Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

mirkaka 09:37, 26 lut 2018

vita napisał(a)
Niemiła niespodzianka aż takie spadki temperatur na koniec zimy, u mnie podobnie. Będzie sporo strat, niestety. Piękne pustynniki kupiłaś, będziesz zadowolona

Wiem że i Ty masz pustynniki, muszę dobrze dołek dla nich przygotować
vita 09:52, 26 lut 2018

Pustynniki są piękne. Mój znajomy uprawia E. robustus- u niego mają dwa metry wysokości, coś wspaniałego. Mam chyba ze dwa, ale takich rozmiarów nie osiągają. Zrób dobry drenaż i nie pozwól zamakać późną jesienią. Żarłoczne są, wiosną trzeba je dobrze zasilić. Ach!
jona 10:06, 26 lut 2018

Pięknie wygląda ogród w porannym słońcu i w śniegu .
Mam nadzieję, że nie wszystkie róże potrzebują okrycia i mimo mrozów jednak poradzą sobie . Mrozem staram się nie martwić, bo i tak niewiele to da. Najwyżej potem będę myśleć co zrobić. Choć mi najbardziej byłoby szkoda nawet nie róż tylko jeżyny.
gobasia 10:42, 26 lut 2018

Super ,ze masz śnieg....Łatwiej rośliny zniosą mrozy...U mnie goło i bardzo mrożno

Lilie orientalne słabo zimują....Azjatyckim mrozy i srogie zimy nie straszne

Mam podobną azjatycką do tej orientalnej co kupiłaś...nazywa się Spring Pink
Milka 11:16, 26 lut 2018

mirkaka napisał(a)

Dziękuję Danusiu, ja też tak uważam, azalie mają takie kolory i trzeba się nimi cieszyć ile się da

Zgadzam się z tą tezą
Mirka, a cięłaś może wielkokwiatowe po kwitnieniu, aby były bardziej zwarte i rozkrzewione?
U siebie z konieczności 3 tak cięłam i o dziwo odżyły i się zagęściły, ale to były te, co prawie ususzyłam i to było ratowanie.
O swój ogród możesz być spokojna, tyle kołderek masz z puchu snieżnego
mirkaka 14:37, 26 lut 2018

vita napisał(a)
Pustynniki są piękne. Mój znajomy uprawia E. robustus- u niego mają dwa metry wysokości, coś wspaniałego. Mam chyba ze dwa, ale takich rozmiarów nie osiągają. Zrób dobry drenaż i nie pozwól zamakać późną jesienią. Żarłoczne są, wiosną trzeba je dobrze zasilić. Ach!

Posadzę na lekkiej górce, drenaż zrobię, czytałam że wiosną trzeba im dać dookoła obornik. Moje nie muszą być takie wielkie, ważne żeby zakwitły Myślałam o nich ze dwa lata i jak teraz zobaczyłam w sklepie to już się nie zastanawiałam
E robustus to taki lekko różowy? Piękny
mirkaka 14:39, 26 lut 2018

jona napisał(a)
Pięknie wygląda ogród w porannym słońcu i w śniegu .
Mam nadzieję, że nie wszystkie róże potrzebują okrycia i mimo mrozów jednak poradzą sobie . Mrozem staram się nie martwić, bo i tak niewiele to da. Najwyżej potem będę myśleć co zrobić. Choć mi najbardziej byłoby szkoda nawet nie róż tylko jeżyny.

Masz dobre podejście do życia
Jeżyny? A ja się zastanawiam czy swojej nie wywalić bo nie ma chętnych do jedzenia.
Wolimy maliny
mirkaka 14:45, 26 lut 2018

gobasia napisał(a)
Super ,ze masz śnieg....Łatwiej rośliny zniosą mrozy...U mnie goło i bardzo mrożno

Lilie orientalne słabo zimują....Azjatyckim mrozy i srogie zimy nie straszne

Mam podobną azjatycką do tej orientalnej co kupiłaś...nazywa się Spring Pink

Orientalną kupiłam? A mi się wydawało że wszystkie azajatyckie, aż pobiegłam do garażu sprawdzić i masz rację ta różowa podwójna to orientalna.
Czyli lepiej ją na zimę wykopywać?
Basiu a ta Twoją sławna lilia to azjatycka ? Mam od Ciebie jej cebulkę i została na zimę w ziemi.
mirkaka 15:16, 26 lut 2018

Milka napisał(a)

Zgadzam się z tą tezą
Mirka, a cięłaś może wielkokwiatowe po kwitnieniu, aby były bardziej zwarte i rozkrzewione?
U siebie z konieczności 3 tak cięłam i o dziwo odżyły i się zagęściły, ale to były te, co prawie ususzyłam i to było ratowanie.
O swój ogród możesz być spokojna, tyle kołderek masz z puchu snieżnego

Irenko, cięłam wielkokwiatowe jak musiałam przesadzić, owszem wypuściły pędy od ziemi ale cieniutkie i na kwitnienie czekałam, może dlatego że bryłę korzeniową musiałam zmniejszyć przy przesadzaniu. Moje na pewno nie kwitły na następny rok na tych nowych pędach tylko chyba za dwa lub trzy. Nie pamiętam już. Generalnie jeśli nie przesadzam to nie tnę, one same się zagęszczają.
Ewa777 15:25, 26 lut 2018

Mireczko, jak nie lubicie jeść jeżyn, to może rób z niej nalewkę Będzie pyszna