Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Ani :)

Ogród Ani :)

AniMa 12:07, 12 paź 2016

anbu napisał(a)
Temat qpy powrócił Nawet przeszliśmy do szacowania jej wartości

Aniu/AniMa to jeszcze nie byłaś?

No w sumie wstyd się przyznać...U mnie po drugiej stronie wsi i konie mają i krówki tyż....Czasami nawet słyszę jak muuuczą...
Dobra - mam motywację
omelka1 12:08, 12 paź 2016

No to ja żeby nie było tak monotematycznie podrzucam temat podłoża z pieczarek.Używam i bardzo sobie chwalę.
AniMa 12:10, 12 paź 2016

U mojego sąsiada w sadzie bez podłoża pieczarkarnia się zrobiła...ciekawe - pierwszy raz, a nic nie zmieniał - nawiało czy co???
12:12, 12 paź 2016
od kur ma dużo azotu więc pędzi, dlatego trzeba uważać.
mikina34 12:40, 12 paź 2016

Kobiałki, a królicza qpa? Tesh sie nada?
Pszczelarnia 12:42, 12 paź 2016

mikina34 napisał(a)
Kobiałki, a królicza qpa? Tesh sie nada?

Królicza jak owcza, przekompostować i dobra. Królicza jest dobra, wiadomo, że królik byle czego nie zje.
Pszczelarnia 12:46, 12 paź 2016

Nett napisał(a)
Dziewczyny, ale to nie musi być koński czy nawet bydlęcy. Może być od gołębi, kur, cokolwiek co tam w okolicy mają. Toszka chyba mówiła, że gołębiego używa. U mnie sąsiadka własnie do ferm kurzych jeździ i sobie przywozi.

Aneto, raczej z daleka od ferm, wszelkich a kurzych w szczególności. Trzeba sobie znaleźć gospodarza a nie profesjonalną hodowlę do pozyskiwania Q-py.
Pszczelarnia 12:49, 12 paź 2016

Nett napisał(a)
Ha ha , a koński turkucia przyciąga

Aneto, myślę, że to nie do końca jest tak. Ja używam końskiego regularnie (3 przyczepy co jesień) i nie mam turkucia. Choć wiem, że turkuć lubi końską kupę.
Ostatnio mi koleżanka, co ma turkucie zwróciła uwagę, że turkuć lubi lekkie piaszczyste gleby - nie wiem czy tak jest. Ale przecież my i w kompoście możemy mieć z naszego punktu widzenia - niepożądane robaki.

Każdy obornik musi być przekompostowany, może gleba - może w tym tkwi tajemnica braku turkucia - nie wiem?.
anka_ 12:56, 12 paź 2016

Nett napisał(a)
Ha ha , a koński turkucia przyciąga
I znowu ten turkuć... To nie bezpośrednio koński obornik przyciąga turkucie, ale ciepło. Akurat ten konkretny najbardziej grzeje przy kompostowaniu. Jak nie ma turkucia w okolicy to można tonami walić koński i dalej nie będzie. A jak gdzieś w okolicy jest to i tak prędzej czy później się pojawi, bez względu na rodzaj gów...a jakie się stosuje.

Mieliśmy konia naście lat i NIGDY nie miałam turkucia (ale za to jakie pieczarki były...). Natomiast u mojej cioci, której ogród obornika końskiego nigdy nie widział turkucie szaleją i dziesiątkują rośliny.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Pszczelarnia 12:59, 12 paź 2016

anka_ napisał(a)
I znowu ten turkuć... To nie bezpośrednio koński obornik przyciąga turkucie, ale ciepło. Akurat ten konkretny najbardziej grzeje przy kompostowaniu. Jak nie ma turkucia w okolicy to można tonami walić koński i dalej nie będzie. A jak gdzieś w okolicy jest to i tak prędzej czy później się pojawi, bez względu na rodzaj gów...a jakie się stosuje.

Mieliśmy konia naście lat i NIGDY nie miałam turkucia (ale za to jakie pieczarki były...). Natomiast u mojej cioci, której ogród obornika końskiego nigdy nie widział turkucie szaleją i dziesiątkują rośliny.

Dlatego przekompostowany obornik jest nieszkodliwy, bo ma się lekką kontrolę nad tym co się sypie.
Koński grzeje jak brykiet. Brykiet też ma taką strukturę. Krowi jest jednak plackiem na początku.

Jak wyglądają larwy turkucia?