Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Ani :)

Ogród Ani :)

Karol99 14:30, 23 paź 2016

Świetny ten kompostownik.
Mazan 14:50, 23 paź 2016

cd...
Temat podłoża pominę, gdyż Toszka i Danusia wystarczająco Wam o tym napisały. Okrywanie korzeni też macie dokładnie wyjaśnione - czytam o tym od kilku lat na O. Na temat jesiennego nawożenia pisałem w Fitoremediacji, o ochronie jest niemal cały wątek Herbicydy oraz wątki tematyczne o chorobach. Te zagadnienia się nie zmieniają. Zmianom podlegają tylko upodobania, dlatego mogę jedynie prosić o uszczegółowienie pytań.

Pozdrawiam
anbu 15:22, 23 paź 2016

Dziękuję Wszystkim, no fajny jest rzeczywiście

Gosiu ma wysuwane komory Em mój zanim go skonstruował, naoglądał się filmików na YouTube
anbu 15:25, 23 paź 2016

Mazan tak czytam, czytam ten Twój przedostatni wpis i nie mogę, po prostu nie nie mogę nie odnieść się do organizmu ludzkiego.
O zachowaniu zdrowia tego ostatniego wiem sporo, coby nie napisać, że bardzo sporo
Jeżeli równowaga zostanie zakłócona - to mamy chorobę. Tą zasadę przeniosłam do ogrodu mojego od wiosny tego roku, bo wcześniej mój stan umysłu określiłabym jednoznacznie - nieświadomość zaćmiona

Ok, napisze w prosty sposób coby nie gmatwać, bo możecie nie zrozumieć
Ja aby być zdrową na wiosnę i latem wcinam jesienią i zimą odpowiednie żarcie. Z naciskiem na słowo odpowiednie
Wiem, że dla jednych szokujące jest to, że to co robiliśmy np jesienią i zimą ma wpływ na to jaka będzie wiosna, lato i odwrotnie co robimy latem i wiosną będzie miało wpływ na to jaką będziemy mieć zimę i jesień. To się nazywa RÓWNOWAGA.
Równowaga dla mnie jest oczywistą oczywistością Nikt mi tego udowadniać nie musi, męczę się wręcz gdy muszę to udowadniać innym

Teraz wiedzę o równowadze odniosę do ogrodu, pokrótce więc, aby moje rośliny były na wiosnę zdrowe muszę przez jesień i zimę zaopatrzyć je w odpowiednie żarcie (czytaj substancje i składniki).
To ja mam im ich dostarczyć, bo mówimy o ogrodzie sztucznie stworzonym przez człowieka .
Ale jak to robić? Czy lepiej je podlewać nawozami jesiennym czy lepiej je wiosną posadzić w dołu odpowiednio przygotowanym? A może jedno i drugie?
Rozumiem, że pisząc substancja czynna preparatu masz na myśli nie preparaty sklepowe ale wszelkiego rodzaju gnojówki, które robimy sami w warunkach domowych, bo tylko substancje z takich preparatów są najbardziej wartościowe i PRZYSWAJALNE.
Tutaj już wchodzimy w przyswajalność Podam za przykład znowu ludzki organizm. Co z tego, że najesz się wielu witamin skoro one są nieprzyswajalne. Przyswajalność organizmu to temat rzeka i nie chciałabym tu zbyt mocno się rozpisywać

Mój wiąz może być przedmiotem analizy. Dlaczego zachorował?
1. Bo przywiozłam go ze szkółki osłabionego (miał zachwianą równowagę) i nawet posadzenie go w dobrym dołku nie przyniesie od razu efektu, bo ten dobry dołek to tzw. plan pięcioletni
2. Bo mój eM zanim zawołał firmę do zakładania trawnika wszystko spryskał randapem (w/w nieświadomość zaćmiona wyłazi na wierzch :/) i mam skopaną glebę, którą muszę latami odbudowywać?
3. Walerku dlaczego jeszcze mógł zachorować, co go osłabiło na tyle, że coś zaczęło na nim żerować? Musi być przyczyna aby nastąpił skutek.

Mogę wchodzić w to głębiej i głębiej i głębiej i wypłyną takie rzeczy, że głowa mała
Kasia_CS 17:53, 23 paź 2016

Kompostownik piękny!!! Szkoda, że mam mało miejsca u siebie i żadnego nie wcisnę...
wrobelki 17:59, 23 paź 2016

U Ciebie Aniu jak zawsze wartościowo
Dziękuję za wszelakie informacje
zoja 21:03, 23 paź 2016

wow! super ładny ten kompostownik zdolny mąż!
sylwik69 21:06, 23 paź 2016

Ania czy mogłabyś mi doradzić w sprawie buka kolumnowego?wiem że masz ale nie mogę znależć fotki,czy wystarczy mu 1 m szerokości na rabacie?mam dylemat...
sylwik69 21:06, 23 paź 2016

Ania czy mogłabyś mi doradzić w sprawie buka kolumnowego?wiem że masz ale nie mogę znależć fotki,czy wystarczy mu 1 m szerokości na rabacie?mam dylemat...
Kompostownik extra!zdolny eM
Mazan 21:19, 23 paź 2016

Anbu

W tym przypadku pisałem o środkach chwastobójczych /herbicydach/ typu Roundap, Chwastox i in. stosowanych późną jesienią w rolnictwie. Działają na nadziemną część roślin, ale zastosowane odpowiednio zwalczają również korzenie. Jeśli masz na uwadze preparaty roślinne stosowane jako suplementy to trzeba podkreślić ich sezonowość stosowania, gdyż mogą naruszyć homeostazę /równowagę fizjologiczną/, co oczywiście przyniesie więcej szkody niż pożytku - przykładem niech będzie pokrzywa, jasnota, serdecznik i przedawkowanie azotu.
W przypadku wiązu wektorem mogły być ptaki lub szkodniki wielożerne, a nawet Ty sama przenosząc na narzędziach, przyklejonym liściu do buta czy w inny sposób szkodnika, którego rozwój jest krótki i ma wiele pokoleń w roku.

/Chyba się naraziłem drażniąc lwicę/

Pozdrawiam