Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Ani :)

Ogród Ani :)

paulina_ns 20:47, 05 kwi 2016

Ania a jakie trzmieliny tam planujesz?? Pewnie pisałaś, ale przeoczyłam.
anbu 20:59, 05 kwi 2016

paulina_ns napisał(a)
Ania a jakie trzmieliny tam planujesz?? Pewnie pisałaś, ale przeoczyłam.

Na pniu trzmilelinki Paula
Jak posadzę to pokażę
Toszka 21:16, 05 kwi 2016

anbu napisał(a)
Byłam po cisy
Dopiero teraz jesteśmy spowrotem. Cały dzień w samochodzie, padamy z eMem na paszczę i mamy na doopkach odciski

Toszko napisz proszę czy mam ściągać tą jutę? Bo Pan w szkółce mówi, że nie a ja mam wrażenie, że Ty w którymś wątku pisałaś aby ściągnąć. Albo mi się już przyśniło, nie wiem Czy mamy wzruszyć korzenie?

Sorki, że taki chaos ale ledwo dycham. Są większe niż zakładałam. Kule ogromne, nie zmieszczą się w tych moich korytach

ściągaliśmy płachty jutowe - korzeniom będzie łatwiej rosnąć. Te szmaty są problemem jak jest sucho i upalnie - wcale nie chcą butwieć.
Ściągaj szmaty.

Jeszcze tydzień temu bym powiedziała nie wzruszaj, jednak w zeszłym tygodniu musielismy przesadzić kilka cisów i po położeniu na boku, okazało się, że od spodu jest wielka, twarda niewzruszona bryła zbitej gliny. Korzenie przez trzy lata rozrosły się na boki, a w tej glinie była pustka... Jesli to będzie tylko mozliwe i wykonalne, to od spodu delikatnie wydłub chociaż trochę tej gliny. Niestety potem tylko trzeba bardzo uważnie upchnąć tam ziemię, by dziura powietrza nie pozostała. Mam nadzieję, że rozumiesz.

Mówisz, że wielkie kule. Zbyt wielkie na kaskadę?

Ładne, foremne, gęste odstaw na inne miejsce, a mniej foremne posadź i tnij mocno. Początkowo będzie to wyglądać marnie, ale potem zazieleni się i będzie super mniejsza, zgrabna półkula. Koniecznie podlej Korzonkiem rozrobionym z wodą - ze dwa kubły wody na krzak. Koniecznie! Po miesiącu powtórz podlanie Korzonkiem (w płynie, nie w proszku) Pobudzisz system korzeniowy.
anbu 21:39, 05 kwi 2016

Dzięki Toszko. O korzonku wiem, o upchaniu ziemi w korzenie nawet kijem też wiem - czytałam już wczesniej jak komuś pisałaś
Zrobimy
No wielkie są. Spodziewalam sie mniejszych. Nie wiem czy to dobrze, czy źle :/
Mam 8 stożków i 10 kulek. W tych 10 kulkach 8 mniejszych kul i 2 ogromne. Jedna ta wielka pójdzie na ta najwyższą kaskadę ale nie wiem co z drugą zrobić. Nie wiem, może mi sie dzisiaj wszystko takie wielkie wydaje

Powiazane jeszcze są, jak rozwiażemy może bedzie dobrze.
Niektóre stożki są super, jak dla mnie laika a są też takie słabsze. Pan powiedział, że już wiecej nie ma. Wyżebrałam jeszcze lizaka, słaby jest ale nad nim popracuję

Cholera jak na złosć nie umiemy znależć kabla z aparatu. Em mówi, że jutro pójdzie zobaczyć na poddasze do skrzynek :/
Doopa zbita
anbu 22:01, 05 kwi 2016

Znaleźlismy kabel

Z jednej strony cisy

I z drugiej

A tu transport - masakra :/

anbu 22:03, 05 kwi 2016

A tu śliczne stożki w szkółce

Toszka 22:08, 05 kwi 2016

Małe kulki mozna kupić, większe niby też,ale...

Stożki dwoma, trzema strzyżeniami ładnie wyprowadzisz na swoje potrzeby. Jedno mocniejsze cięcie na początek O to się nie martw.

Drugą dużą kulę można będzie posadzić albo przy tarasie, ale gdzie indziej. Proponuję na razie ją posadzić w dobrej pulchnej ziemi, w dole sporo szerszym. Z takiej ziemi łatwo będzie potem wyjąć/wykopać i przesadzić w przemyślane, atrakcyjne miejsce.
Powiem ci w tajemnicy (o, ironio - na forum), ze szybko przesadzony, wykopany ze sporą bryłą korzeniową cis niemal bezboleśnie przechodzi tę procedurę. Tak więc na razie sadź półkulę w miejsce gdzie uważasz. Potem miejsce idealne samo przyjdzie do głowy
anbu 22:14, 05 kwi 2016

Dziękuję Toszko jak zwykle kochana jesteś.
Ja już się pogodziłam z tym przesadzaniem i też tak myślalam jak wracaliśmy do domu - co nie upcham w konkretnych/zaplanowanych miejscach, to pójdzie do dobrej ziemi, na razie aż coś wymyslę docelowego
Jutro je porozwiazujemy hi hi, chyba że ktoś mi je z podjazdu buchnie w nocy :/

Cmok
AnnaCh 22:59, 05 kwi 2016

O matko, jakie okazy!
blyxa 23:51, 05 kwi 2016

o słuszne zakupy Pokaż jak posadzisz