Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój jest ten kawałek ogrodu

Mój jest ten kawałek ogrodu

UlaB 16:39, 21 kwi 2016

Aga, gdzies mi wpadło w oko ze narzekasz na wygląd lawendy. Szkoda ze Ci nie pokazałam mojej jak byłaś, na dodatek przycietej w marcu wbrew sztuce i zdrowemu rozsądkowi Tnij ją nisko i czekaj jesli jeszcze Ci nie ruszyła (i o ile jeszcze tego nie zrobiłaś) - moja niedawno ruszyła z kopyta od środka. Jeszcze nigdy mi lawenda nie wymarzła, a mam od poczatku (wczesniej miałam taką zwykla z Auchana i musiałam oddac kolezance bo mi potwory wyrosly z tego, teraz mam Munstead). Ja wiem, ze według Ciebie u mnie jest zacisznie itd, ale to złudne i akurat po lawendzie gwizdze zimą ze hej. Po zimie to smętne badyle - co roku, a potem mega kwitnienie.
aga_podlasie 20:59, 21 kwi 2016

Tak, lawenda wygląda strasznie. Nawet wstyd pokazywać zdjęcia. Jest prawie cała czarna. Trochę ją przycięłam, ale nie za mocno, bo się bałam. Przed cięciem była ładniejsza. U mnie to Viva. Nigdy wcześniej tak nie wyglądała. A niby ta zima była taka łagodna.
elaela 16:52, 22 kwi 2016

Aga dziękuję jeszcze raz za nasiona stipy, pięknie urosła.
aga_podlasie 17:13, 22 kwi 2016

Śliczna
Chyba większa niż moja nawet. Kiedy siałaś?
elaela 17:17, 22 kwi 2016

Siałam 13 lutego. Chyba za wcześnie, bo jest już bardzo duża i nie wiem co z nią zrobić, przesadzać do większych doniczek czy do gruntu. Boję się że za wcześnie i zmarznie
elaela 17:19, 22 kwi 2016

Na zdjęciu jest mokra więc troszkę się posklejala i leży, przed chwilą była pod prysznicem
aga_podlasie 17:52, 22 kwi 2016

Ja bym nie ryzykowała z wysadzaniem do gruntu. Ewentualnie na dzień ją wynoś a na noc chowaj.
Też siałam jakoś w lutym ale długo szukałam dla niej dobrego miejsca w domu. Jak znalazłam to dopiero wtedy zaczęła ładnie rosnąć.
elaela 18:03, 22 kwi 2016

To może przesadzić ja do wiekszych doniczek, jak uważasz? Boję się, że jej za ciasno i nie przetrwa do połowy maja
aga_podlasie 18:26, 22 kwi 2016

Jeszcze nie wygląda, jakby miała za ciasno. Możesz wyjąć jedną z doniczki i zobaczyć czy korzenie mają jeszcze miejsce.
UlaB 19:48, 22 kwi 2016

Elaela, bardzo ładnei Ci urosła stipa Ja bym je wysadziła do osobnych pojemników - u mnie rosły w kubeczkach po jogurcie (tych 150g, ale tez w wiekszych). Miały dosyc głeboko korzonki, w tej wielodoniczce chyba jest dosyc płytko?
Przed prysznicem sterczała normalnie?
Do gruntu swoje wysadzałam około połowy maja, wczesniej trzymałam je troche na dworze, na noc wracały do domu. Ale tak naprawde trzeba chyba patrzec na prognozy. No i zawsze mozesz czesc wysadzic na probe

Ktos sie wybiera jutro do Zaścianek?