Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

TAR 15:04, 25 cze 2026

mirkaka napisał(a)

Leonardo ta różowa jest w rzeczywistości trochę bardziej stonowana, mniej jaskrawa, zresztą Margareta też, szczególnie w gorące dni są jaśniejsze,
Margareta to róża Austina, ona chyba jest już niedostępna? ma pokrój szeroki, trochę bałaganiarski, nie każdemu to pasuje

Pomyliłaś przy sadzeniu?

Albo moj blad przy sadzeniu. Albo dostalam pomyloną roze. Jak zamawialam byly juz bez kwiatow. I wydaje mi sie, ze zamiast Miss Granger mam 2 razy Alden Biesen. Poczekam az wszystko zakwitnie i wtedy zrobie zdjecia i porownam w necie.
Rano wychodzilam i na chwile zatrzymala moj wzrok C'est La Vie. Matko jaka ona jest piekna, Otworzyly sie pąki i wyglada jak obloczek. Cudo. Mam nadzieje, ze jak z pracy wroce jeszcze bedzie tak kwitla to zrobie jej fotke.
I Perennial Blue tez kwieciem rozkwitla. Spodziewalam sie czegos innego ale to co widze tez mi sie podoba

Tej Margarety rzeczywiscie nie widze by ktos mial. Ale to nic. Na razie mam co sadzic.
ElzbietaFranka 15:06, 25 cze 2026

mirkaka napisał(a)

Tak, Munsead Wood, ma wiotkie pędy, ale moja już ma swoje lata i trochę się wzmocniła, wyjątkowo dobrze znosi i deszcze i upały, kwiaty długo trzyma.
Ta fioletowa to jest Rapsody in Blue, a ta co myślisz że podobna to jest Sibelius, ale mi kolor nie wyszedł, a może popołudniowe słońce tak ją ociepliło

Tak to prawda i Munsead Woody to wada te wiotkie gałązki przy samych kwiatach. Może dlatego, że kwiaty są duże i ciężkie (dużo płatków). Kolor piękny u mnie jeszcze jak ostre słońce to się przypala więc ja odkrywam. Za to zapach nie przeciętny.

The Pillgrim też piękna mam ją. Ładnie kwitła, przesadzilam ja i przestała. Mus znowu przesadzić.

Rapsody u mnie w cieniu.

Mirka masz tych róż od groma.
Joku 18:34, 25 cze 2026

mirkaka napisał(a)

dziękuję Basiu O dziwo ich kolory i kwiaty nie męczą mnie, mogę się na nie gapić godzinami, w przeciwieństwie do rodków

Róże nie tworzą takich dużych plam kolorów jak twoje rododendrony więc pewnie dlatego tak nie rzucają się w oczy.
Perennial Blue (jest też P. Domino) bardzo mi się podoba, podobnie jak Veilchenblau. Ale one duże rosną, za duże jak na mój skromny ogród.