Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pan Maluśkiewicz

Pan Maluśkiewicz

MirellaB 15:29, 14 sty 2016

Karola, a to jest działka ogródek działkowy? Czy to działka przy domu?
Mixtoorka 15:33, 14 sty 2016

Ogródek działkowy, nie koło domu, koło domu to mam Maluśkiewicza tylko
MirellaB 16:07, 14 sty 2016

Tak właśnie myślałam

A jak daleko masz na ten ogródek? Jesteś w stanie tam w upały każdego dnia podlewać?
Mixtoorka 21:11, 14 sty 2016

Około 1 km od domu, pieszo, rowerkiem, autem. Zazwyczaj' opcja ostatnia bo zawsze cos ze sobą wioze i jak się natyram to sił mi brak jestem w stanie gdy wszystko funkcjonuje w domu normalnie. Ale i tak wiecznie chwasty rosną szybciej niż działam ale kofam to miejsce , to mój azyl. W warzywniku rośnie zawsze dużo fasolki szparagowej wszelakich kolorów i formy. Słodki groszek, sałaty, bób. Strączkowa mocno jestem Mamy parę jabłonek, truskawki i rozpadającą się altanę.
A i na wiosnę mają nam pociągnąć prąd, bo tak to zero cywilizacji tam. U sąsiadów za płotem kumkają żaby i mieszkają dzikie kaczki .
MirellaB 15:39, 18 sty 2016

Karolka to fajnie tam masz i bliziutko
Chwasty to są wszędzie. Każdego dnia na kolanach wybierałem, a najgorzej po deszczu brrrrr.

Karolcia nasiona wysiewasz?
waldek727 16:18, 18 sty 2016

Mixtoorka napisał(a)
Ale i tak wiecznie chwasty rosną szybciej niż działam ale kofam to miejsce , to mój azyl.

Karolinko.
Jak Ci tak bardzo nie zależy na tych chwastach, to posadź sobie w tym miejscu jakieś niskie roślinki zadarniające np. kopytnika lub clematisa.
Mixtoorka 08:59, 19 sty 2016

waldek727 napisał(a)

Karolinko.
Jak Ci tak bardzo nie zależy na tych chwastach, to posadź sobie w tym miejscu jakieś niskie roślinki zadarniające np. kopytnika lub clematisa.

Warunki wodne i jakość gleby wymagają jeszcze sporo pracy. Do tej pory wszystko rosło jako tako, byleby rosło i chwasty nie zarosły . Rośliny zadarniające są ok ale mnie się marzą łany kwiatów Obiecuję obfocić to miejsce wiosną. Trochę już roślin mam. Muszę spróbować zinwentaryzować to co rośnie na rabatach . Myślę o tych dwóch wzdłuż wejścia.

A jaki Clematis? Bo one mnie się kojarzą głównie z roślinami pnącymi, czyt. do góry . Mam Jana Pawła II i jeszcze jakiś fioletowy. A i purpurowy ale słabo rośnie bo mało ma słońca, ale ktoś go posadził w konwalie i boję się, że nie da się go wykopać. Może tej wiosny nie zapomnę spróbować

Już wiem, że ten Clematis do przesadzenia to Warszawska Nike zapewne.
Mixtoorka 09:04, 19 sty 2016

MirellaB napisał(a)
Karolka to fajnie tam masz i bliziutko
Chwasty to są wszędzie. Każdego dnia na kolanach wybierałem, a najgorzej po deszczu brrrrr.

Karolcia nasiona wysiewasz?

Ale po deszczu to się najlepiej wyrywa

No mam nadzieję, że posieję werbenę. Ale w tym roku raczej nie zamierzam siać dużo, mam mało słoneczne parapety, siewki mi wybujają. Ale nie wiem czy dam radę się powstrzymać i nie posieję np. sałaty . Kfiatki raczej kupię. W zeszłym roku miałam produkcję kolorowych surfinii, każda była niespodzianką jaki kolor.
Mixtoorka 09:47, 19 sty 2016

Pozwoliłam sobie skopiować na temat cięcia klonów informację od Ewelinki nicol21

Sprawa toczy się gdzieś pomiędzy 140 a 155 stroną mojego wątku.

U mnie na str 140 11 lis 2014 FrancoPolo napisał co i jak (tam też są zdjęcia). Mimo jego porady co do nie przycinania to lekko przyciełam parę gałązek – zrobiła się trochę taka palemka z tego mojego sangokaku 
FrancoPolo napisał(a)
Witam. Sango kaku już nie przycinaj bo ma już za długie pędy .Natomiast pozostałe przytnij najpierw każdą gałązkę od góry na 20 cm poto żeby zrównać się z tym pędem niżej położonym. Tniemy 1 cm nad węzłem na każdej gałązce. Obracaj dookoła i się przyglądaj, chodzi oto żeby uzyskać efekt parasola lub bardziej kulisty. Najłatwiej to zrobić w stanie bez liści wczesną wiosną. jeżeli uznasz ze za mało to obniżysz cięcie. Dobrze jest tak ciąć żeby zostawić po każdym cięciu rozgałęzienie przynajmniej po dwa pączki z każdej strony, no czasem się nie da ale tym się nie przejmuj bo po cięciu zawsze puszcza w miejscu cięcia dwie odnogi. Póżniej czekasz dwa miesiące obserwujesz i jak którykolwiek nadmiernie się wyciągnie to go ciach. I tak tylko do początku sierpnia .Klony czerwone zostaw bo są ładnie ułożone i nie trzeba z nimi nic robić chyba sporadycznie jak zauważysz jakiś nadmiernie wybujały pęd. Myślę że to jakos ogarniesz i nie bój się tego.Pozdrawiam.

4 lutego 2015 Franco napisal:
FrancoPolo napisał(a)
...... Klony przytniesz za 5 tygodni.Pozdrawiam .

A trochę później u sebie napisał tyle:
FrancoPolo napisał(a)
Witam. Nicol czyżby u Ciebie zawitała wiosna? bo u mnie zima w pełni. Podobno ma się ocieplić w połowie lutego. Myślę że uwzględniając to że u was prawdopodobnie wiosna przychodzi o miesiąc wcześniej to w połowie lutego możesz przyciąć. Obserwuj pogodę i nabrzmiewające pąki. Jak już zrobią się czerwone to ciąć. Ważne żeby uchwycić ten moment zanim zaczną się rozwijać liście. Zdjęć mało bo zima to taki okres zastoju. Pozdrawiam.

I jeszcze:
Popatrz na Aconitifolium tu trzeba lekko przyciąć jeden pęd z prawej i jeden z lewej i wtedy będzie już miał ładny kształt .On bardzo powoli rośnie i generalnie się go tak nie przycina. Najpierw przytnij nawet mniej po 10-15 cm . Jeżeli uznasz że dość to dobrze .A ten pierwszy dobrze nie widać ale to chyba Garnet na razie zostaw .On sam pokaże na co go stać
MirellaB 14:20, 19 sty 2016

Ja pierwszy raz będę wysiewała