Pozwoliłam sobie skopiować na temat cięcia klonów informację od Ewelinki nicol21
Sprawa toczy się gdzieś pomiędzy 140 a 155 stroną mojego wątku.
U mnie na str 140 11 lis 2014 FrancoPolo napisał co i jak (tam też są zdjęcia). Mimo jego porady co do nie przycinania to lekko przyciełam parę gałązek – zrobiła się trochę taka palemka z tego mojego sangokaku
FrancoPolo napisał(a)
Witam. Sango kaku już nie przycinaj bo ma już za długie pędy .Natomiast pozostałe przytnij najpierw każdą gałązkę od góry na 20 cm poto żeby zrównać się z tym pędem niżej położonym. Tniemy 1 cm nad węzłem na każdej gałązce. Obracaj dookoła i się przyglądaj, chodzi oto żeby uzyskać efekt parasola lub bardziej kulisty. Najłatwiej to zrobić w stanie bez liści wczesną wiosną. jeżeli uznasz ze za mało to obniżysz cięcie. Dobrze jest tak ciąć żeby zostawić po każdym cięciu rozgałęzienie przynajmniej po dwa pączki z każdej strony, no czasem się nie da ale tym się nie przejmuj bo po cięciu zawsze puszcza w miejscu cięcia dwie odnogi. Póżniej czekasz dwa miesiące obserwujesz i jak którykolwiek nadmiernie się wyciągnie to go ciach. I tak tylko do początku sierpnia .Klony czerwone zostaw bo są ładnie ułożone i nie trzeba z nimi nic robić chyba sporadycznie jak zauważysz jakiś nadmiernie wybujały pęd. Myślę że to jakos ogarniesz i nie bój się tego.Pozdrawiam.
4 lutego 2015 Franco napisal:
FrancoPolo napisał(a)
...... Klony przytniesz za 5 tygodni.Pozdrawiam .
A trochę później u sebie napisał tyle:
FrancoPolo napisał(a)
Witam. Nicol czyżby u Ciebie zawitała wiosna? bo u mnie zima w pełni. Podobno ma się ocieplić w połowie lutego. Myślę że uwzględniając to że u was prawdopodobnie wiosna przychodzi o miesiąc wcześniej to w połowie lutego możesz przyciąć. Obserwuj pogodę i nabrzmiewające pąki. Jak już zrobią się czerwone to ciąć. Ważne żeby uchwycić ten moment zanim zaczną się rozwijać liście. Zdjęć mało bo zima to taki okres zastoju. Pozdrawiam.
I jeszcze:
Popatrz na Aconitifolium tu trzeba lekko przyciąć jeden pęd z prawej i jeden z lewej i wtedy będzie już miał ładny kształt .On bardzo powoli rośnie i generalnie się go tak nie przycina. Najpierw przytnij nawet mniej po 10-15 cm . Jeżeli uznasz że dość to dobrze .A ten pierwszy dobrze nie widać ale to chyba Garnet na razie zostaw .On sam pokaże na co go stać