Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Ani :)

Ogród Ani :)

alis 19:48, 12 paź 2016

wiklasia 21:04, 12 paź 2016

To ja jeszcze dorzucę trzy bobki (pozostając w tematyce goownianej), o których gdzieś przeczytałam.
Koński najbardziej wartościowy,
Króliczy odkwasza glebę bo ma ph cos koło 7,9 (więc uwaga przy kwasolubach)
co do zawartości azotu - to zależy czy od młodych, czy od starych królików ten obornik, młode króliki ponoć wydalają mało moczu w porównaniu ze starymi, a to jakoś kooreluje z zawartością azotu,
ponoć króliczy zawiera dużo substancji organicznych (cos koło 30%) co wpływa na wzbogacenie gleby w próchnicę
jeśli świeży to trzeba szybko płytko przekopać (10-20cm) tak by był przekryty ziemią lub dać na kompostownik, nie zapominając przy tym by przekryć go jakąś warstwą np. liścmi, a to po to by uniknąć "zanikania" azotu. Same suche bobki (które mają mało azotu) można natomiast rozsypać bezpośrednio na ziemię wokół roślin,
I jeszcze dodatkowa uwaga - ostrożnie z obornikiem króliczym, bo dzięki temu, że ma dużą zawartość składnikow mineralnych istnieje niebezpieczeństwo spalenia roślin.
alis 21:11, 12 paź 2016

Heh, ja używałam króliczych bobków bezpośrednio pod sadzone rośliny na wiosnę i wszystko piknie urosło
wiklasia 21:16, 12 paź 2016

alis napisał(a)
Heh, ja używałam króliczych bobków bezpośrednio pod sadzone rośliny na wiosnę i wszystko piknie urosło

No i bądź tu ogrodniku mądry. Internetów słuchać czy może praktyka z krwi i kości - wybieram praktyka
Constans 23:28, 12 paź 2016

anka_ napisał(a)
I znowu ten turkuć... To nie bezpośrednio koński obornik przyciąga turkucie, ale ciepło. Akurat ten konkretny najbardziej grzeje przy kompostowaniu. Jak nie ma turkucia w okolicy to można tonami walić koński i dalej nie będzie. A jak gdzieś w okolicy jest to i tak prędzej czy później się pojawi, bez względu na rodzaj gów...a jakie się stosuje.

Mieliśmy konia naście lat i NIGDY nie miałam turkucia (ale za to jakie pieczarki były...). Natomiast u mojej cioci, której ogród obornika końskiego nigdy nie widział turkucie szaleją i dziesiątkują rośliny.

Ania, czytam Twój post i ...adekwatnie do chińskiego systemu astrologicznego - MUSI być Ogrodowiskowy no normalnie czuję się turkuciem (zastanawia mnie kiedy się lęgną - grudzień? )Lgnę tam gdzie ciepło, moszczę się, wiję gniazda...jedyne czego nie robię, to nie żrem krzaczorów i kwaiciorów
Efffa 23:38, 12 paź 2016

Constans napisał(a)

Ania, czytam Twój post i ...adekwatnie do chińskiego systemu astrologicznego - MUSI być Ogrodowiskowy no normalnie czuję się turkuciem (zastanawia mnie kiedy się lęgną - grudzień? )Lgnę tam gdzie ciepło, moszczę się, wiję gniazda...jedyne czego nie robię, to nie żrem krzaczorów i kwaiciorów

hahahahaha

Anka u Ciebie sie zawsze mozna pohihrać
mikina34 09:48, 13 paź 2016

Constans napisał(a)

Hahahahaha....
Padłam
Kamajla 21:42, 13 paź 2016

OMG... wpadłam zobaczyć Twoje ambrowce, ale ugrzęzłam w guanie... Help... Przeleciałam od usrania stron, ale ambrowców nie wytropiłam. Za to dowiedziałam się jak wyszukiwać zdjęcia. Ale tak tylko z Twojego wątku nadal nie potrafię. Gdzie są?

Trzymajmy się qpy, bo qpy nikt nie ruszy!

Miłego wieczoru wszystkim

P.S. Mój kot uwielbia załatwiać się na ziemię taką świeżutką po zdjęciu dawniej. Ale koci "obornik" to chyba nie za bardzo??

Psiamama 22:01, 13 paź 2016

O rany 84 wpisy miałam do nadgonienia Warto bo mamy u ciebie kompendium wiedzy o kuupie wszelakiej i jakże potrzebne
Nett 22:44, 13 paź 2016

Jako że u Aniu kompendium wiedzy, to zapytam tutaj, bo u mnie cisza. Czy jeszcze można przesadzać iglaki?