Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W Kruklandii

W Kruklandii

Juzia 19:26, 28 lis 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Przypomniała mi się historia, którą kiedyś usłyszałam.
- Mamo, dlaczego zanim włożysz kaczkę do gęsiarki przed jej uduszeniem to odcinasz kuper i szyję?
- Tak zawsze robiła moja mama, a Twoja babcia, taka tradycja.
- Babciu, dlaczego zanim włożysz kaczkę do gęsiarki przed jej uduszeniem to odcinasz kuper i szyję?
- Tak zawsze robiła moja mama, a Twoja prababcia, nie wiem dlaczego.
- Prababciu, dlaczego zanim włożysz kaczkę do gęsiarki przed jej uduszeniem to odcinasz kuper i szyję?
- A bo ta cholera dziodek kupił mi toki mały gornek, że inako się nie zmieści bez odcinonia.

W rodzinie męża jest wielopokoleniowy strach przed zjedzeniem czegoś ze skórką. Skóra ta ma się przykleić w żołądku i może spowodować mocne bóle brzucha, a nawet śmierć. U mnie w rodzinie jest wręcz na odwrót - najlepsze części np. jabłka to te tuż pod skórką, a babcia moja zajadała się z zachwytem pestkami z jabłek niemal co wieczór w myśl angielskiego powiedzenia "An apple a day keeps a doctor away".

Dobre to jest!
Tylko trzeba odpowiednie wnioski wyciągnąć... a nie jak z tą mamą, babcią i prababcią
Juzia 19:37, 28 lis 2024

Kordina napisał(a)
To jest moc programów, a programuje się nas w różnych wariantach i aspektach
ciekawe, że na rytuał voodoo zupełnie nie jesteśmy wrażliwi my - białasy.
Bardzo ciekawy temat z placebo i mniej oczywistym nocebo

A niby czemu mielibyśmy być wrażliwi na voodoo? To nie nasz program
Nawet na akupunkturę nie jesteśmy wrażliwi... z małymi wyjątkami
My mamy swoje...bardziej "zachodnie"... np wiara w lekarza

Przecież placebo i nocebo to to samo
Juzia 19:38, 28 lis 2024

Rojodziejowa napisał(a)

My mamy. To taki instrumencik, że jakby się tym nie bimbało, to brzmi przyjemnie

Ooooo!
To chyba muszę sobie sprawić.
Będę mogła bimbać do woli

Hahahaha!
Juzia 19:41, 28 lis 2024

Margo2 napisał(a)
Dziewczyny, my, a na pewno ja jestem rozgrzana przez mieszkanie w bloku. U mnie było zawsze gorąco. Tak nas kiedys chowano. Może trzeba wziąć przykład ze Skandynawii, gdzie od młodego zimny chów.
Ale ja nie umiem się przemóc, żeby to zrobić. Jestem ciepłolubna zdecydowanie. Jak leci zimna woda w prysznicu od razu piszczę w niebogłosy.

Powoli trzeba. Stopniowo... czyli od stóp

Ale moczenie twarzy w misce z wodą z lodem też jest mega! I pewnie odmładza! Haha! A kobitki na to lecą strasznie Na to odmładzanie
Juzia 19:50, 28 lis 2024

Śniegu nie ma to trzeba inaczej
Kordina 19:59, 28 lis 2024

Juzia napisał(a)
...Przecież placebo i nocebo to to samo

O nie, to są przeciwieństwa, placebo jak zamiast leku dostaniesz witaminę z przeświadczeniem, ze to doskonały lek na serce i zdrowiejesz (robiono badania i większość leków działa na takiej zasadzie ), a nocebo, to programowanie negatywne, np zdrowej osobie wmówiono, że ma śmiertelną chorobę i zostało jej 2 tyg życia, jeśli jest podatna zejdzie... Takie tajemnice podświadomości

O Juzia! Brawo Ty !!
Makao 20:04, 28 lis 2024

Kurna no
Aż mi ciarki z zimna po plecach przeszły, brrrrrrr!
Juzia 20:05, 28 lis 2024

Kordina napisał(a)

O nie, to są przeciwieństwa, placebo jak zamiast leku dostaniesz witaminę z przeświadczeniem, ze to doskonały lek na serce i zdrowiejesz (robiono badania i większość leków działa na takiej zasadzie ), a nocebo, to programowanie negatywne, np zdrowej osobie wmówiono, że ma śmiertelną chorobę i zostało jej 2 tyg życia, jeśli jest podatna zejdzie... Takie tajemnice podświadomości

O Juzia! Brawo Ty !!

Chodziło mi o to że i jedno i drugie to tylko i aż wynik działania naszej głowy
Juzia 20:07, 28 lis 2024

Makao napisał(a)
Kurna no
Aż mi ciarki z zimna po plecach przeszły, brrrrrrr!

Weeeź!
Wiesz jak fajnie????

Tak się stęskniłam za łażeniem po śniegu, że jak spadł to chyba 3 razy w ciągu jednego dnia łaziłam
A na drugi dzień już nie było śniegu i musiałam iść nad jezioro
MartaCho 21:39, 28 lis 2024

Juzia napisał(a)

Ale moczenie twarzy w misce z wodą z lodem też jest mega! I pewnie odmładza! Haha! A kobitki na to lecą strasznie Na to odmładzanie

Słuchałam jakiś czas temu dr Rożka na temat polecanych też tu u ówdzie lamp odmładzających z czerwonym światłem - wg niego są równie skuteczne jak przyłożenie latarki do twarzy może wypróbuję zimą z ogrodową czołówką, hahah!