Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój jest ten kawałek ogrodu

Mój jest ten kawałek ogrodu

zoja 22:05, 05 lip 2016

Piekne kadry!

Te czerwone wysokie kwiatki to co to?
Na tym zdjeciu nad limkami.
UlaB 22:06, 05 lip 2016

aga_podlasie napisał(a)
Miejsce z trawkami jest niedaleko mnie, przyjeżdżasz, jedziemy, wybierasz Ale za tydzień dopiero
Rosły w lekkim słońcu, nie w zupełnym cieniu. Obok były poziomki, więc to taka jakby polana.
Iglaki zatrzymały się w takim stadium brązowym. Dwa będą do wymiany. Ostatni świerk serbski stracił wszystkie igły nagle i dziś wyleciał. Jeszcze obmyślam czym je zastąpić.

w przyszłym tygodniu nie mam dzieci wiec pasuje Pewnie bede siedziec długo w robocie wiec wystarczy jak dasz cynk i jadę

Moze z tych serbów tak calkiem nie rezygnuj? A zlałaś ziemię po eksmisji jakimś previcurem? Mikoryze rozważasz?
UlaB 22:09, 05 lip 2016

aga_podlasie napisał(a)

Bożenko, dzięki że zaglądasz
Muszę prosić Cie o poradę, coś dziwnego dzieje się z liśćmi limek. Żyłki są ciemnozielone a pozostała część liścia żółta. Przeczytałam że to może być chloroza ale nie wiem jak ją leczyć. Spotkałaś się z czymś takim? Nie mam zdjęcia pod ręką akurat.

Aga

http://www.google.pl/search?rlz=1C1ASAD_enPL491PL491&aq=0&oq=chloroza&sourceid=chrome&ie=UTF-8&q=chloroza+li%C5%9Bci#q=chloroza%20li%C5%9Bci%20hortensji
bozga 22:12, 05 lip 2016

aga_podlasie napisał(a)

Bożenko, dzięki że zaglądasz
Muszę prosić Cie o poradę, coś dziwnego dzieje się z liśćmi limek. Żyłki są ciemnozielone a pozostała część liścia żółta. Przeczytałam że to może być chloroza ale nie wiem jak ją leczyć. Spotkałaś się z czymś takim? Nie mam zdjęcia pod ręką akurat.

Teraz jest bardzo intensywny wzrost pędów no i zawiązują się pąki kwiatowe, na pierwszym miejscu wskazałabym ogolny niedobór pokarmu- koniecznie je posyp nawozem, po drugie strasznie dużo w tym roku przędziorków więc obejrzyj któryś z listków dokładnie pod spodem, jak tylko zrobisz fotkę daj znać
aga_podlasie 22:57, 05 lip 2016

zoja napisał(a)
Piekne kadry!

Te czerwone wysokie kwiatki to co to?
Na tym zdjeciu nad limkami.

To jest firletka chalcedońska. Daje fajną plamę koloru, ale strasznie się rozsiewa.
aga_podlasie 23:10, 05 lip 2016

Listki limek pod koniec czerwca

Jak tylko zauwazylam, że coś się dzieje, to dostały Magiczną Siłę, dwa razy w tygodniowym odstępie. Miałam wrażenie, że to postępuje, więc po kolejnym tygodniu jeszcze jakiś naturalny nawóz astvit. Dopiero wtedy zaczęłam czytać i jak znalazłam o chlorozie, to podlewałam je trzy razy wodą z kwaskiem cytrynowym, żeby im zakwasić glebę, tak co kilka dni. Teraz pewnie powinny znów dostać nawóz, ale ogólnie nie wiem, czy to postępowanie jest dobre?
Jest to tylko na limkach, na innych hortensjach nie zauważyłam. Ale faktycznie limki są w tym roku ogromne, niedługo mnie przerosną, jak rozwiną kwiaty, to na pewno.
Sprawdzę czy mają szkodniki, ale to dopiero za kilka dni...
aga_podlasie 23:12, 05 lip 2016

UlaB napisał(a)

w przyszłym tygodniu nie mam dzieci wiec pasuje Pewnie bede siedziec długo w robocie wiec wystarczy jak dasz cynk i jadę

Moze z tych serbów tak calkiem nie rezygnuj? A zlałaś ziemię po eksmisji jakimś previcurem? Mikoryze rozważasz?

Czwartek lub piątek
Niczym nie lałam na razie. Jak będę coś nowego tam sadzić, to może wtedy coś zastosuję.
bozga 23:17, 05 lip 2016

Na fotce wcale tak strasznie nie wyglądają Postępowanie słuszne i na pewno przyniesie efekty tylko ogrodniczka mało cierpliwa i chciałaby ,żeby liście zmieniły kolor w 24 godziny
aga_podlasie 05:34, 06 lip 2016

Aaa, to jeśli tylko mojej cierpliwości im potrzeba, to da się zrobić
Dzięki
zoja 11:59, 06 lip 2016

aga_podlasie napisał(a)

To jest firletka chalcedońska. Daje fajną plamę koloru, ale strasznie się rozsiewa.

zachęciłaś mnie