Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Malutki pod lasem

Malutki pod lasem

AnnaCh 23:20, 02 paź 2015

sarenka napisał(a)
Ojej, współczuję strat :/
U mojej mamy tez już był przymrozek.
U nas narazie nie, pókic o sprawdzam codziennie prognozy pogody tylko...
Brakuje mi jeszcze Danic, ale nie będe już kupować, chyba wolę na wiosnę kupic, no chyba,że kupie i w garażu przezimuje??

Może w niedzielę posadzę wreszcie te cebulki różne bo mama mówiła,że juz najwyższa pora.

Magda, jak kupisz, to nie trzymaj w garażu, tylko jak nie wsadzisz, to z doniczkami zadołuj w ziemi.
Cebulki też muszę zacząć sadzić, może jutro się coś uda
Pozdrawiam.
sarenka 08:06, 03 paź 2015

AnnaCh napisał(a)

Magda, jak kupisz, to nie trzymaj w garażu, tylko jak nie wsadzisz, to z doniczkami zadołuj w ziemi.
Cebulki też muszę zacząć sadzić, może jutro się coś uda
Pozdrawiam.

Ziemi nie mam póki co to dzis nie posadzę
Myślisz, że 1 cebulka krokusa w doniczkę małą taką np po bazylii może być? Muszę poszukac doniczek większych
Co do Danic to nie sądzę bym dała rade kupić, szmaragdów też nie kupiłam.
agnieszka_m 08:19, 03 paź 2015

sarenka napisał(a)

Myślisz, że 1 cebulka krokusa w doniczkę małą taką np po bazylii może być? Muszę poszukac doniczek większych

Mi się wydaje że w taką doniczkę min 3 krokusy są malutki im gęściej tym ładniej wg mnie
paula23 13:48, 03 paź 2015

AnnaCh napisał(a)
Teraz trochę instrukcji dla Pauliny
Reszta też oczywiście niech korzysta jak chce, ale wymieniam Paulinę, bo prosiła o instrukcję jak robię sadzonki pelargonii.
Więc odcinam pędy, obrywam dolne liście, pąki kwiatów (czasem szkoda, bo super jeszcze kwitną pelargonie). Wsadzam do ziemi po prostu i podlewam. Na razie jeszcze stoją na zewnątrz, ale później będą na parapecie (u mnie akurat parapet u M w gabinecie i w wiatrołapie robi za rozsadnik). Robię tak co roku kilkadziesiąt sadzonek Wiem, że niektórzy robią inaczej, chowają stare krzaczki gdzieś do garażu i wiosną coś z nimi robią, ale ja nie mam gdzie ich schować i z takimi małymi mi wygodniej.
Później jak sadzonki rosną w górę bardzo (zwykle po Nowym Roku), to je obcinam i się ładnie rozkrzewiają, a to obcięte znowu można wsadzić do ziemi i kolejną sadzonkę zrobić No i ze dwa razy do wiosny są podsypane nawozem, no może trzy

Dziś robię sadzonki
Co prawda nie miałam w tym roku pelargonii ale po tej zachęcającej instrukcji wzięłam od wujka całą reklamóweczke łodyg i zaraz idę walczyć
AnnaCh 19:29, 03 paź 2015

sarenka napisał(a)

Myślę, że więcej niż jedną tą cebulkę
U mnie jeszcze danice i szmaragdy w szkółkach są I to całkiem sporo.

agnieszka_malysa napisał(a)
Mi się wydaje że w taką doniczkę min 3 krokusy są malutki im gęściej tym ładniej wg mnie

Dokładnie

paula23 napisał(a)
Dziś robię sadzonki
Co prawda nie miałam w tym roku pelargonii ale po tej zachęcającej instrukcji wzięłam od wujka całą reklamóweczke łodyg i zaraz idę walczyć

No to trzymam kciuki za sadzonki
Pelargonie się ładnie ukorzeniają, pewnie będzie dobrze
AnnaCh 19:38, 03 paź 2015

Trochę dziś popracowałam, ale nie koniecznie w ogrodzie Musiałam odgruzować dom i pomyłam kilka okien.
W ogrodzie wsadziłam 60 tulipanów, zadołowałam kilka roślin, przesadziłam dwie lawendy, zrobiłam kancik przy kostce wzdłuż chodnika do domu, a moi panowie nadawali kolor wiacie

Tuż przy oknie widać kawałek kolorku Strasznie wolno to idzie, nie to co tym gruntem. Trzeba uważać, żeby nie chlapać i dobrze rozcierać, żeby zacieków nie było.

A na pierwszym planie mój klon globossum
ryska 19:39, 03 paź 2015

Wiesz Aniu, dobry pomysł z tymi pelargoniami.
Do tej pory przechowywałam matki i przez trzy lata były piękne. W czwartym roku, (co przypadło w tym roku) się wyrodziły i kwitły słabo.
W poniedziałek robię sadzonki, dzięki
iwka 19:42, 03 paź 2015

Fajnie Wam ta wiata wyszła miałam też dzisiaj sadzic cebule i nie wyszlo
Mysza 19:43, 03 paź 2015

Oj dzieje się, dziejeNapracowałaś się.
amelia_b 19:46, 03 paź 2015

Kolor to może jakiś złoty dąb? Ładny kolor, lubię takie ciepłe odcienie