Wyszło na to, że twojemu eMusiowi skomplikujemy życie

Wyjaśniam dlaczego
Mam zwyczaj planować odległości i nasadzenia na kilka lat naprzód. Bądźmy szczere - idealnie nie da się zaplanować tego jak się rośliny rozrosną, ale można to mniej więcej przewidzieć. Dlatego też zostawiłam w planie większe odległości i uwzg. przyszły rozrost zwłaszcza buka, bo to że on "przytyje" to nie ulega wątpliwości

Uwzględniam w planach potrzeby siedliskowe - buk, cis - obojętne ph lub zasada. Potem azalie (łatwiejsze i mniej wymagające niż rh) i hortki, ew. świerk...
Druga rzecz uwzględniłam minimum pracochłonnosci - jedynie strzyżenia będą wymagać trzmieliny, cis i buksy - to oczywiste. Do tej czynności potrzebujesz miejsca na choćby stopy.
Niezaprzeczalnie jest to wąska w swej szerokości rabata - 2,90m - na przyszłą szerokość buka. Proponuję z trawnika ukraść minimum metr, poprawić łuk i poszerzyć rabatę pod płotem (z planu wynika mi, że zostawiłaś tylko 1m... czy mylę się?
Kradzież trawnika i poszerzenie/wyłagodzenie łuku od strony trawnika pozwoli posadzić rząd azalii, a pomiędzy trzmielinami (trzy kółka za kulą cisa) a azaliami można będzie posadzić szczepioną glaucę (z dołu nie będzie widoczna - tylko od strony trawnika). Dodatkowo jeśli pamiętam pod wiśniami chcesz szpaler hortek - dzięki kradzieży będzie to możliwe.
Przestrzenie pomiędzy roślinami można wypełnić niekłopotliwą w opiece i dla sąsiedztwa innych roślin hakonechloa, ew. jakieś carexy. Pomiędzy trzmieliny, a azaliami można posadzić stipę - u mnie najlepiej rośnie i zimuje w azaliowym towarzystwie.
Ciągle mam wątpliwości odnośnie miskanta - proponuję jasnego, srebrnego, dobrze rozjaśniającego Variegatusa. Wątpliwości mam jedynie dlatego, bo wiem doskonale jak zimą i na wiosnę miskanty śmiecą niemiłosiernie po całej okolicy - łamią się, kruszą i fruwają...
Upieram się przy wyeksponowanej półkuli z cisa, bo dzięki temu zabiegowi cały front będzie spójny w formie, a każda z frontowych rabat będzie miała element wspólny z pozostałymi.
Na koniec pytanie - kto twojemu eMusiowi powie o kradzieży trawnika....?