Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

m_gocha 00:18, 16 lut 2018

daszum napisał(a)
Mam 8 szt, ale nie znam odmian. W 2016 r. kwitły bardzo okazale, w ubiegłym roku u nas przez 2 m-ce była sroga zima i myślałam, że nic z nich nie będzie, ale tylko jedna z nich nie kwitła. Wynika z tego, że kwitną również na gałązkach jednorocznych, co prawda mniej obficie, ale kwitną.

Niestety wydaje mi się, że tylko nieliczne ogrodówki zakwitają na pędach jednorocznych
Kasia_CS 07:59, 16 lut 2018

m_gocha napisał(a)

Niestety wydaje mi się, że tylko nieliczne ogrodówki zakwitają na pędach jednorocznych

No właśnie... tylko te nieprzemarznięte po prostu zakwitły. Ja przekonałam się chociażby tak, ze w pierwszym sezonie obcielam z niewiedzy pędy z pąkami kwiatowymi na jednorocznych pędach nie uswiadczylam ani kwiatuszka

Tylko seria You&me ma tę zaletę, że na jednorocznych tez kwitnie
daszum 14:12, 16 lut 2018

Moje ogrodówki w ubiegłym roku kwitły na jednorocznych gałązkach, bo wszystkie pozostałe zmarzły i je obcięłam do zera. Być może to seria You&me.

paniprzyroda 19:07, 16 lut 2018

W starym ogrodzie zwykłe ogrodówki kwitły mi pięknie, ale i miejsce i glebę miały doskonałą. W nowym jedynie kilka posadziłam i odchorowały przeprowadzkę, silne cięcie, może coś w tym roku z nich będzie, bo nabrały masy. Na zimę nie okrywam, pilnuję jedynie majowych przymrozków.
mirkaka 06:46, 18 lut 2018

Bede pamietac o sadzonce hortensji. Jesli nie mam to zrobie dla ciebie
Cyprysik nutkajsi jest u mnie od okolo 2000 roku.
mirkaka 06:51, 18 lut 2018

m_gocha napisał(a)

Podobno stara odmiana Otaksa zakwita tez na tegorocznych pedach ale juz nie na wszystkich.
a dla ciebie mam dwie sadzonki you& me. Pamietasz ?
mirkaka 06:54, 18 lut 2018

Kasia_CS napisał(a)

No właśnie... tylko te nieprzemarznięte po prostu zakwitły. Ja przekonałam się chociażby tak, ze w pierwszym sezonie obcielam z niewiedzy pędy z pąkami kwiatowymi na jednorocznych pędach nie uswiadczylam ani kwiatuszka

Tylko seria You&me ma tę zaletę, że na jednorocznych tez kwitnie

Ale chyba nie wszystkie z tej serii bo u swoich nie zauwazylam tego.
mirkaka 06:59, 18 lut 2018

daszum napisał(a)
Moje ogrodówki w ubiegłym roku kwitły na jednorocznych gałązkach, bo wszystkie pozostałe zmarzły i je obcięłam do zera. Być może to seria You&me.

Seria you&me ma podwojne kwiaty wiec jesli te twoje sa takie to moze masz te serię.
A moze otakse b strą odmiane ta ma kwiarki pojedyncze jasno rozowe i ma łatwości przebarwiania sie na niebieski w sprzyjajacych warunkach.
mirkaka 07:06, 18 lut 2018

paniprzyroda napisał(a)
W starym ogrodzie zwykłe ogrodówki kwitły mi pięknie, ale i miejsce i glebę miały doskonałą. W nowym jedynie kilka posadziłam i odchorowały przeprowadzkę, silne cięcie, może coś w tym roku z nich będzie, bo nabrały masy. Na zimę nie okrywam, pilnuję jedynie majowych przymrozków.

Ja swoich tez na zime nie okrywam. Zawsze mi kwitly nawet gdy zimy byly bardzo mrozne.
natomiast zeszloroczne majowe mrozy bo byly do -6-7 , zalatwily mi ich pąki.
Tylko ta przebarwiajaca sie jesienią burgund kwitla i mysle ze to dlatego ze chronil ją budynek. Mroz musial iść falami od wschodu.
gosika67 09:07, 18 lut 2018

Mireczko widzę,że znowu będzie szał na hortensje.A Twoje sadzonki wypasione i kolor ładny kwiatów i liście takie zieloniutkie.