Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

mirkaka 18:43, 17 cze 2025

Kordina napisał(a)
Bodziszki z dzwonkami super duet się stworzył, różyczki masz piękne i piwonie również a co do czerwieni, to też mam problem z kolorem pąsowym, aparat nie łapie tej głębi koloru, podobnie z niektórymi fioletami.

Trzeba być zawodowcem albo mieć jakiś lepszy aparat żeby ten kolor uchwycić,
mirkaka 18:50, 17 cze 2025

Magara napisał(a)
Mirka - rodki "naziemne" też pięknie wyglądają Przy tej ilości nie dziwię się nic a nic, że nie wyłamujesz Tak sobie myślę, że to wyłamywanie pędów po kwitnieniu może mieć znaczenie dla młodych roślin. Te starsze może nie zwracają na to uwagi

Powojniki i piwonie - do schrupania

Czy mogłabyś coś więcej o Pastelli napisać? Jak zw zdrowiem jej, wzrostem, kolorem (podobno zmiennym) - i w ogóle U mnie nowy projekt jest, ale jeszcze nic publicznie nie piszę, bo muszę sama przetrawić

Dzięki Magara
Kiedyś wyłamywałam wszystkie i w azaliach i rodkach, kwitły obficie, teraz mi już nie zależy na takiej obfitości
Pastella dorasta do około metra, należy do tych zdrowszych róż u mnie, kolor w trakcie przekwitania blednie i nabiera odcienia zielonkawego Lubię tę różyczkę, rośnie u mnie w sąsiedztwie Edenki, tylko jest niższa, pasują do siebie.
Zdradź chociaż czego dotyczy nowy projekt a nie tak rzucisz temat i zostawisz
Joku 19:55, 17 cze 2025

No właśnie Magara , jak tak można . Żartuję .
Mirka, może sąsiedzi wpadną na pomysł żeby się osłonić . Chociaż ja bym nie chciała tracić widoku na tak piękny ogród . Ja myślę intensywnie o przesłonie w jednym miejscu i wymyśliłam wernonię. Ponoć dorasta do 2 m. Ma jednak wadę bo na wiosnę trzeba ją nisko przyciąć, jak to w przypadku bylin bywa. Na razie posadziłam w to miejsce sadzonkę szałwii Amistad, ona też dość wysoko rośnie.

W Pastelli zafascynował mnie właśnie dodatek zielonkawego koloru na brzegu kwiatu.
Magara 22:26, 17 cze 2025

Mirka, dzięki za info Pastella na liście

Projekt oczywiście nowej rabaty Wciąż trawię