Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

mirkaka 20:42, 04 cze 2022

Martka napisał(a)
Mirko, obwódki z funkii tym razem mnie zachwyciły, z hakonechloa też, ta trawa mnie zachwyca jak żadna inna, niezależnie od odmiany. Jak Ci się udaje uchronić funkie od ślimaczych zapędów? Wyglądają na bardzo uchronione Kolory piękne, choć później, kwitnienie róż prawie zbiega się w tym roku z rododendronami...

Też pałam do hakonki miłością odwzajemnioną Ta funkia niziutka więc fajnie wygląda na obwódkach, choć bardzo silnie rośnie i za rok będą ją musiałam o połowę przyciąć
Slimaki są , ale teraz wiosną jeszcze nie jedzą tak funkii, widać to później. Poza tym rozsypałam granulki, robię codzienny obchód rano z nożycami, brr,
W tym roku jakoś róże się u nas ociągają, co mnie cieszy, choć za tydzień pewno już pierwsze pąki będą się otwierać
mirkaka 20:46, 04 cze 2022

Basieksp napisał(a)

Ale cudny ten kącik piękne, duże okazy i ten stolik z krzesłami wtopiony w te kwiaty, bardzo mi się podoba

Dziękuję Basiu,
placyk pochłaniany przez rh ,
mirkaka 20:51, 04 cze 2022

Nowa12 napisał(a)
Też jestem zachwycona ta obwódką z przetacznika. Możesz coś więcej o nim napisać?

To przetacznik Blue Mirror , niziutki, dobrze się go rozmnaża dzieląc, na wiosnę tnę nisko, kwitnie około 2-3 tyg, w zależności od temperatur,
co chcesz jeszcze wiedzieć? Potem jest niską zieloną obwódką, u mnie trochę pochłaniany przez hakonkę
mirkaka 20:57, 04 cze 2022

basia3012 napisał(a)

Na pewno w realu wszystko jest jeszcze piękniejsze. Wiadomo.
Okna z salonu na rodki to bardzo dobry pomysł. Nigdzie nie trzeba szukać piękniejszych widoków.
Ja to muszę wyjść i zrobić obchód żeby moje obejrzeć. Ale jak Nowa Zembla podrośnie to z kuchni będę ją podglądała. Też dobrze.
Życzę miłego jutrzejszego dnia.
Dziękuję za zaproszenie.
Pozdrawiam Mirko serdecznie.

Dziękuję Basiu
Nova Zembla pięknie wygląda, szczególnie lubię go przed południem, wtedy jego kolor jest wyjątkowy, wyrazisty, w popołudniowym słońcu jest już jaśniejszy
mirkaka 20:58, 04 cze 2022

zbigniew_gazda napisał(a)
Podziwiam co roku obecny spektakl azaliowo- rododendronowy Mirko. Pięknie.

Co roku Zbyszku, dziękuję że mnie odwiedzasz
mirkaka 21:06, 04 cze 2022

ewsyg napisał(a)
Mirusiu, ja dzisiaj czyściłam rododendrony i zastanawiałam się, czy Bożenka też czyści. Jak dzisiaj oglądam Twoje rodki to też Ci współczuję tego skubania. Czyścisz rodki, czy zostawiasz przekwitłe kwiatostany? Zasilasz je po kwitnięciu. Powiem Ci, ze praca lepiej mi szła o jeszcze cudnie pachną azalie. Przyszedł mąż i mi się zapytał co tak ładnie pachnie. Szkoda, że już przekwitają. Udało mi się tak kupić te kwitnące azalie, że kwitną po sobie, dłużej mam zapach. Kochana masz piękny ogród.

Zaczynam już czyścić azalie, , rodki tylko tam gdzie dosięgnę, albo gdy mi to wizualnie przeszkadza,
Jak były młode to zasilałam 2 razy, w kwietniu i czerwcu, teraz jak są takie wielki to na wiosnę tak, a w czerwcu to różnie, w tym chyba zasilę
To fajnie, że masz dłuższe kwitnienie pachnących azalii, ja też uwielbiam spacerować w ich pobliżu, pontyjka jest wielka i cudnie pachnie
W upały szybko przekwitają, u nas w tym roku wyjątkowo chłodno więc się trochę dłużej nimi cieszę
mirkaka 21:07, 04 cze 2022

Dorota321 napisał(a)
Miałam nadzieję na spektakularne kwitnienie rh, ale widać, że jeszcze chwilkę trzeba poczekać. U mnie już przekwitły, muszę obłamać kwiatostany.

A ja u Ciebie jeszcze nie byłam, zaraz to nadrobię Dorotko
Gosialuk 21:16, 04 cze 2022

Zaglądam i podziwiam, piękne masz okazy rododendronów. I bardzo ładnie skomponowane rabaty. Zawsze mi się podoba u ciebie.
Ewa777 22:03, 04 cze 2022

Piątkowe popołudnie było bardzo przyjemne. Podwieczorek z herbatą i ciastem w takim otoczeniu i z przemiłym towarzywtwem to sama przyjemność. Uwierzcie, że te azalie i rododendrony na żywo robią niesamowite wrażenie. Zdjęcia tego nie oddają. Kwiaty azalii są ogromne, każdy musiałam dotknać. Największe rododendrony przy placyku ze stolikiem mają po 3 metry wysokości. Ogród o tej porze jest oszałamiający. Zaraz dorzucę zdjęcia. Robiłam je telefonem, więc jakość ich nie będzie tak dobra jak zdjęcia Mirki, czy Joli.

Bardzo dziękuję Mirko za zaproszenie, a Tobie Jolu za cudowne towarzystwo. Dziękuję za roślinki. Wszystkie już wczoraj posadziłam. Oby się przyjęły, bo to są najprzyjemniejsze pamiątki
Ewa777 22:09, 04 cze 2022