Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

mirkaka 14:20, 15 maj 2024

Basieksp napisał(a)
Piękne są tak jak napisała Alicja, marzenie wielu osób

Basieńko, dziękuję, Doczekasz się i Ty
mirkaka 14:30, 15 maj 2024

Margo2 napisał(a)
Mirko, tytuł Twojego wątku bardziej pasował by do mojego ogrodu.
Ty masz piękny, pełen różności ogród. Wcale nie po trochu.
Zawsze jak widzę jak puszczacie rasowe koty luzem to się zastanawiam czy nie uciekają, czy po porostu pozwalasz na to

Jednak mam sporo roślin, właśnie po trochu
Koty rasowe- moje na początku- jeden poznawał ogród na smyczy, jak był kociakiem, bardzo bałam się o niego, ale jak trochę podrósł to zaczęłam go puszczać swobodnie, on bardzo pilnował się domu i ogrodu, dopiero jak już się dobrze oswoił to zaczął łazić po sąsiadach.
Drugi na początku siedział w wolierze, specjalnie dla niej zbudowanej, ze strachu żeby mi nie uciekła, albo żeby ktoś nie ukradł. W końcu po chyba roku też dostała wolność. Też trzymała się ogrodu, potem znów jak się dobrze oswoiła to zaczęła łazić przez płot do sąsiadów.
Na szczęście u mnie nie ma jakiejś drogi, jest tylko strasznie dziurawa , po której samochody jeżdżą powoli bo by zawieszenie oberwało.
Ale mam jedną zasadę, nigdy nie wypuszczam kotów wieczorem, jak już wejdą po południu do domu to pilnuję żeby nie wychodziły, bo by nie wróciły na noc, a wtedy najczęściej może się im coś stać
mirkaka 14:30, 15 maj 2024

Magara napisał(a)

Zgadzam się z Mirką.
Jest to okres trudny, a nawet bardzo trudny do zniesienia, szczególnie dla młodszych ogrodników, którzy patrzą na zdjęcia z ogrodu Mirki i myślą "kiedy tak będzie u mnie???"

Zawsze z poczuciem humoru
mirkaka 14:42, 15 maj 2024

basia3012 napisał(a)

Mirko, pamiętasz może nazwę tej azalii na drugim i ostatnim zdjęciu? Czy to azalie japońskie? Jakieś wysokie bardzo.
Mirko, u mnie niektóre azalie japońskie kupione w tym roku już przekwitły. Pewnie pędzone były w ciepłych warunkach, kupiłam je już z kwiatami. Czy teraz obrywać mam te kwiaty czy może przyciąć pod kwiatkiem? Szybciej byłoby z cięciem.

Obie to japońskie, im nie musisz obrywać kwiatów ani przycinać. Zostaw, ja nic z nimi nie robię.
Na drugim to prawdopodobnie albo Madame van Hecke albo Canzonetta, jednak jak wrzucam w grafikę to wydaje mi się ,że żadna z tych nazw. Kupowane tyle lat temu, takie mam do nich zawieszki, ale czy to faktycznie one?
Na ostatnim to Arabesk, też nie wiadomo, w każdym razie nazwy mam z zawieszek, takie kupowałam

Japońskie znoszą więcej cienia, niż wielkokwiatowe
mirkaka 14:42, 15 maj 2024

Wafel napisał(a)
Mirka, dokładnie jak pisze Magara, to trudny czas dla niektórych...

Kolejna dowcipnisia
mirkaka 14:47, 15 maj 2024

Sonka napisał(a)

Niesamowite, aż 4 metry? Mają się dobrze, skoro tyle urosły w ciągu 20 lat. Ja kupowałam głównie te szybkorosnące, by móc cieszyc się dorodnymi krzewami za życia. Najbardziej jednak zadziwia mnie ilość pędów i kwiatów na szczycie krzewów. Czekam na zdjęcia.

No nie mierzyłam ich , może 4 m nie mają ale są wysokie, nawet już bardzo
To drzewo, to, to samo ,tylko z różnych stron uchwycone, to bez lilak, przycięty silnie w zeszłym roku, w tym pięknie zakwitł
mirkaka 15:15, 15 maj 2024

No dobra, to porobiłam zdjęcia i wrzucam będzie ich sporo, aż się zanudzicie

pontyjka już przekwita
mirkaka 15:17, 15 maj 2024

Krysiu, tu widać, że to lilak to drzewko

mirkaka 15:19, 15 maj 2024

mirkaka 15:23, 15 maj 2024

Ta przez wiele lat zimą mi przemarzała, ale ostatnio daje radę, zimy są łagodniejsze

a tu rosną kermesiny, alba i rose, obie w tym roku słabo kwitną, chyba przez suszę, słabo je podlewałam