Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Zagajanka 16:36, 05 paź 2018

Kasia_CS napisał(a)
Janko, masz może Princess Alexandra od Kent? Bo chcę kupić i pasuje mi miejsce gdzie obok planowałam Pomponellę.. ale czy one nie będą się gryźć kolorystycznie? Trochę mam obawy..

Kasiu, one z tej samej gamy kolorystycznej (Alexandra rośnie u sąsiadki), więc gryźć się na pewno nie będą, będą bardzo podobne. Niestety teraz zdjęcia potwierdzającego nie zrobię, bo A. stoi w pąkach, a Pomponella właśnie mi przekwitła, ale musisz nam z Andą uwierzyć
Sima 12:31, 06 paź 2018

No i zaraziłaś mnie różanką. Masz moc przekonywania!
Kupiłam pierwsze z róż - pnąca na taras Wollerton Old Hall oraz Carolyn Knight na frontową rabatę. Czekam teraz na przesyłkę Co sądzisz o wyborze? Poleciłabyś mi coś jeszcze do nich?

Kasia_CS 13:52, 06 paź 2018

Zagajanka napisał(a)

Kasiu, one z tej samej gamy kolorystycznej (Alexandra rośnie u sąsiadki), więc gryźć się na pewno nie będą, będą bardzo podobne. Niestety teraz zdjęcia potwierdzającego nie zrobię, bo A. stoi w pąkach, a Pomponella właśnie mi przekwitła, ale musisz nam z Andą uwierzyć

To już 3 głosy za, bo i Iwonka-Inka klepnęła
Zagajanka 22:16, 06 paź 2018

Sima napisał(a)
Kupiłam pierwsze z róż - pnąca na taras Wollerton Old Hall oraz Carolyn Knight na frontową rabatę. Czekam teraz na przesyłkę Co sądzisz o wyborze? Poleciłabyś mi coś jeszcze do nich?

Haniu, cieszę się, że przekonałaś się do róż

Niestety obie które wybrałaś nie są w moim guście, więc ciężko tu cokolwiek mówić. Miałam WOH, ale ze względu na jej imponujący rozmiar, bardzo sztywne pędy i niepasujący mi kolor, wydałam ją bardzo szybko koleżance. U niej rośnie i ma się dobrze. Wyraźnie pachnie mirrą. Drugiej blisko nie znam.

Co do nich może pasować też do końca nie wiem, bo to nie moja kolorystyka. Może blado kremowa z nutą moreli Desdemona, czy kremowa Tranquillity? - te mam i znam, fajne są.
Z innych "ciepłych" Austinek zobacz może sobie:

Crown Princess Margareta
Lady Emma Hamilton
Port Sunlight
Lady of Shalott
The Lady Gardener
Roald Dahl
Dame Judi Dench

Te róże zbierają dobre recenzję.
Zagajanka 22:17, 06 paź 2018

Kasia_CS napisał(a)

To już 3 głosy za, bo i Iwonka-Inka klepnęła

No widzisz jakie zgodne jesteśmy
jolanka 22:21, 06 paź 2018

Ja do WOH posadziłam właśnie Lady of Shalot.
Anda 22:22, 06 paź 2018

Zagajanka napisał(a)

Haniu, cieszę się, że przekonałaś się do róż

Co do nich może pasować też do końca nie wiem, bo to nie moja kolorystyka. Może blado kremowa z nutą moreli Desdemona, czy kremowa Tranquillity? - te mam i znam, fajne są.
Z innych "ciepłych" Austinek zobacz może sobie:

Crown Princess Margareta
Lady Emma Hamilton
Port Sunlight
Lady of Shalott
The Lady Gardener
Roald Dahl
Dame Judi Dench

Te róże zbierają dobre recenzję.

Jeszcze Summer Song, ktorej siostra jest Carolyn Knight. Grace tez moglaby pasowac.

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Poppy 22:54, 06 paź 2018

Sima napisał(a)

O, chyba jestes pierwsza osoba, ktora ma Carolyn
TEz ja biore pod uwage.
Do Summer Song, ktora polecala Anda, i moze Lady of Shalott, Lady Emma, i Jude the Obscure. Tyle ze to gdybanie, bo nie widzialam Carolyn niestety na zywo.
Poppy 22:55, 06 paź 2018

Zagajanko, jak sie czujesz?
Poppy 22:58, 06 paź 2018

Zagajanka napisał(a)

Tomasa na żywo chyba nie widziałam, a Darcey mam i trudno określić jej kolor - owszem, sporo czerwieni w sobie ma, jak Tradescant, tylko jaśniejsza, na przykład

Tylko Tradescant jak przekwita, ewidentnie robi się fioletowa, a Darcey raczej zostaje bordo.

Dziekuje
Twoj Darcy wyglada kolorystycznie jak ten parkowy, a Thomas wpadal w magente wlasnie. No ale jak widac okreslanie koloru to nie jest najprostsza sprawa nawet dla hodowcy.

ps. takich ilosci pakow jak na zdjeciu to mam nadzieje, kiedys tez doczekam!