzekomo od sierpnia zawiązują juz nowe paki na nastepny sezon. Obejrzyjcie tez czy nie macie pordzewiaczy na bzach ( w srodku lata spód lisci jest srebrzysty a wierzch lisci wyglada na lekko brązowy) . u mnie atakowały mocno i wtedy było słabe kwitnienie. Gdy je wytępiłam bez kwitł tak obficie, ze to było az niewiarygodnie. Ale to doswiadczenia z poprzedniego ogrodu... Teraz mam tylko palibina a ponieważ ten kwitnie dwukrotnie to tne go po drugim kwitnieniu.

Pordzewiaczy nie widzialam. Pewnie przycielam swoje lilaki jak juz zawiazaly paki, wiec kolejnego roku prawie nie zakwitly.

Powiadasz, ze Palibin kwitnie drugi raz? A kiedy? Ja swoj scinalam po pierwszym kwitnieniu, wiec drugiego sie nie doczekalam...