Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Ani :)

Ogród Ani :)

AniMa 09:16, 19 paź 2016

Aniu ja swojego cisa skrzywdziłam przesadzaniem, slabym podlewaniem i towarzystwem chwastów. Zmarniał, zrobil sie identycznie brązowy. Przycięłam go nawet mocno, podlewałam, wyczyściłam wszystkie chwasty i ....w następnym sezonie puścił nowe przyrosty. Malutkie bo malutkie, ale "puchate". Jest nadzieja
Toszka 09:36, 19 paź 2016

Iwk4 napisał(a)
Aniu, wlej wody, jak Toszka radzi. Nam się wydaje, że jak pada, to mokro. A tak niekoniecznie musi być.
Jak ostatnio kopałam, to się mocno zdziwiłam.

Przedwczoraj kopałam pod cebulkowe doniczki. W kilku miejscach byłam mocno zdziwiona, że pomimo kilkudniowego deszczu było sucho jak pieprz. Mokro jest na 10-15cm. Głębiej sucho, że aż przerażające.

Cisy mogły podeschnąć z powodu utworzenia się pod bryłą korzeniową poduszki powietrznej (czyt. niedokładnie upchniętej ziemi od spodu). Takie wielkie bryły korzeniowe bardzo trudno jest dobrze otulić ziemią. Uczono mnie, ze w takich przypadkach najlepszym sposobem jest gruby kij (np. od szczotki) wciskać ostrożnie po obrębie bryły korzeniowej. Kij wciska się lekko po skosie, pod korzenie. Zalewa wodą i po około 20-30min. tym kijem lub ręką upycha ziemię. I znowu leje wodę, by błotna breja uszczelniła wszystkie dziury z powietrzem. Czasami robi się taka dziura, że aż zaskakuje ile ziemi trzeba jeszcze uzupełnić. Żmudna to praca. Bywa, że jeszcze na drugi dzień poprawiam.
Taką poduszkę powietrzną łatwo zauważyć lejąc wodę i grzebiąc kijem, bo bąbelki powietrza wydostają się bardzo szybko.
Dwa lata temu sadziliśmy kilka krzaczorów pod koniec listopada. Było potwornie zimno i ręce kostniały. Na wiosnę cisy schły i sypały się okropnie. Dopiero po roku olśniło mnie i metodą kija sprawdziłam...poprawiłam. Cisy ruszyły z kopyta.
beata_m 10:00, 19 paź 2016

ooo Ania widzę, że u Ciebie tez się brązy dostały ... kurde u mnie też, bukszpany ehhh

Ania mam pytanie do OW, czy do pryskiwacza jak pobieram te 75ml to pobieram tylko to co rozpuściło się w wodzie (bez osadu - na czerwono) czy mieszam i z całości pobieram 75ml (na zielono)

Makusia 12:03, 20 paź 2016

Beato ja powiem od siebie, że ja "wstrząsam" i pobieram 75 ml wstrząśniętego

Aniu cisy zaklinam, żeby ozdrowiały- proponuję krzyżowe trzymanie kciuków
beata_m 13:51, 20 paź 2016

Makusia dziękuję to ja też wstrząsnę
i przyłączam się do krzyżowego trzymania kciuków
Constans 12:29, 21 paź 2016

Anek pielisz ciski? Oczywiście dołączam się do trzymania kciuków
anbu 21:22, 21 paź 2016

Iwonko pocieszycielko Ty moja

Beatko dzięki i sorki, że dopiero teraz ale wenę straciłam jakoś i zarobiona dość mocno byłam
Ja mieszam mocno (wstrząsam) i pobieram całość, tak jak Marta pisze Dzięki Marta za kciuki krzyżowe, oby coś dały

Anie obie u mnie od trzech dni nie pada a leje, ziemia nie przyjmuje już
Cieszę się, bo chyba wszystko dobrze podlane w tym dwa rude cisy
A popielę jutro, podobno ma być już lepiej

Zdjęcia z komórki - tyle deszczu spadło, w rowkach po opasce stoi woda

Większy mam problem z tym kiedy ja Wasze wewątki nadrobię
asiak 21:28, 21 paź 2016

Oj, to jak woda stoi, to nieźle musi lać
natka098 21:30, 21 paź 2016

U mnie podobnie, woda płynie strumieniami. Pochmurnie depresyjnie, czekam na słońce.
asiak 21:33, 21 paź 2016

U nas też leje...