Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

mirkaka 16:07, 11 lis 2025

Dorota321 napisał(a)
Sporo się u Ciebie dzieje, wycinka brzozy, przesadzanie. Też przez to przechodzę od trzech lat. Mąż wyciął 4 ogromne świerki za altaną i już tam powstała rabata. Wyleciał też szpaler tuj z jednej strony ogrodzenia. O cebulce i czosnku doczytałam, dziękuję za odpowiedź.

Ciekawa jestem co w miejsce tych drzew posadziłaś?
Posadziłaś cebulkę i czosnek? Moje zaczynają wschodzić
ElzbietaFranka 20:40, 11 lis 2025

mirkaka napisał(a)

No ja tego nie widziałam u siebie , muszę się przyjrzeć, u mnie brabanty odrastają, szmaragdy nie

Tak to prawda szmaragdy mają inne rozgałęzienia. Ja brabanty przycinam po bokach i ładnie się zagęszczają.
W tym roku ze względu na suszę sporo gałązek uschło mam nadzieję, że w przyszłym roku odrosną

Najgorzej brabanty rosną gdzie posadzone są brzozy. Brzoza to pijawka i wysusza grunt pod każdym krzakiem.

Też mi się bardzo podobają twoje obrzeża. Ja to jeszcze będę kosiła właściwie zbierała liście z trawnika kosiarka.
GorAna 16:26, 12 lis 2025

Mirka, oglądam, że akcja jesienne porządki bardzo intensywna☺️
Teraz dobry czas na wycinki i przesadzanie ☺️
Byleby sił starczyło☺️
Ja jeszcze przymierzam się do przesadzenia dużej róży, bo jest za blisko rajskiej jabłoni. Ach ta niekończąca się praca ☺️ A ogród po koszeniu trawnika ślicznie się prezentuje ☺️
Pozdrawiam jesienne ☺️
tulucy 20:34, 12 lis 2025

U moich dawnych sąsiadów rosły takiecnajpospolitsze tuje, szmaragdy właśnie. Przycięli je bardzo mocno i odrosły. Podobni to jeszcze zależy od pory cięcia.
Ja miałam w starym mieszany tujowy żywopłot, cięłam i odrastały wszystkie.

Wczoraj pocharatałam szpadlem tulipany. Przy sadzeniu peonii. Dużo nie pocięłam, ze 2 cebule, resztę tylko potem upychałam dookoła. Jak mawia mój ojciec, straty muszą być.
mirkaka 16:31, 13 lis 2025

ElzbietaFranka napisał(a)

Tak to prawda szmaragdy mają inne rozgałęzienia. Ja brabanty przycinam po bokach i ładnie się zagęszczają.
W tym roku ze względu na suszę sporo gałązek uschło mam nadzieję, że w przyszłym roku odrosną

Najgorzej brabanty rosną gdzie posadzone są brzozy. Brzoza to pijawka i wysusza grunt pod każdym krzakiem.

Też mi się bardzo podobają twoje obrzeża. Ja to jeszcze będę kosiła właściwie zbierała liście z trawnika kosiarka.

Ja mam jednego brabanta posadzonego pod brzozą, nawet rośnie, w przeciwieństwie do szmaragdów, które wegetują.
Obrzeża tak zrobione żeby kosiarka miała wygodnie
mirkaka 16:34, 13 lis 2025

GorAna napisał(a)
Mirka, oglądam, że akcja jesienne porządki bardzo intensywna☺️
Teraz dobry czas na wycinki i przesadzanie ☺️
Byleby sił starczyło☺️
Ja jeszcze przymierzam się do przesadzenia dużej róży, bo jest za blisko rajskiej jabłoni. Ach ta niekończąca się praca ☺️ A ogród po koszeniu trawnika ślicznie się prezentuje ☺️
Pozdrawiam jesienne ☺️

Praca związana z przesadzaniem jak wie się gdzie posadzić, jest dla mnie przyjemna, lubię zmiany, gorzej z siłami na przesadzanki
Dziś wywaliłam jedną słabą róże i posadziłam nową Myślę że będzie dużo lepiej
Moja nie była wielka, U Ciecie piszesz że duża, to się natyrasz
mirkaka 16:37, 13 lis 2025

tulucy napisał(a)
U moich dawnych sąsiadów rosły takiecnajpospolitsze tuje, szmaragdy właśnie. Przycięli je bardzo mocno i odrosły. Podobni to jeszcze zależy od pory cięcia.
Ja miałam w starym mieszany tujowy żywopłot, cięłam i odrastały wszystkie.

Wczoraj pocharatałam szpadlem tulipany. Przy sadzeniu peonii. Dużo nie pocięłam, ze 2 cebule, resztę tylko potem upychałam dookoła. Jak mawia mój ojciec, straty muszą być.

Szmaragdy, jeśli obcinasz z góry, z wysokości odrosną, ale jeśli ogołocisz od dołu pnie to już z pnia nic nie wyrośnie
Tulipany, czosnki i inne cebulowe bardzo często posiekam podczas wykopków Niestety, straty są
anabuko1 14:21, 14 lis 2025

mirkaka napisał(a)
EM skosił ostatni raz trawnik Od razu lepiej

[/quotejesie nie ładnie i nowe trawy
Za pewne już miejscówkę dostały.
vita 11:45, 15 lis 2025

mirkaka napisał(a)
Lidziu, na zdjęciach wygląda lepiej No nie lubię jak coś się starzeje, przekwita Muszę teraz bardzo się starać żeby przetrwać do wiosny

Też mi błądzą po głowie podobne myśli- jak przetrwać do wiosny?
Jak co roku, chociaż z biegiem lat coraz ciężej
Patrząc na Twoje fotki doceniam wartość wypielęgnowanego trawnika, zwłaszcza jesienią. Moja dogadywana firma na położenie rolek trawy, po paru ponagleniach nie odezwała się. Miałam już kosztorys, uzgodniliśmy szczegóły, zależało mi na automatycznym nawadnianiu, przepadło. Może w przyszłym roku?
Zadziwia mnie jak potrafisz identyfikować szkodniki i choroby roślin. Ach to trociniarka, he he Zostały mi jeszcze trzy potężne brzozy w ogrodzie, z czego dwie rosną na zboczu, granicy obniżeń, jak przyjdzie jakaś nawałnica może wyrwać je z korzeniami.

mirkaka 14:30, 15 lis 2025

anabuko1 napisał(a)

Aniu, te trawy już rosną, donice stoją na tarasie z czymś innym