Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój jest ten kawałek ogrodu

Mój jest ten kawałek ogrodu

zoja 12:08, 15 lip 2016

Współczuję opuchlaków
Hortensja ładnie się zapowiada
aga_podlasie 12:15, 15 lip 2016

Prawdziwe Anabelki posadzę przed albo za tymi, ale wolałabym wiedzieć co to i jak duże urośnie.
Czyli te opuchlaki to mam łapać ręcznie i dusić? Fuj. Kombinowałam jak je łapać do jakiegoś słoika i niechby ptaszki jadły. Ale pewnie prędzej te paskudztwa by uciekły.
UlaB 13:34, 15 lip 2016

Aga, wertuj forum w sprawie opuchlaków jesli jeszcze tego nie robiłaś. Dorosla postac opuchlaka zachwouje sie charakterystycznie - jesli wyczuje niebezpieczeństwo udaje trupa (spada na ziemie/kostke). Ja na poczatku je strącałam z elewacji i deptałam, potem sie oswoiłam i zaczełam zgniatac palcami.
Moja filozofia jest taka, ze skoro juz sa to trudno, płakac nie będę - jakos sie z tym pogodze. Ale próbuje im chociaz troche uprzykrzac życie, wiec jesli gościa widze to eksterminuje. Metod walki z nimi jest sporo, ale nie wydaje mi sie, by cokolwiek dało rezultat na zawsze. Zreszta w ogrodzie nie ma nic na zawsze. W zyciu tez. No i tyle.
U mnie jest o tyle łatwiej, ze teren mały, a one lubia sie wspinac po ciepłej, ale zacienionej elewacji, wiec systematyczne ich usuwanie, gdy sa w stadium dorosłym, na pewno troche ogranicza populację. Rano przyłapywałam je na zachodniej ścianie domu, popołudniu na wschodniej, a wieczorem na każdej Czy u Ciebie wszystkie będa docierac na dom - wątpię, ale mozna je zbierac inaczej (deseczki pod roslinami itp). Jeśli widze w ziemi krewetke to tez morduje. Ale nie przekopuje wszystkiego po kolei - w ubiegłym roku wyjełam grupe żurawek i okazalo sie przypadkiem, ze w korzeniach są krewetki, przejrzałam dosyc dokładnie podłoże, porobiłam nowe sadzonki i tyle. W tym roku robilam tam male roszady i było na szczescie czysto, ale jak pisałam od wiosny widuje opuchlaki na elewacji, wiec gdzies sie na pewno kryją. Niedługo wybiore sie po wrotycz zeby "doprawić" troche rosliny - to nie zaszkodzi i nie kosztuje nic, a zniecheca wiele szkodników obgryzających liscie. Nicienie tez pewnie jeszcze powtórze (w tym roku nie stosowałam).
aga_podlasie 22:00, 15 lip 2016

Zebrałam dziś kilkadziesiąt opuchlaków. Straciłam rachubę po dwudziestu. Zrobiły sobie stołówkę też na krzewuszce, ale najbardziej mnie wkurzyło jak zobaczyłam pogryzioną jeżówkę Hot Papaya... Idę z nimi na wojnę.

aga_podlasie 22:04, 15 lip 2016

aga_podlasie 22:07, 15 lip 2016

aga_podlasie 22:11, 15 lip 2016

aga_podlasie 22:15, 15 lip 2016

zoja 23:22, 15 lip 2016

!!! Jak pięknie!!!
bozga 21:34, 16 lip 2016

aga_podlasie napisał(a)

Kolejna niespodzianka to rozwinięta hortensja, miała być Anabelle, ale nie jest. Przynajmniej wszystkie są takie same, a mam ich 4. Ktoś wie co to? Kwiat podobny do hortensji pnących, ale krzaczek wygląda na normalny.

Wygląda, że masz White Dome, jeśli tylko będziesz chciała to 1 krzaczek bardzo chętnie wymienię na Anabelkę Ja juz miałam 2 dwie pomyłki przy zamawianiu a ostatnia jeszcze nie zakwitła, więc nadal nie jestem pewna czy ją mam