Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

mirkaka 06:37, 03 lip 2026

Magara napisał(a)
Mirka, fajnie, że napisałaś, że róże jaśnieją/bledną z powodu wysokich temperatur.
Nigdy bym na to nie wpadła.
Moja Pastella jest bielutka. Sadzonka kupowana w zeszłym roku, zweryfikowana, że na pewno to Pastella.
Dobrze, że przeczytałam o tym blednięciu bo już się zaczynałam martwić, że coś jej dolega

Cieszę się że mogłam zmniejszyć twój stres
mirkaka 06:38, 03 lip 2026

Beatko, Aniu, Lidziu
LIDKA 08:27, 03 lip 2026

Mirka ja się miewa Rodek obcięty do żywego?
Mam jeden co połowa krzaka coś nie rośnie i liście się zwijają . Obcięłabym go bardzo mocno ale trochę się boje choc moje już znają sekator tylko drastycznie jeszcze ich nie cięłam.
ewsyg 09:12, 03 lip 2026

Mirusia, piękne masz róże. Z ogromną przyjemnością obejrzałam zdjęcia. Moje po fali upałów i sporej ulewie nie wyglądają już tak dobrze.
TAR 09:49, 03 lip 2026

mirkaka napisał(a)

No to mnie podobnie, ale za dużo białych też nie lubię Upodobania się zmieniają, przynajmniej u mnie

Ja celuje w biale kwiaty, do tego w ogrodzie mam duzo krzewow i drzew o jasnych, limonkowych, azurowych lisciach, bo u mnie jest bardzo duzo cienia. Jakby bylo za duzo rozowych i sama zielen to zrobi sie dosc ponuro. Dlatego wprowadzam tez kolory pomaranczu /brzoskwini. One jednak ożywiaja ogrod.
mirkaka 10:31, 03 lip 2026

LIDKA napisał(a)
Mirka ja się miewa Rodek obcięty do żywego?
Mam jeden co połowa krzaka coś nie rośnie i liście się zwijają . Obcięłabym go bardzo mocno ale trochę się boje choc moje już znają sekator tylko drastycznie jeszcze ich nie cięłam.

Odbija Ale ja się zastanawiam czy chcę w tym miejscu znów taki wielki krzak, myślę żeby może zostawić jeden pień, i prowadzić trochę jak drzewko, czy jakoś tak inaczej

oto on

Może ktoś poradzi które gałęzie wyciąć, które zostawić?
Wolę jak widzę dalszy plan
mirkaka 10:35, 03 lip 2026

ewsyg napisał(a)
Mirusia, piękne masz róże. Z ogromną przyjemnością obejrzałam zdjęcia. Moje po fali upałów i sporej ulewie nie wyglądają już tak dobrze.

Ewa, moje niektóre też już całkiem musiałam przyciąć, czekam na drogie kwitnienie, ale generalnie i tak róże zniosły te upały całkiem dobrze, gorzej ogrodówki, tym liście zasychały, były zwiędniete

Pogoda u nas albo upały, albo ulewy, teraz znów dość chłodno i straszny wiatr, ale wolę to niż te gorące dni, żyliśmy w zamkniętym domu, z wentylatorem, dla mnie okropność, że nie mogę wyjść do ogrodu
mirkaka 10:38, 03 lip 2026

TAR napisał(a)

Ja celuje w biale kwiaty, do tego w ogrodzie mam duzo krzewow i drzew o janych, limonkowych, azurowych lisciach, bo u mnie jest bardzo duzo cienia. Jakby bylo za duzo rozowych i sama zielen to zrobi sie dosc ponuro. Dlatego wprowadzam tez kolory pomaranczu /brzoskwini. One jednak ożywiaja ogrod.

No tak, u mnie mimo już wysokich drzew pół ogrodu ciągle w słońcu
TAR 11:41, 03 lip 2026

No nie wiem z tym rodkiem, jaki on ma kolor? Wyciac zawsze zdazysz. I ja bym jednak krzak zostawila. Obok masz mocno podkrzesana sosne. On ładnie wypelnia przestrzen jako krzaczek, jako drzewko byloby nieco łysawo.
Wafel 12:25, 03 lip 2026

Tam by ładnie wyglądała Ballerina Ale ziemię pewnie masz kwaśną i pełną korzeni...

Może postaw ją w tym miejscu w ładnej donicy

Rodka szkoda wyrzucać, na cięciu formującym się nie znam