Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój jest ten kawałek ogrodu

Mój jest ten kawałek ogrodu

eluniak 20:14, 29 wrz 2015

Myslę że tak i to szybko u mnie w tym roku wszystko tak opsychało pryskałam i preparatem grzybobujczym i owadobujczym bo umnie jeszce liście były ponadgryzane
kasia_w 20:17, 29 wrz 2015

aga_podlasie napisał(a)

Kasiu, cieszę się widząc Cię u mnie
Ja śledzę po cichu Twój wątek już od jakiegoś czasu Dzięki za podpowiedź co do świerku Conica, obejrzę swoje dokładnie czy nic się na nie zbyt natarczywie nie pcha. W sumie mam ich 5, ostatnio widziałam, że trzmielina zaczynała się po jednym wspinać.

Ja mam tylko jeden i to w donicy. Jest już całkiem spory, dobrze zimuje i uwielbiam go, zwłaszcza na wiosnę, wygląda wtedy jak gruby, zielony misiu
aga_podlasie 11:30, 30 wrz 2015

eluniak napisał(a)
Myslę że tak i to szybko u mnie w tym roku wszystko tak opsychało pryskałam i preparatem grzybobujczym i owadobujczym bo umnie jeszce liście były ponadgryzane

Sprawdziłam, że mam tylko coś od czarnej plamistości róż, ale może lepiej takim prysnąć niż niczym.
eluniak 11:35, 30 wrz 2015

Lepiej nie. Proponuje wziąć kilka tych listków chorych i lecieć do ogrodniczego tam na pewno coś poradzą.
marzena_p 11:43, 30 wrz 2015

Wstaw zdjęcie u Danusi i spytaj o radę
eluniak 11:50, 30 wrz 2015

marzena_perkowska napisał(a)
Wstaw zdjęcie u Danusi i spytaj o radę

O to chyba najlepszy pomysł
aga_podlasie 12:10, 30 wrz 2015

Mam wrażenie, że niedawno u kogoś widziałam zdjęcie z podobnymi objawami, ale teraz oczywiście nie mogę tego znaleźć. Wstawię w wątku tematycznym.
Dzięki dziewczyny
aga_podlasie 15:46, 30 wrz 2015

Cebulki czekają na posadzenie. Większość tulipanów do dosadzenia do ubiegłorocznych, na wypadek, gdyby zgineły po zimie. Jak policzyłam, to za dużo tego nie ma, jeszcze nie mogę się nazwać cebuloholiczką

aga_podlasie 16:04, 30 wrz 2015

Nasze forum to skarbnica wiedzy. Zanim wkleiłam zdjęcie runianki sprawdziłam w wątkach tematycznych czy nie ma czegoś podobnego. Oczywiście jest
Okazuje się, że jest to grzyb wywołujący również choroby bukszpanów, nazywa się Volutella. Wklejam "ku pamięci".

Najczęściej spotykanym szkodnikiem bukszpanów jest pryszczarek bukszpanowy wywołujący pęcherzykowate zgrubienia liści. Pojawiają się one najczęściej na najmłodszych pędach, gdzie na początku czerwca owad składa jaja. W zgrubieniach rozwijają się larwy, które pozostają w nich aż do następnego roku. W maju, gdy wychodzą z kryjówki, można je zwalczać preparatami chemicznymi (Talstar). Najlepszym środkiem zaradczym jest strzyżenie krzewów i palenie porażonych pędów. Do uciążliwych szkodników należą także: przędziorek bukszpanowiec (zwalczy go Polysect, a poza okresem wegetacji – Promanal), skorupnik jabłoniowy tworzący tarczki (zwalczanie w maju: Actellic, Mospilan) oraz miodówka bukszpanowa (zwalczanie latem: Mospilan, Confidor, Actellic lub Provado Plus AE, od października do kwietnia: Promanal). Niebezpieczny jest także wzdymacz bukszpanowy, roztocz, który powoduje charakterystyczne zwijanie się i wybrzuszanie liści (zwalczanie: Talstar). Podczas podlewania należy unikać zraszania całych krzewów, gdyż pozostające na liściach krople wody sprzyjają rozwojowi chorób grzybowych. Więdnięcie i zamieranie całych pędów (od wierzchołków) wywołuje fytoftoroza. Porażone rośliny mają zbrązowiały i bardzo wątły system korzeniowy. Takie krzewy bezzwłocznie usuwamy i palimy (zwalczanie preparatami Aliette, Biosept, Previcur). Poważną chorobą bukszpanów jest zamieranie pędów wywoływane przez grzyb Volutella buxii. Widoczne z dała objawy to brązowienie i obumieranie młodych gałązek, plamy na liściach oraz pojawianie się pomarańczowych kropek. W walce z tą chorobą można stosować środki grzybobójcze (Bravo, Sarfun, Topsin i WP), a także usuwać i palić porażone pędy. Brązowe okrągłe plamy na brzegach liści wywoływane są przez grzyby Macrophoma candollei i Mycosphaerella patouillardi. Porażone pędy usuwamy i stosujemy środki grzybobójcze: Biosept, Dithane, Eminent Star, Sarfun i Topsin.
waldek727 16:16, 30 wrz 2015

Większość wymienionych w artykule środków chemicznych jest niedostępna dla ogrodników amatorów lub całkowicie wycofana z obrotu.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4852-wazne-dla-pasjonatow-ogrodnictwa-zmiany-w-stosowaniu-sr-ochr-roslin