Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój jest ten kawałek ogrodu

Mój jest ten kawałek ogrodu

Zana 10:05, 12 sie 2016

Co do świecznicy odpowiem u Ciebie: w cień/półcień jak najbardziej, sporo wilgoci. Wsadzaj ją nawet gdziekolwiek, bo szkoda roślinki. Ale rozumiem, bo ja też kupuję czasami w porywie serca, a potem problem gdzie to posadzić. W tym roku to już się prawie opanowałam, bo sporo roślin tak straciłam i to bez sensu jest.
aga_podlasie 10:27, 12 sie 2016

Dzięki Anula, akurat wilgoci u mnie ostatnio nie brakuje , gorzej z cieniem. Ale muszę jak najszybciej posadzić wszystko co czeka w donicach, bo faktycznie szkoda roślinek.
gruba_dynia 12:09, 12 sie 2016

Previcurem podlałam tuje jakiś czas temu. A bukszpany też będę podlewać może dziś albo jutro, jak padać nie będzie.
aga_podlasie 19:26, 15 sie 2016

UlaB napisał(a)
Red Barona Ci kawałek ukopię - tylko daj znac kiedy. A takie małe floksy zadarniające chcesz? Białe, chyba mają jakiś lekki różowy ślad, ale nie jestem pewna (nie pamiętam ). Mam tez wielką kępę liliowca, taki zwykły, ciemnoczerowny ale ładnie i dosyc długo kwitnie (wygląda mi na tego http://www.futuregardens.pl/liliowiec-ogrodowy-summy-russel-3-klacza.html ale najlepiej gdybys na zywo zobaczyła czy Ci sie podoba - jeszcze kwitnie). Pozostałe liliowce jeszcze nie nadaja sie do dzielenia, ale to kwestia czasu. Jedne floksy (nietypowy kolor) na pewno bede dzieliła ale to pewnie juz w przyszłym roku. Carexy Ice Dance, moge Ci tez dac jednego Carexa Montana na rozmnożenie (są tycie, ale nie wiem jak u nas zimują - u mnie to bedzie ich pierwsza zima). Carexy Variegata muszą nabrac masy to tez sie podzieli. Moge tez dac Ci jeszcze rozchodniki, ale nazw odmian nie znam Wiem, ze masz ale gdybys chciała to mów. Liście i łodygi zielone, kwiaty białe i różowe. Ze 3 rodzaje trzmielin. Pewnei znajdzie sie jeszcze wiecej. Musisz przyjechac to teraz pokopiemy moim szpadlem

Do tego mojego chorującego bukszpana boje sie zaglądać. Dobrze ze tylko jednego mi wzieło i oby tak zostało.

Red Baron - ok, już wymyśliłam gdzie go posadzę. Ale żadnych zadarniających już nie. Kilka mam i doszłam do wniosku, że to bardzo zdradliwe rośliny. Dają złudne poczucie bezpieczeństwa a później okazuje się, że chwasty przez nie nagle przerosły i nie da się ich wypielić. Trawki niech Ci rosną piękne i bujne, w przyszłym roku będziemy się dzielić i wymieniać
aga_podlasie 19:33, 15 sie 2016

Hortensja Bożence do identyfikacji, jeszcze się nie przebarwia

aga_podlasie 19:45, 15 sie 2016

Jeżówka Fatal Attraction i trzcinnik Avalanche

Jeżówka Virgin znalazła miejsce przed miskantem Malepartus

aga_podlasie 19:50, 15 sie 2016

aga_podlasie 20:00, 15 sie 2016

aga_podlasie 20:03, 15 sie 2016

bozga 21:19, 15 sie 2016

aga_podlasie napisał(a)
Hortensja Bożence do identyfikacji, jeszcze się nie przebarwia

Przeleciałam wzrokiem moje, wprawdzie troszkę już po ciemku ale pasuje tylko jedna- Dolly ( bardzo charakterystyczne mocno ząbkowane i pofalowane liście w jasnym odcieniu zieleni, kwiatostan powinien być troszkę dłuższy ale to młody krzew i o niczym to nie przesądza , moja jeszcze w pączkach- później fotki powtórzymy i porównamy, chyba że za dnia coś innego mi wpadnie w oko