Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

mirkaka 15:14, 10 cze 2025

celebration, kocham, cudnie pachnie

nn

Stefka

Westerland, przycięta nisko wiosną, Jola była ciekawa jak odbije, zbudowała ładny krzaczek, o ładnym pokroju, a była przed cięciem drapakiem
mirkaka 15:17, 10 cze 2025

Teraz pytanie do posiadaczy czereśni, co robicie z pędami zaatakowanymi przez mszyce ? Masakra
Na jabłonkach też końcówki pędów całe poskręcane, czy trzeba to ciąć, czy zostawić?
Joku 17:11, 10 cze 2025

mirkaka napisał(a)
Kwitną pięknie ostrogowce, musiałam im zrobić sesję zdjęciową

Z tej strony masz nowych sąsiadów? Tych od wycinki?
Moje róże daleko z tyłu, jednak długie przymrozki dały się we znaki. Co do Westerlanda to może też przytnę mojego drapaka. Dzięki za ilustrację.

Mojej czereśni jeszcze mszyce nie zdążyły zaatakować. Ale mam taką mini czeresienkę w skrzyni na tarasie. Co roku oblepiona mszycami. Czasem czymś popryskam, czasem nie. Wychodzę z założenia że środki chemiczne mają tzw. okres karencji, czyli czas jaki musi upłynąć żeby nie były szkodliwe. Więc później owoce powinny być zdatne do spożycia. Wracając do mini drzewka to na razie wygląda tragicznie ale po kilku tygodniach pojawiają się nowe liście i śladów inwazji nie widać.
mirkaka 19:35, 10 cze 2025

Joku napisał(a)

Z tej strony masz nowych sąsiadów? Tych od wycinki?
Moje róże daleko z tyłu, jednak długie przymrozki dały się we znaki. Co do Westerlanda to może też przytnę mojego drapaka. Dzięki za ilustrację.

Mojej czereśni jeszcze mszyce nie zdążyły zaatakować. Ale mam taką mini czeresienkę w skrzyni na tarasie. Co roku oblepiona mszycami. Czasem czymś popryskam, czasem nie. Wychodzę z założenia że środki chemiczne mają tzw. okres karencji, czyli czas jaki musi upłynąć żeby nie były szkodliwe. Więc później owoce powinny być zdatne do spożycia. Wracając do mini drzewka to na razie wygląda tragicznie ale po kilku tygodniach pojawiają się nowe liście i śladów inwazji nie widać.

Tak, z tej strony była wycinka i nowi sąsiedzi
Czyli czekam aż mszyce same zdechną
Joku 20:23, 10 cze 2025

Póki co omijaj wzrokiem czereśnie i jabłonie .
Kordina 22:09, 10 cze 2025

Joku napisał(a)
Póki co omijaj wzrokiem czereśnie i jabłonie .

Ha, ha, dooobre, w myśl starego powiedzenia - co oczy nie widzą....
Darecka 06:50, 14 cze 2025

Mirko, coś pięknego! To połączenie ostrogowców z (chyba) kocimiętką mnie po prostu urzekło .
A tajemniczy zakątek z rododendronami jest po prostu niezwykły, masz przecudny ogród