Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój jest ten kawałek ogrodu

Mój jest ten kawałek ogrodu

UlaB 20:24, 10 sie 2016

Ależ Bailando Ci kwitnie pieknie! Moja zrobiła sobie przerwe w kwitnieniu ale znowu jest zapączkowana.

aga_podlasie napisał(a)
I szczerze mówiąc, są miejsca w ogrodzie, gdzie już dawno nie wchodziłam. Najpierw stała tam woda, teraz odstraszają mnie komary i boję się co tam mogę zobaczyć...

hehe, fajna taktyka

W temacie chorób grzybowych - 2 berberysy juz z białym nalotem mączniakowym, jedna kulka bukszpanowa brązowieje (to jedna z tych z LM - zdąrzyłam zrobic oprysk w miedzyczasie ale neistety widze ze na niewiele sie to zdało). O magnolii nawet nie bede nic mowic - tak jak choruje w tym roku jeszcze nigdy nie cierpiała.
gruba_dynia 10:48, 11 sie 2016

Ja popryskałam wszystkie bukszpany topsinem, wcześniej z kulek wyssałam odkurzaczem domowym wszystkie suche i żółte listki, też się sypały. Cały czas chodzę i oglądam z niepokojem.
Zana 18:14, 11 sie 2016

Bardzo piękna ta Bailando
UlaB 21:22, 11 sie 2016

Agata, wróciłam do domu, wypakowałam - u Ciebie wyglądało, że tego mniej Jeszcze raz dziękuję - jutro raniutko będę rosliny zagospodarowywać, chociaż jakoś tymczasowo, zeby nie padły.
A teraz.... fasolka
aga_podlasie 21:32, 11 sie 2016

Ja piwonie od Ciebie postaram się jutro posadzić, muszę przygotować im miejsce
Fajnie, że wpadłaś, zapraszam częściej
aga_podlasie 21:34, 11 sie 2016

Zana napisał(a)
Bardzo piękna ta Bailando

Ta róża ściga się u mnie z Larissą, od początku obie kwitną nieprzerwanie. Niesamowite są
aga_podlasie 21:37, 11 sie 2016

gruba_dynia napisał(a)
Ja popryskałam wszystkie bukszpany topsinem, wcześniej z kulek wyssałam odkurzaczem domowym wszystkie suche i żółte listki, też się sypały. Cały czas chodzę i oglądam z niepokojem.

Też odkurzę w takim razie (jest z czego) i w końcu popryskam. Trzeba je ratować jakoś. A tylko pryskałaś Topsinem czy też się nim podlewa?
UlaB 22:05, 11 sie 2016

Red Barona Ci kawałek ukopię - tylko daj znac kiedy. A takie małe floksy zadarniające chcesz? Białe, chyba mają jakiś lekki różowy ślad, ale nie jestem pewna (nie pamiętam ). Mam tez wielką kępę liliowca, taki zwykły, ciemnoczerowny ale ładnie i dosyc długo kwitnie (wygląda mi na tego http://www.futuregardens.pl/liliowiec-ogrodowy-summy-russel-3-klacza.html ale najlepiej gdybys na zywo zobaczyła czy Ci sie podoba - jeszcze kwitnie). Pozostałe liliowce jeszcze nie nadaja sie do dzielenia, ale to kwestia czasu. Jedne floksy (nietypowy kolor) na pewno bede dzieliła ale to pewnie juz w przyszłym roku. Carexy Ice Dance, moge Ci tez dac jednego Carexa Montana na rozmnożenie (są tycie, ale nie wiem jak u nas zimują - u mnie to bedzie ich pierwsza zima). Carexy Variegata muszą nabrac masy to tez sie podzieli. Moge tez dac Ci jeszcze rozchodniki, ale nazw odmian nie znam Wiem, ze masz ale gdybys chciała to mów. Liście i łodygi zielone, kwiaty białe i różowe. Ze 3 rodzaje trzmielin. Pewnei znajdzie sie jeszcze wiecej. Musisz przyjechac to teraz pokopiemy moim szpadlem

Do tego mojego chorującego bukszpana boje sie zaglądać. Dobrze ze tylko jednego mi wzieło i oby tak zostało.
gruba_dynia 08:52, 12 sie 2016

Ja tylko pryskam topsinem. Do podlewania kupiłam dodatkowo previcur, można go stosować także do odkażania ziemi.
UlaB 09:07, 12 sie 2016

Dyniu, lejesz teraz previcurem przy tych chorych bukszpanach? Hm, moze ja tez coś dołożę do podlania, previcur mam...