Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój jest ten kawałek ogrodu

Mój jest ten kawałek ogrodu

aga_podlasie 08:39, 03 paź 2015

Te brzozy i katalpa rosną w pewnej odległości od płotu. Zagubil się trójwymiar przy rysowaniu. Wrzucę zdjęcie z góry. One nie będą na tej rabacie.
UlaB 12:53, 03 paź 2015

aga_podlasie napisał(a)
Te brzozy i katalpa rosną w pewnej odległości od płotu. Zagubil się trójwymiar przy rysowaniu. Wrzucę zdjęcie z góry. One nie będą na tej rabacie.

Aga, widac
Tylko nie rozumiem dlaczego rozstrzelilaś graby w takim razie. Drzewa z tyłu - no problem, wyrosną i bedą wystawać. Z rysunku wynika ze jedna brzoza jest blizej - zgadza sie? Ta warto chyba po prostu ruszyc o ikle sie jeszcze da, zeby miec uporzadkowaną rabatę. Bo zestawienie roslin żelazne - czego sie czepiać? Co najwyzej cebul by sie przydało na wiosen bo bedzie łysa bez tego.
aga_podlasie 15:34, 03 paź 2015

Dlaczego rozstrzelilam graby? To proste Bo się zastanawiałam najpierw czy posadzić je w równych odstępach a później pomyślałam, czy to nie będzie nudne?
aga_podlasie 15:39, 03 paź 2015

Przed zimą muszę posadzić graby, bo są w doniczkach. Czyli już niewiele mam czasu na podjęcie ostatecznej decyzji. Reszta będzie robiona dopiero na wiosnę.
Ale jak je posadzę w równych odstępach to i całą resztę będę musiała "przeprojektowac".
marzena_p 16:55, 03 paź 2015

Najgorsza robota w tych naszych ogrodach to zrywanie trawnika. Ja jeszcze swoich skarbów z zaścianek nie posadziłam. Za makulaturę wzięłam brzózki i okazuje się że nie ma dla nich miejsca.
aga_podlasie 17:11, 03 paź 2015

Części moich zakupów też jeszcze nie posadzilam. Ale posadzilam dziś selserie. Jakie to ładne. Nie spodziewałam się.
A co do trawnika, to gdyby najpierw planować a później działać to byłoby łatwiej. A tak, najpierw trawnik, żeby szybciej było ładnie a dopiero później zakładanie rabatek. Podwójna robota.
UlaB 21:38, 03 paź 2015

aga_podlasie napisał(a)
Części moich zakupów też jeszcze nie posadzilam. Ale posadzilam dziś selserie. Jakie to ładne. Nie spodziewałam się.
A co do trawnika, to gdyby najpierw planować a później działać to byłoby łatwiej. A tak, najpierw trawnik, żeby szybciej było ładnie a dopiero później zakładanie rabatek. Podwójna robota.

Ja nigdy nie miałam trawnika po całości Od razu była wyznaczona linia rabat. Ale jak się ma mikrodziałkę to chyba jednak łatwiej cos takiego zaplanować - rabaty lecą dookoła i już. Oczywiście zmienność obsadzen to inna bajka

Aga, ja bym posadziła te graby równo, ale szanuje upodobania innych wiec absolutnie nie namawiam - Ty bedziesz codziennie patrzyła na ten ogród nie ja, wiec to Tobie musi sie podobać układ roślin.
aga_podlasie 22:18, 03 paź 2015

Nowy wianek

aga_podlasie 22:28, 03 paź 2015

UlaB napisał(a)
Niezła przestrzeń - super! U mnie jest skala mikro a i tak mam wrazenie ze nie ogarniam Tym bardziej podziwiam kobiety pracujące i jednoczesnie ogarniające wielkie ogrody (czy masz do tego dzieci, ile i w jakim wieku nie wiem).
Brzoza urośnie Ci wielka i bedzie raczej wystawała zza grabów (bedziesz je ciąć?). Ta bliżej jak rozumiem stanowi problem? Nie da sie juz jej przesadzić?
A katalpa to jaka odmiana? Nie rozbuduje na tyle duzej korony, by było ją widać za grabami?
Mnie troche razi to rozstrzelenie garbów. Musi być 5?
Perspektywa tylko ta sie liczy?

Dzieci sztuk 2, lat 7 i 4. Plus praca na pełny etat. Momentami nie ogarniam, dlatego wszystko ciągle się tworzy. Już od 5 lat.

Brzozy to marzenie mojego męża a "tylko", lub z mojej strony patrząc "aż" trzy na działce to wynik kompromisu Jedna z nich odsadzana chyba 3 razy, poprzednie padały. Co dziwne wystawiane za płot przyjmowały się i świetnie rosły. Więc na wszelki wypadek brzóz lepiej nie ruszać. Katalpa kupiona jako "katalpa" więc bez odmiany. Kto wie, czy bardziej sroga zima jej nie zabije.
Graby chciałam ciąć w zwarte walce. Na razie są tak małe, że pewnie zajmie to trochę. W ogóle spodziewam się, że w przyszłym roku ta rabata nie zacznie jeszcze "wyglądać". Wszystko będzie małe. Zacznę ją pokazywać za 2 lata
aga_podlasie 22:35, 03 paź 2015

UlaB napisał(a)

Ja nigdy nie miałam trawnika po całości Od razu była wyznaczona linia rabat. Ale jak się ma mikrodziałkę to chyba jednak łatwiej cos takiego zaplanować - rabaty lecą dookoła i już. Oczywiście zmienność obsadzen to inna bajka

Aga, ja bym posadziła te graby równo, ale szanuje upodobania innych wiec absolutnie nie namawiam - Ty bedziesz codziennie patrzyła na ten ogród nie ja, wiec to Tobie musi sie podobać układ roślin.

Pomyślę nad posadzeniem ich równo. Taki zresztą był pierwszy pomysł. Tylko wtedy co z całą resztą? Hortensje, miskanty, w jakim ukladzie? Za każdym grabem miskanty? Pół rabaty z hortensjami "za plecami" grabów a drugie pół z miskantami? Dylematy ogrodowe.
Gdybym teraz zakładała ten ogród, z wiedzą, którą posiadam, z milionem inspiracji, wszystko wyglądałoby inaczej